Zenová hůl

Zenová hůl https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51859/zenova-hul-51859.jpg 4 14 5

Antologie více než sta příběhů a anekdot ze života nejuznávanějších zenových mistrů a básníků.

Přidat komentář

Pablo70
27.02.2023 4 z 5

Proč čtete tuto knihu? Já jako čtení na přeskáčku před spaním.
Říká vám něco šest paramit? Jak se dostat až „za věci“. Cleary objasňuje: „Vhled v buddhismu obvykle odpovídá zvláštnímu druhu poznání, prekognitivnímu či intuitivnímu vcítění do podstaty věcí, jež funguje spontánně a bezprostředně, bez doprovodu lineárního zdůvodňování.“ Tedy opačně, než nás učí věda, na kterou jsme uvyklí. „To umožňuje mysli jako celku operovat na vyšším stupni objektivity a integrity.“ Řečeno stručně: zatímco pro Evropana je motýl šestinohý okřídlený hmyz, pro Japonce to je létající květina.
Samozřejmě můžete knihu pojmout jako kratochvilné čtení. Bez základní znalosti zenbuddhismu však bude poněkud nudná a málo říkající.
Zahoďte své znalosti! Zen vám otevře mysl.

KarelKeslly
18.06.2022 5 z 5

Když jsem ji četl poprvé, tak jsem měl pocit, jako by to bylo psáno o mně. Vše souhlasilo, vše se uskutečnilo (prožil jsem to), ale po letech, když jsem se k ní zase dostal, tak mi to neřeklo ani ň. Zvláštní. A právě kvůli tomu prvnímu momentu k ní přistupuji již s určitou dávkou zdrženlivosti. Ač je to knížka útlá, tak má co říci. Člověk, jako by se dostal někam jinam - do jiného světa. Moudrost a vtipnost se tomu nedá upřít. :)))


Jeronym
09.03.2019 4 z 5

Příjemné duchovní čtení s ponaučením. Některé příběhy dají více, některé méně. Není-li to autosugesce, možná mě to zas někam posunulo.

NEGR
27.08.2013 3 z 5

Kniha obsahuje skvělý Clearyho úvod. Samotné koány jsou skvělé, ale když už je člověk čte padesát a víc stránek za sebou, mnoho motivů se opakuje a látka přestává být záživná.

Ikkju
03.05.2013 5 z 5

Moje oblíbená kniha koánů a zenových anekdot. Když se nad tím ale zamýšlím, nějak mi přijde, že je to sice původní katana, která seká i ocelové hlavně na dvě půle, ale nějakým způsobem zaoblená tak, aby se o ní nezranila ani děcka.. :o Anebo je samozřejmě druhá možnost, že já lama držím tu katanu za úplně špatný konec :D