Zenoví mistři

Zenoví mistři https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121277/zenovi-mistri-121277.jpg 4 9 2

Čtení o životech zenových mistrů je výbornou formou seznámení se se zenovou tradicí pro ty, kdo se o zen zajímají, a může sloužit jako úvod pro další studium a praktikování zenu.

Přidat komentář

Pablo70
27.05.2021 5 z 5

Je to už pár let, co jsem se dozvěděl, že v blízké vsi bude na sesšinu zenové školy Sótó přednášet mistr Sandó Kaisen, a tak jsem neváhal a třebaže jsem nebyl členem jejich sanghy, odjel jsem tam. Bylo to báječný víkend, plný zenové praxe doplněné mistrovými kuseny (promluvami) tlumočenými do pěti jazyků.
Kniha o zenových mistrech mluví převážně o mistrech této školy. Samozřejmě ji můžete číst kvůli více či méně zábavným historkám, ale je v ní mnohem více. Jako příklad chci uvést 5 principů nejdůvtipnějšího z žáků mistra Tózana, mistra Sózana (840-901). Začátky jejich jmen (só a tó) daly právě této škole název.
Go i - neboli 5 principů bylo učební metodou pro žáky zenu, ale přesáhly kontext zenu a staly se oblíbenou intelektuální a filozofickou hrou učenců, která zůstává základním kamenem dialektiky Dálného východu. Pojednává o Cestě vašeho poznání a růstu.
1. Podstata vstupuje do jevů – Ideál musí být východiskem proměny našich každodenních životů, naše touha a intuice nás vede na Cestu následování vesmírného řádu. Ale podřizujeme se jen obtížně…
2. Jevy vstupují do podstaty – Nalezněte pravdu v každodenním životě. Pochybnosti, váhání už nejsou problémem – díváme se na sebe samotného bez kritiky, bez chvály, nelišíme se od druhých.
3. Vyjít z podstaty – Vyjděte z absolutna, vraťte se do života. Pomáhejte lidstvu. Vraťte se do jevů, abyste je proměnili a osvítili.
4. Vyjít z jevů – Dógen nepsal jen o filozofii, ale popisoval i správný způsob čistění zubů, koupání,vaření… žádný jev nemá být vynechán, vznešený či obyčejný. Vše konáme s veškerou pozorností. Nikým nemáme opovrhovat.
5. Dostaňte se k obojímu – vaše krajnosti shoří na prach, myšlení – nemyšlení, napětí – uvolnění… život – smrt. Podstata a jevy jsou sjednoceny přirozenou cestou našeho jednání a života. Porozumění pak přesáhne všechny hranice.
Je tu zřetelná posloupnost. Když začnete rozumět, objeví se vám více, třeba výklad známé zenové storky o Mistru Džóšuovi:
Jednou se mnich zeptal Džóšua: „Co je Cesta?“ Mistr odpověděl: „Snědl jsi polévku? Tak si umyj misku!“ (Hle, princip 4 v praxi!)
Tak se otevírá svět.

daymoon
23.02.2015 3 z 5

Celkem pěkný přehled zenových mnichů s ukázkou filosofie. Prvních 5 mě bavilo, pak už moc ne.


Štítky knihy

zen

Autorovy knížky

1996  89%Zenoví mistři

Kniha Zenoví mistři je v

Přečtených8x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x