Židé a slova

Židé a slova https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271163/bmid_zide-a-slova-i4k-271163.jpg 4 10 10

Proč jsou slova právě pro Židy tak důležitá? Izraelský prozaik Amos Oz a historička Fania Oz-Salzbergerová se pokoušejí zodpovědět tuto i řadu příbuzných otázek výpravou do historie židovského národa a nabízejí poutavý výklad kontinuity židovských dějin jako výrazu jedinečného vztahu mezi tímto etnikem a jeho ústními a písemnými projevy. Jejich útlý, ale informacemi a názory nabitý knižní esej, pokrývající široké teritorium od biblické Písně písní až k filmům Woodyho Allena, strhne čtenáře svou hravostí, provokativností a zaujetím pro své téma a jeho specifický kontext, ve kterém „je každý čtenář zároveň korektorem, každý student kritikem a každý autor, samotného tvůrce všehomíra nevyjímaje, musí čelit celé řadě otázek“.... celý text

Literatura naučná Filozofie Jazyky, lingvistika
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Jews and Words , 2012


více info...

Přidat komentář

Vidlička
18.02.2022 3 z 5

Tady se projevuje typický židovský humor už v anotaci - prej útlý svazek! 210 stran mi až tak útlé nepřijde, ale pobavilo mě to notně. Bohužel jsem při půjčování, jouda, nepochopila, že knížka není o kabale a čarování se slovy, ale nevadí, i tak jsem se notně poučila a sem tam i pobavila, ale nejsem cílovka, tudíž jen 3*, i když by si text asi zasloužil víc. Je erudovaný, moudrý, vtipný a moderní.

patch
15.02.2019 3 z 5

Celkově jsem židofil. Kniha se mi líbila, potvrdila moje chápání židovského národa, kultury jako založené na učení, tázání, objevování. Ale je potřeba mít víc než elementární znalosti o židovství, bibli a dalších knihách, aby kniha dávala smysl.