Zavraždění Ježíše

Zavraždění Ježíše https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238865/mid_zavrazdeni-jezise-FVJ-238865.jpg 5 23 5

O Ježíšovi, synu tesaře, toho bylo napsáno mnoho. Ve skutečnosti se však o něm ví jen málo. Evangelia, v nichž je jeho život zaznamenán, si leckdy odporují, a navíc byla sepsána spíše z duchovního hlediska než jako historický záznam jeho života. Cílem této faktografické knihy je na základě dobových pramenů sestavit mozaiku tehdejších událostí. Ukazuje Ježíše jako člověka, který zburcoval odlehlou oblast Říše římské a svým kázáním o míru a lásce si získal mocné nepřátele.... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Killing Jesus , 2013


více info...

Přidat komentář

Klamm
29.12.2019 5 z 5

Občas jsem měl pocity jako při sledování dokumentu BBC. Co se týká Ježíšova učení, tak v podstatě nic nového. Obohacují je ale snaha o zachycení tehdejších reálií, okolností a pohledu na to, co se dotyčným asi honilo hlavou.
Pokud mám autorům věřit, tak odvedli dobrou práci. Primárně čerpali z evangelií a Josepha Flavia. Dále pak z mnoha různých historických zdrojů, které jsou v závěru uvedeny. Přínosem je i doslov, kde se dozvídáme následné osudy osob, participujících kolem Ježíše.
Pro umocnění jsem ještě shlédl kontroverzní film Umučení Krista, kde nám Mel ukázal, že to opravdu bolelo. I když z mého pohledu, to v určitých momentech přeháněl. Například kříži, který si zubožený Ježíš nesl, bych více věřil tomu, který je uveden v knize. Tam se jednalo pouze o příčný trám o váze cca 25kg. Nebo při křižování ve filmu, Ježíše už přibitého, i s křížem otočili, aby mohli zahnout hřeby. V knize se oproti tomu uvádí, že ohýbat hřeby se nesmělo, páč měli být z úsporných důvodu znovu použity atd.
90%

jan0504
09.10.2018 4 z 5

Pre tých, ktorý majú prečítaný Nový zákon, bude veľa veci známych. Je to historicky detailne popísaný Ježišov život na pozadí historických a politických udalostí tej doby. Ale autori si dali ozaj záležať na presných detailoch, dátumoch, okolnostiach...klobúk dole.


Rade
13.04.2017 4 z 5

Zajímavá četba k Velikonocům.
Přiznávám, trochu víc na mě zapůsobila kniha J. Bishopa „Den, kdy zemřel Kristus“, kterou jsem četla nedávno. Tady jsou zase plusem návaznosti na dějiny Říma a šikovné mapky.

laepus
28.10.2016 4 z 5

Nadpis je trochu zavádějící - kniha se totiž netýká pouze posledních Ježíšových dní, ale zpracovává celý jeho život, což ale rozhodně není nevýhoda, naopak výhoda. Čtivě a napínavě napsaná literatura faktu (kterou jinak moc nemusím), která nepostrádá jak zápletku, tak i spoustu zajímavých informací o římských vládcích, jeruzalémském chrámě či způsobu tehdejších poprav.

Babouš
26.04.2015 5 z 5

Čtivá, lehce napsaná kniha, která přináší nové poznatky a zajímavosti snad na každé stránce. Navíc je doplněna o ilustrace a nákresy, které přibližují život nejslavnějšího muže v dějinách. Nejlepší mi na knize přišlo, že je psaná v přítomném čase a objevuje se v ní přímá řeč, takže si připadáte, jako když skutečně putujete s Ježíšem od jedné rybářské vesnice k druhé a sledujete reakce svědků.