Železná pata a výbor povídek

Železná pata a výbor povídek https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206559/bmid_zelezna-pata-a-vybor-povidek-206559.jpg 5 6 6

Nakladatel se snažil z Londonových povídek přidat ty nejlepší.Jejich řazení není dáno dobou vzniku ani jinými vnějšími hledisky, nýbrž tím čemu London sám říkal "spodní" nebo také " kosmický" motiv.

Přidat komentář

Kartsy
23.02.2021 5 z 5

Manifest sociálně spravedlivé společnosti, Bible revolucionáře, strhující román USA počátku 20. století. Naprosto přesný popis principů korporativního kapitalismu, který jsme si zde po roce 1989 opět zavedli. Je to zároveň proroctví - London v něm popisuje ekonomický mechanismus, který o dekádu později (kniha vyšla v roce 1905) vedl k první světové válce - válce USA s Německem, jak správně předpovídá (počátek oligarchy vyvolávaných cyklických válek s průmyslovým způsobem vyvražďování, které zároveň spotřebovávají průmyslové přebytky). Dále předpovídá oligarchy vyvolanou první celosvětovou hospodářskou krizi na přelomu 30.let, japonskou expanzi, rozpad britské koloniální říše nebo Američany potlačenou revoluci v Mexiku. A nakonec prorocky předvídá i výsledný aktuální stav, kdy díky globalizaci nadvláda oligarchie skutečně nabrala ve 21. století takřka planetární rozměry. Skvěle zde vykresluje moc monopolních korporací a jejich servisních elit (manažeři, politici, právníci, soudci, církevní preláti, novináři denního (ú)tisku ...). Skvěle je zde vykreslená role servisních elit kapitalismu (manažeři, právníci, soudci, církevní preláti, politici, novináři denního (ú)tisku ). Z pera jednoho z nejlepších romanopisců se to navíc čte jedním dechem - je to napínavé drama s temnou atmosférou, za kterou by se nemusel stydět ani E.A.Poe. Naprostá nutnost pro všechny komu společnost, ve které žije, není lhostejná.
Vše v románu řečené vychází ze skutečných kapitalistických poměrů v USA počátku w
20. století, jak se lze přesvědčit i v odborné literatuře (např. Behemot: Dějiny továrny a utváření moderního světa, Joshua B.Freeman www.databazeknih.cz/knihy/behemot-dejiny-tovarny-a-utvareni-moderniho-sveta-425876 ). Zájemce o vhled do principů vykořisťování v dalších sektorech lidské činnosti nechť sáhne po některé sociologické studii Jana Kellera (Tři sociální světy, apod. www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jan-keller-4413?orderBy=rno )