Zázračná otázka

Zázračná otázka https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171242/zazracna-otazka-171242.jpg 4 24 6

Práce je poslední knihou, na níž se autorsky podílel Steve de Shazer, tvůrce krátké terapie zaměřené na řešení, a jakýmsi završením jeho terapeutického přístupu. Přístup de Shazera a jeho spolupracovníků vznikal pragmatickým způsobem: ve snaze objevit, co doopravdy v terapii funguje a klientům pomáhá, se snažili oprostit od všeho ostatního. Tak postupně opustili diagnostiku a analýzu problémů. Kniha zahrnuje četné ukázky terapeutické práce s klienty. Shazerův přístup a jeho techniky jsou dnes v různých modifikovaných podobách nedílnou součástí systematické terapie a koučování. Knihu ocení psychoterapeuti, poradenští pracovníci, koučové, manageři, lidé usilující o seberozvoj, studenti psychologie a psychoterapie.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

More than Miracles , 2007


více info...

Přidat komentář

andrea7191
18.10.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostala skrze svojí práci, takže moje hodnocení je ovlivněno tím, zda je nebo není uplatnitelná v praxi. Pokud bych jí četla jen jako osoba, která se o toto téma zajímá, tedy laik, byla bych trochu na vážkách, ale jako osoba, která jí četla v rámci svého povolání jsem spokojená. Kniha sama o sobě nedá návod, ale dá náhled a pokud by člověk zůstal pouze u této jediné knihy, nedá mu téměř nic. Takže, po profesionální stránce dobré, ale je nutné si k ní nastudovat i jiné knihy (např. Úlehla), aby se mu jisté věci "pospojili".

Kyri
15.04.2021 4 z 5

Kniha i přístup se mi jeví velmi užitečné. Vyhovují mi přepisy dialogů, takže lze sledovat, jakým způsobem konzultace skutečně probíhají. Hůř jsem se prokousávala citacemi Wittgensteina. Přijdou mi užitečné, nicméně jsou konfuzní, i když se o to asi ani nesnaží. Autor se snaží trochu na sílu najít filosofický kontext svého přístup. Potřeba vymezit se od psychoanalýzy na mě opravdu dobře nepůsobí. Přijde mi to zbytečné a ne úplně důstojné... Defenzivně na mě působí odpovědi na otázky v závěru (ignorování emocí apod.). Úvahy o slovesech "být" a "myslet" mě naopak moc bavily :). Lepší překlad názvu by byl "Otázka na zázrak", použitý název je matoucí.


Shindo
31.07.2020 4 z 5

Aj keď nie som zástancom krátkodobých "povrchových" terapií (ani nekonečného rozpitvávania a rozosierania klienta v psychoanalýze), autori mali pravdu. Kniha je vážne intelektuálne provokatívna.

Teóriu striedajú prepisy nahrávok aj s otázkami a komentármi, takže kniha nepôsobí sucho akademicky. Zaujalo ma, že SFBT až tak nestavia na teórii (teda ak som to správne pochopil). Hoci si neviem úplne predstaviť, že by som sa uberal týmto smerom, bolo zaujímavé zistiť, že to ide aj takto.

Osobne som úplne nepochopil kapitolu s Wittgensteinom aj keď rozumiem tomu, že z neho zrejme de Shazer čerpá. Filozofiu som nikdy nemal rád.

klara1550
27.03.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která vysvětluje některé principy SFBT z jiné perspektivy než Posílení rodiny. Hodně mi pomohla pochopit logiku za otázkami, které terapeuti zaměření na řešení používají. Velmi čtivá, až na pár částí - propojení s Wittgensteinovými výroky jsem často nepochopila, tak asi budu doufat, že mě třeba časem něco osvítí... :-)

jsemvlastovka
12.02.2019 4 z 5

Úžasná kniha, kterou by si rozhodně měl přečíst každý terapeut a dost možná i někteří pacienti. Hlavní zásady jsou velice přínosné, především samotná myšlenky hledání řešení a ne příčiny, přičemž tyhle dvě věci spolu nemusí vůbec souviset (dveře odemkneme, když najdeme klíč, ne když důkladně prozkoumáme, kdo kdy zamkl).
Poslední kapitoly na mě byly až moc filosofické, ale to nemůžu hodnotit negativně, je vidět, že to má hluboký základ. Akorát jsem se jím nedokázala prokousat.:-)

saly
12.12.2018 4 z 5

Popsaná metoda "zázračné otázky" ze všech stran. Praktivké jsou i ukázky rozhovorů terepeuta s klienty, s vysvětlivkami..