Zeus a dobytí Olympu

Zeus a dobytí Olympu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177428/zeus-a-dobyti-olympu-177428.jpg 4 14 14

Zeus! Jeho jméno se ozývá celou historií. Ze svého trůnu na vrcholu hory Olymp všemocně vládl spolu se svými přáteli Olympany nad starověkým Řeckem. Zeus, obávaný kvůli svým bleskům, ale zároveň milovaný pro svůj soucit s lidským pokolením, nastolil období míru a blahobytu. Zeus neseděl na svém trůně odjakživa a jeho cesta k vládě nebyla jednoduchá. Mladý a smělý bůh získal moc a postavení tak, že vyvolal děsivou válku, která ohrozila existenci celého světa. Jeho protivníkem v této válce na život a na smrt nebyl nikdo jiný než jeho vlastní otec Kronos.... celý text

Přidat komentář

Knihotyna
09.02.2023 5 z 5

Kniha Milenec snů od Sherrilyn Kenyon u mě spustila vlnu "antiky" aneb touhy po všem, co souvisí se starověkým Řeckem či Římem a především, co se týká samotné mytologie.
A kam jinam sáhnout než rovnou k nejmocnějšímu z Bohů?
Komiks od nakladatelství @grada_cz nás seznamuje s počátky - Uran a Gaia, kteří mají dětí, mezi nimi i titána Krona, který za pomocí matky ukončí hrůzovládu svého otce Urana, jenže jeho vláda se nakonec v mnohém neliší, je tak posedlý tím, že jeho děti ho svrhnout z trůnu jako on svého otce, že je raději všechny pozře. Až na jedno, které je ukryté - jeho jméno je Zeus.
Komiks je akční, poznáváme prakticky 3 různé světy, míjíme léta a dostáváme se do "blahobytu a míru" za vlády Dia. Na rychlé pochopení "kdo je kdo" je komiks přímo skvělý, vše zapadne kam má a nemáte problém se zorientovat :).
Komiks mám doma dlouho a nečtu ho poprvé a určitě ne naposledy. Zkrátka když vás přepadne "antikománie", je dobré mít něco v zásobě. A komiksy z této edice jsou tím pravým, rychlým, záživným čtením, kde se vyskytují naší oblíbení hrdinové! :)

Galaxy
01.06.2016

Slušné převyprávění staré řecké legendy, pojato více realistickým způsobem, jako vyprávění, které je předáváno starou generací, té nové, v podobě historické pohádky. Zároven knížka seznamuje i některými kulturními zvyky antického Řecka a je celkem podrobná, když dojde na historii, pre-Kronosovského světa.

Jsou zde však věci, které musím vytknout. Některé postavy, hlavně Olympané, jsou popsáni až moc pozitivně a některé až moc negativně. On Kronos, i Zeus byli parchanti z jednoho těsta, a moc se od sebe nelišili. Každý kdo ví něco o řecké mytologie, a mytologii evropských pohanů, moc dobře ví, že naši bohové, jsou velice lidští, a natolik pomstychtiví a zlotřilí, že ani muslimský Alláh, by si s nimi nechtěl zahrávat. Naše mytologie, je naprosto jinak postavená než ta která přišla s Abrahamickými náboženstvími.
Dále bych vytknul kresbu. Je velice barvitá, a vypadá krásně, to se musí uznat. Ale připadalo mi, že autor postrádá jakousi představivost, a všechny postavy byly až moc jednotvárné a humanoidní, což je možná ovlivněné tím, že Řekové byli posedlí lidskou fyziologií, a sem tam s jinou barvou pokožky, a hlavně je naprosto neschopný, nakreslit akční, bojové scény, což je celkem smutné, protože v tomhle je jedná ze silných stránek komiksového žánru.


Autorovy další knížky

Ryan Foley
americká, 1974
2013  87%Perseus
2013  84%Zeus a dobytí Olympu
2013  84%Pověst o Héraklovi