Zhoubné houby

Zhoubné houby https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129295/zhoubne-houby-129295.jpg 4 17 17

Knížka hravou formou přibližuje známé i neznámé, jedlé i velmi nebezpečné houby. Její čtenáři se tak už nebudou muset hub bát, poznají totiž dobře, že jen některé z nich jsou ty zhoubné. Souborem krátkých a na sobě nezávislých povídek provázejí dva předškoláci, Jonáš a Adélka, trávící prázdniny u dědečka – velkého znalce hub, jenž se z lesa či louky nikdy nevrátí s prázdnou. Stává se jejich laskavým učitelem, učí je poznávat jednotlivé druhy hub a také pochopit základy ohleduplného chování v přírodě. Kniha může pomoci rodičům díky srozumitelným příběhům a krásným obrázkům Evy Chupíkové otevřít dětem předškolního a školního věku svět houbařství. Každý příběh na konci obsahuje otázky k procvičení porozumění textu a rozvíjení tématu. Radomír Socha pracuje v Biologickém centru AV ČR, o houbách publikoval již několik odborných titulů.... celý text

Přidat komentář

Josh
20.01.2022 5 z 5

Sladit příběh, jež přinese zábavu i poučení to dá práci. A co teprve pro děti:o) Pan Socha je však znalec co se týče hub i světa dětí. Kniha s vtipným názvem nabízí nenuceně a poutavě jindy encyklopedické popisy hub, dává srovnání jedlé i jedovaté, v laskavém příběhu učí děti jak se chovat v lese. Pomocí elegantně vložených otázek si děti mohou ověřit, co si zapamatovaly a jaký měly postřeh.

Grafika Evy Chupíkové jim v jejich fantazii napomůže stejně jako dospělákům, kteří sice znají několik druhů, ale jen těžko by vybrali podstatné rozdíly, které k houbaření patří a dělají z něj umění. Nevím, zda jde jen s těmito postřehy najít správné houby a pochutnat si na nich ve zdraví, avšak autorova škála profesionálních knih slibuje, že může být užitečné si tyto postřehy pamatovat. A pokud nepůjdeme na hřiby, tak procházka lesem a poznávání bez sběru může k radosti přece také stačit.

efka.saf
26.04.2018 4 z 5

Tato kniha mi nepřišla tak kompaktní jako Vílí býlí. Příběh byl hodně jednoduchý a řekla bych, že i trochu šroubovaný tak, aby se tam napasovaly všechny potřebné informace. Tím pádem se tak nějak na sílu prolínaly linie, kdy byly děti s dědečkem v lese s vypravováním o vílách a skřítcích nebo o jiných lidech, což pro mě bylo chvílemi kapku nepřehledné. Řekněme tedy, že příběhy jako takové jsem četla už i lepší. Co je na knížce ale hodno obdivu, jsou právě ony informace o houbách! Je vidět, že autor je v tomto směru oborník a seznamuje děti nikoliv jenom s notoricky známými kousky jako je babka nebo muchomůrka červená, ale i s řadou mně ne moc známých hub. Po informační stránce je tedy kniha skvělá a určitě bych ji dětem koupila pro zažehnutí houbařského zápalu.


Taťka Hraboš
23.10.2017 4 z 5

Je znát, že knížku psal spíše mykolog než spisovatel. Informační hodnota knížky je výborná, snaha o jakési zarámování podaných informací vyprávěním, které by děti mělo zaujmout, ovšem vyznívá trochu stereotypně. Často je tu využit motiv skřítka, který je s tou či onou houbou spjatý, výjimečně autor projevil více fantazie. Ale i tak je to knížka pěkná, která u dětí měla úspěch, a pro zasvěcení mladých začínajících houbařů je ideální.