Ženám patří půlka nebe

Ženám patří půlka nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20140/zenam-patri-pulka-nebe-20140.jpg 4 17 17

Životní příběhy deseti žen narozených v letech 1938-1958 vytvářejí kaleidoskopický obraz československé společnosti 2. pol. 20. stol. Autorka volně navazuje na svou předchozí knihu Ženská vydrží víc než člověk. Obě práce vznikly v rámci mezinárodního projektu Paměť žen. O svém životě vyprávějí ženy nejrůznějších povolání a osudů. Jejich výpověď ilustruje společenské a sociální postavení žen, dokresluje obraz rodiny, mezilidských vztahů i celé společnosti. Jedná se o příběhy jedinečné, které se však odehrávaly v konkrétním historickém čase a společenském kontextu. Dokazují, že historii netvoří pouze převratné události, ale i všední dny každého z nás.... celý text

Přidat komentář

Katka2382
15.02.2024 5 z 5

Moc pěkné počtení.
Nejvíc se mi líbil životní příběh paní Jarky(hned ten první) zato poslední vyprávění mi malinko zakalilo jinak příjemný dojem z celé knihy.

Lenka4
09.12.2022 4 z 5

Velmi výstižný název. Některé příběhy by mohly sloužit jako varování, ale to správné poučení každý získá hlavně ze svých vlastních životních přešlapů. Kromě osudů jednotlivých žen je zajímavé sledovat vývoj životní úrovně během tří generací. Dobrý dojem z knihy mi trochu pokazilo závěrečné vyprávění nadšené fanynky USA.


Dáma s hrnstjm
09.12.2014 4 z 5

Na rozdíl od předchozí knihy Ženská vydrží víc než člověk mi přišlo, že byly osloveny ženy z méně intelektuálního prostředí, obyčejnější, ale přesto velmi zajímavé. Zaujala a velmi mile mě překvapila jejich touha po vzdělání, navzdory překážkám, které jim aktivně chystala hlavně doba normalizace. Nejméně se mi líbil poslední příběh lesbicky orientované ženy, a to pro její nekritickou adoraci USA, tamější kultury a obyvatel, a následné srovnávání s ČR, ze kterého naše země vyšla jako buranská díra po granátu. V knize mě nemile překvapilo množství pravopisných chyb, časté chybějící mezery za tečkami, to bylo rušivé.