Zázračný svět včel

Zázračný svět včel https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366834/bmid_zazracny-svet-vcel-h7A-366834.jpg 4 6 6

Bez včel by lidský život na Zemi do čtyř let skončil, tvrdil Albert Einstein. Nejvýznamnější odborník na život včel a autor bestselleru Fenomenální včely přichází nyní s další přelomovou knihou, v níž populárním a přístupným způsobem představuje život v úle, který navenek vypadá jako veliký chaos, ale opak je pravdou. Včely jsou úžasná stvoření, která – navzdory tvrzení o jejich píli – umí také lenošit, vyhýbat se úkolům, zkrátka jde o bytosti, které mají své „nálady“. Po přečtení této knihy se už nikdy nebudete dívat na svět kolem nás stejně jako dosud.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Die Honigfabrik. Die Wunderwelt der Bienen - Eine Betriebsbesichtigung , 2017


více info...

Přidat komentář

1871
10.02.2022 4 z 5

Včelařím druhým rokem, tohle mi jako návod, kuchařka, nepomohlo. Ale jinak je to zajímavá kniha o životě, pohnutkách a chování včelstva. Hodně věcí jsem znal už odjinud, ale takto pohromadě a navzájem v souvislosti jsem na to ještě nenarazil.

Nolme
30.11.2021 1 z 5

Knihu jsem si koupila, protože mě zaujal jak její úžasný název, tak skvělá upoutávka. Kniha byla ovšem nadmíru obyčejná. Pod slovem zázračný jsem očekávala nádherný svět plný překvapení o fungování včelsva, jak včelstvo funguje jako makroorganismus, jak myslí, co se uvnitř děje. Kniha ovšem jen vědecky systematicky popisuje pouze vědecky dokázaná fakta. Působí na mě tedy spíše dojmem vědaismu, ideologie kterou nazýváme mainstreamovsky věda a není pravda nic, co tato věda středního proudu nepotvrdí. Více tedy knize odpovídá název továrna na med, tak ke včelám bohužel přistupuje většina lidí.


thorir
01.09.2018 4 z 5

Když napíšu, že jsem po této knize sáhl proto, že mám rád med, nebudu zase tak daleko od pravdy. Proč se nedozvědět něco víc o tvorech, které ho vyrábí? Ale vážně, lehká, útlá knížečka umožní rozšířit obzor do další z oblastí, které v dnešním světě obvykle zcela ignorujeme (zde vidím podobnost s Tajným životem stromů od P. Wohllebena, byť ta Wohllebenova mi přišla přece jen o něco zajímavější a o kousek čtivější). Kniha vyvrací mnoho mýtů, které o včelách mezi lidmi kolují. Zároveň uvádí na pravou míru množství faktických informací o tom, jak včelstva fungují. Chcete-li se něco dozvědět o včelách, nebo si zkrátka utřídit informace které již máte, knihu jednoznačně doporučuji.

Štítky knihy

včely

Autoři knihy

Jürgen Tautz
německá, 1949
Diedrich Steen
německá, 1963