Země

Země https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518332/bmid_zeme-EbD-518332.png 4 34 10

Eloy Moreno tvrdí, že když navštívil Island, tamní krajina ho fascinovala natolik, že ho okamžitě napadlo: tady by se mohla odehrávat nějaká reality show. Unikátní islandskou přírodu proto učinil částečným protagonistou jedinečného příběhu, v němž nic není tím, čím se na první pohled zdá být. Televizní magnát vytvoří formát reality show, který propojí celé lidstvo. Spočívá v tom, že odešle osm lidí, osm vítězů soutěže, osm vyvolených na Mars, aby na této planetě vybudovali první lidskou kolonii. Zároveň s tím musejí dcera a syn tohoto kontroverzního muže uspět ve zvláštní soutěži, kterou otec navrhne jen pro ně, aby se jim splnil jejich životní sen. Nic není takové, jak to vypadá, je třeba pochybovat úplně o všem. Co je pravda a co lež? A je to vůbec podstatné? „Zásadní problém v pátrání po pravdě může nastat, když ji naleznete, ale nevíte, co si s ní počít.“... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Tierra , 2019


více info...

Přidat komentář

abssint
21.03.2024 4 z 5

Paráda. Střídání kapitol a dějových linek mě nejprve opravdu rozčilovalo....především proto, že každá kapitola končila - samozřejmě - napínavě. A zrovna tohle mě pohánělo kupředu přečíst další a zase další a zase další. A když už jsem si myslela, že všechno vím a znám, šup, konec byl velké překvapení. No a k tomu pravda o všech reality show a enviromentální uvědomění si...:o) Prostě. Paráda. 4 hvězdy jen proto, že 5 dávám těm opravdu nej nej

veronika4001
15.03.2024 5 z 5

"Smrt je jen počátkem nesmrtelnosti."
Krátké kapitoly u knihy rozměrnější velikosti a vyjadřování, jsou důvodem, proč je kniha tak velmi čtivá. Žádné větné přesmyčky působící jako celek, které čekají na to, až je rozuzlíte. Žádné spletité/složité cesty k pochopení významu, proto četba knihy plynula rychle.
Proč chce každý ze soutěžících letět na Mars, nebo spíše proč chce každý z nich opustit Zemi?
Záhadologie.
Co nejvíce ovlivňuje životy/názory lidí?
Politika?
Ne, média.
Televizní pořady jako Big Brother, Vyvolení, Survivor - to je jedna velká reality show, možná jen show, protože se účastníci soutěže chovají uměle, povrchně tak, aby se o ně média zajímala, a to z toho pohledu úhlu, z jakého oni chtějí. Pokud média zjistí to, co účastníci nechtějí, o to větší show to je.
..."Třeba se mu nehodilo to prozradit, lidi by to neviděli rádi."
Sledovanost. Show pro show a velké peníze se otáčejí.
Manipulace (podvod) při výběru účastníků, manipulace s diváky.
Kniha má dvě linie příběhu jako dvě tváře, a každý má svá tajemství.
Tvrzená fakta nemohou být tvrzená a nemohou být fakta. To lze vyvrátit.
..."Za mých mladých let dobrý novinář všechno zpochybňoval, podnikal nemožné, jen aby odhalil pravdu, ale dneska..."
Knihu doporučuji pro poznatek, přestože jde o beletrii.


Tedíkpikolík
07.03.2024 1 z 5

Hezky nastavené zrcadlo televiznímu lidstvu...

Ale to neustálé (NEUSTÁLÉ) střídání dějů, to bylo tak těžko stravitelné. Nakonec jsem se prokousal až na docela překvapivý konec ale i tak no na víc než jednu hvězdu prostě není.

soukroma
13.11.2023 5 z 5

To vůbec nebylo špatné: dva napínavé příběhy posunuté v čase a prolínající se skrz naskrz díky autorově stylu, přesto snadno oddělitelné a směřující k objasnění všech zásadních lží na světovém pozadí.
Sci-fi thriller, který v mnoha aspektech zas tak moc sci-fi vlastně není, zejména co se televizního šílenství kolem "vesmírné" reality show týká. Manipulace, výmysly, vydělávání nehorázných peněz na pomýlených lidech.
Vše se mi líbilo až do samotného závěru, kdy vše má zapadnout do sebe jako zip. Překvapivý konec, zejména v celkovém sci-fi kontextu, ale vyvolávající u mne další a další otazníky zpětně k popsanému ději, takže nejen autorův finální apel pro mne utrpěl několik trhlin.
Přesto hodnotím na maximum a autora budu sledovat, vydal toho už docela dost (Španěl z okolí Valencie, a jak se nám zamiloval do islandské přírody ;-).

lapagerie
01.11.2023 5 z 5

Byla jsem naprosto vtažená do děje a opravdu nadšená. Vlastně z toho až mrazí. Jak moc dokáží média manipulovat informacemi, ovlivňovat názory, směrovat masy lidí podle svých představ.
V blízké budoucnosti sledujeme reality show, ve které prvních osm civilistů přistává na Marsu. Odkud ale není cesta zpět. A zároveň příběh sourozenců, které jejich otec, mediální magnát, vlastně svým chováním rozdělil. A vůbec nic není takové, jaké se zdá. Všechno je vlastně lež, iluze a manipulace.
Název knihy "Země" je bod do černého.

katerina5619
05.10.2023 1 z 5

Dočetla jsem, ale bez nadšení, dokončila jsem čistě z toho důvodu, abych se nepřipravila o překvapení v závěru, kdy si pogratuluji k tomu, že jsem vytrvala, a ocením příběh třeba na samém konci. Toto ale nebyl můj šálek kávy.
Hvězdičky dávám za skutečně originální nápad, téma, a druhou hvězdu za memento, kam jako lidstvo směřujeme.

Matri
28.09.2023 4 z 5

Ak má táto kniha predstavovať akési zrkadlo ľudstvu, a varovať nás kam speje celá civilizácia a osud Zeme, tak každému odporúčam aby si túto knihu prečítal! V tomto spočíva jej vysoká hodnota!
Úprimne, podľa anotácie a zaradenia knihy do žánru fantasy, scifi som čakala niečo úplne iné (je to podľa mňa skôr niečo ako scifi thriller), ale prečítanie knihy určite neľutujem!
Musím sa ale aj trošku kriticky vyjadriť k spôsobu písania - neskutočné skoky v časových úsekoch rozprávania, v dejových linkách, dialógy končiace v polovici a presun na iný dej... Akože v konečnom dôsledku som všetko chápala, zapadlo to do seba ale to rozdelenie kapitol a spôsob písania ma moc neoslovil.
Ešte jedna výhrada prečo hodnotím 4 hviezdičkami miesto 5... Dej je založený na odhalení veľkého tajomstva, a ja som už pred polovicou knihy presne vedela čo a ako. Veľké odhalenie v závere sa teda nekonalo :((
Ale opakujem... táto kniha dáva obrovský priestor na zamyslenie v otázkach nielen ekológie, ale aj vplyvu médií na náš každodenný život!
Odporúčam!

"Smutně jsem se dívala na to, v jakou pohromu jsme se proměnili, a právě na tom místě mi na mysli vytanula otcova slova: virem, který je předurčen k tomu, že zničí Zemi, jsme my, lidé."

mysterygirl
24.09.2023 5 z 5

Originálni, napínavé, čtivé.
Nic není takové,jak se zdá, všechno je lez.
A rozhodně bych to neradila mezi scifi nebo fantasy, ale mezi thrillery

evineckY
23.09.2023

Vůbec nevím, jak knihu ohodnotit.
Hned na začátku knihy jsem si uvědomila, proč se vůbec nedívám
na televizi. Samý podfuk a faleš, pravdu se nedovíte a pracháči si z
lidí dělají ovce. Kniha nám nastavuje zrcadlo a ukazuje, jak to je a
jak to chodí. Opravdu doporučuji.

Léňa2510
15.09.2023 5 z 5

Neskutečně skvělá kniha, konec byl šokující protože jsem si nemyslela, ze to tak skončí a nechapu jak mne to mohlo nenapadnou kapitoly jsou kratky takze se to čte rychle a na to ze ja scifi nečtu tak tehle knize davam 5 hvězd! (respektive 6)

Štítky knihy

španělská literatura

Autorovy knížky

Eloy Moreno
španělská, 1976
2023  80%Země

Kniha Země je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce57x
Chystám se číst45x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x