Zase ona: Zrození Meryl Streep

Zase ona: Zrození Meryl Streep https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284624/bmid_zase-ona-zrozeni-meryl-streep-GJE-284624.jpg 4 30 14

Portrét ženy, doby a herectví: první důkladná biografie Meryl Streep – "Železné Lady" herectví, která byla nominována na devatenáct Oscarů a tří získala. Kniha popisuje její začátky ze sedmdesátých let. Portrét ženy potýkající se s láskou, feminismem a ohromujícím talentem. V roce 1975 byla Meryl Streep absolventkou dramatu na Yale a hledala své místo na newyorské divadelní scéně. Plná talentu a ambicí byla jako desítky dalších mladých herců, kteří hledali své místo na slunci a vedli bujarý společenský život. Meryl se však od svých vrstevníků v lecčems lišila. Ve své první sezóně v New Yorku získala nominaci na Tony Award a dvě role v prestižních Shakespearových hrách. Kniha je intimním pohledem na umělecký vývoj Meryl Streep až k celosvětově uznávané herecké osobnosti. Nevyhýbá se také soukromému životu - milostnému románku s kolegou hercem Johnem Cazalem nebo manželství se sochařem Donem Gummerem.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Omega
Originální název:

Her Again: Becoming Meryl Streep , 2016


více info...

Přidat komentář

elleigh01
14.12.2021 5 z 5

Maximální pochvala, super čtivá kniha . Doporučuji ...Portrét ženy, doby a herectví: první důkladná biografie Meryl Streep – Železné Lady herectví, která byla nominována na devatenáct Oscarů a tří získala. Kniha popisuje její začátky ze sedmdesátých let. Portrét ženy potýkající se s láskou, feminismem a ohromujícím talentem. V roce 1975 byla Meryl Streep absolventkou dramatu na Yale a hledala své místo na newyorské divadelní scéně. Plná talentu a ambicí byla jako desítky dalších mladých herců..Veliká pochvala,skvělá kniha . Musím jen všem doporučit ..

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Maryl Streep je asi má úplně nejoblíbenější herečka, viděla jsem všechny filmy, v kterých hrála a pokaždé mě fascinuje, jak talentovaná herečka to je. Nicméně tahle kniha přinesla něco poněkud jiného, než jsem od ní čekala. Kniha se nevěnuje filmové dráze Maryl Streep, ale jejím začátkům v době, kdy ještě nebyla slavná a začínala v divadle a malými rolemi ve filmech. Nicméně bylo velmi zajímavé si přečíst o části jejího života, o které jsem toho moc nevěděla.


alyce14
09.11.2021 5 z 5

Jsem skalním fanouškem této dámy, takže knížka byla jasnou volbou, už jen protože u nás toho o ní mnoho zatím nevyšlo, což je škoda. Knihu jsem našla před dvěma lety pod stromečkem a přečetla jí během dvou dnů a to jen protože chodily návštěvy. ;-) Za mne je to kniha zdařilá a Ti kdož znají Meryl Streep jen z filmu se určitě dozvědí více o jejím soukromí a o tom kým je. Jinak slušelo by jí něco jako druhý díl, protože tato kniha končí ziskem prvního Oscara a to byl teprve začátek její vskutku bohaté kariéry.

Anilka13
29.07.2021 4 z 5

Tento životopis Meryl Streep mě hodně bavil. Vlastně jsem vůbec neměla pocit, že nějaký životopis čtu. Škoda, že toto vyprávění končí rokem 1980. Ráda bych četla dál. :) Jediné, co mě trošku odtrhávalo od příběhu byla ta hromada jmen, která se v knize hojně objevují.

Slůník
21.02.2021 4 z 5

Název knihy plně odpovídá - autor odvedl spoustu práce při vytěžování pramenů, české verzi by neškodila důkladnější redakce.

hellena1523
03.01.2020 4 z 5

Občas si ráda přečtu nějakou biografii. Tady je to spojení mojí oblíbené herečky a dobře napsaného textu.

Artep5244
27.12.2019 4 z 5

Biografie, která se z větší části zabývá hereččiným studiem a jejími prvními divadelními rolemi. Následně rozebírá i některé postavy, které Meryl Streep ztvárnila ve filmu.
Kniha je psána poutavým způsobem, občas jsem měla pocit, že čtu román či povídku.

bleska
19.05.2019 1 z 5

Naprostý souhlas s komentářem níže od Mattyho.
Meryl mám velmi ráda a obdivuji její herectví. Proto mě kniha velmi zklamala. Až na pár zajímavých faktů, které jsem nevěděla, mi nepřinesla nic nového a tristní chyby v překladu, co k tomu dodat...

intelektuálka
29.01.2019 4 z 5

Hned v úvodu musím napsat, že jsem její velkou obdivovatelkou - a to nejen jako herečky, ale i jako ženy ...

Tato kniha zveřejňuje její mládí a herecké začátky - a i kus jejího soukromí...

Já o jejích rolích, které jsem zhlédla bezpočtukrát, říkám, že ona je nehraje, ona je žije... a vždy jsou pro mne zážitkem...

Nezapomenutelná je její dvojrole ve Francouzově milence - a spousta dalších..

Není to klasická kráska - je to typ citlivé oduševnělé ženy, která ale dokáže být silná, pokud je to třeba... v době, kdy dobývala úspěchy, se loučila se svým umírajícím přítelem a po jeho smrti natočila Kramerová versus Kramer ... a získala Oskara.

GaleW
25.01.2018 4 z 5

Knížka sice popisuje počátky herectví slavné star, ale proto pro mě byla zajímavější, neboť jsem z téhle doby nevěděla o Meryl téměř nic. Po přečtení mám Meryl pořád stejně ráda, možná i více, protože opravdu za všechno co má, vděčí jen sama sobě.

Matty
29.04.2017 3 z 5

Obálka s Meryl Streep s Oscarem za film Kramerová versus Kramer vytváří lehce zavádějící očekávání. Oscarový večer sice představuje dramatický vrchol knihy, ale ta z větší části pojednává o studijním období a divadelních začátcích slavné herečky. Z filmů se kromě Kramerové podrobněji věnuje pouze Lovci jelenů.

Schulman dokáže jako zkušený reportér velmi barvitě vylíčit klíčové epizody z hereččina života, ale moc se nepouští do důkladnější syntézy nasbíraných informací. Spíše jen popisuje (to, co si z větší části snadno dohledáte na internetu), než aby analyzoval. Po přečtení nemám pocit, že bych lépe chápal osobnost Meryl Streep, její herecký styl, vlivy, které ji formovaly či rozhodnutí vdát se půl roku po smrti Johna Cazalea.

V popisování charakteru škol, na kterých Streepová studovala, obsahu her, v nichž hrála a životů osobností, s nimiž se potkala (a které na ni samotnou přitom mnohdy neměly tak zásadní dopad), autor zabíhá do zbytečných detailů, které o hlavním objektu jeho zájmu mnohé nevypovídají a nadto zpomalují vyprávění. Moc se mi nechce věřit, že by první herecké kroky Meryl Streep nešlo proměnit ve čtivější knihu.

Oceňuji pečlivě provedené rešerše, díky nimž může být text neustále oživován přímou řečí, a střízlivý styl bez snahy Streepovou za každou cenu adorovat (i když v porovnání s Dustinem Hoffmanem z knihy vychází jako světice).

Zase ona by po osekání mnoha zbytečných pasáží mohla být solidní úvodní části vícedílné biografie. Jako samostatná kniha je poněkud neuspokojivá. V českém překladu obzvlášť. Jde o další publikaci od Omegy zarážející množstvím do očí bijících překlepů typu „chleby z vajíčkem“ (s. 100), formální nedůsledností v (ne)používání kurzívy, neznalostí (z herce Mandyho Patinkina se na s. 125 stala Mandy Patinkinová) nebo zmatkem v názvech (A Clockwork Orange není na s. 173 přeloženo vůbec, ze Svedení Joea Tynana se z nějakého důvodu stal Senátor).

Doufejme proto, že u nás (v lepším překladu) vyjde některý ze zdařilejších knižních portrétů zřejmě nejrespektovanější filmové herečky současnosti (např. Meryl Streep: Anatomy of an Actor).

Tess.96
29.03.2017 4 z 5

Krásně napsaná kniha o životě Meryl Streep, nebo respektive o její části, o které toho nikdo moc neví, o jejích začátcích v divadle a ve filmu. A to je na tom to krásné, že nám autor pomocí velmi důkladného výzkumu poodhalil část jejího života. Trošku mi vadili chyby v překladu, hlavně datu narození Meryl Streep, ale jinak je to krásně napsaná kniha, která mě bavila a dozvěděla jsem se i něco nového.

Wilbur
05.02.2017 4 z 5

Musím se přiznat, že o životě Meryl Streep bych pozitivně hodnotil asi každou literaturu, ale myslím si, že kniha je svižná, dynamická, krásně propojená a celistvá. Odpouštím (překladatelce) i dvě zásadní faktické chyby (M.S. se narodila 22.června, nikoliv července; Mandy Patinkin je muž, nikoliv žena, jak je uvedeno na str. 125).

hanča34
02.12.2016 4 z 5

Přestože mně spousta jmen a názvů divadelních společností nic neříká, byla jsem fascinována životní a uměleckou cestou Meryl Streep. Potvrdila jsem si jen to, co jsem tušila, když jsem jí celý život fandila. Poctivý přístup k herectví a schopnost zahrát cokoliv.

Štítky knihy

životopisy, biografie Hollywood herečky

Autorovy knížky

2016  75%Zase ona: Zrození Meryl Streep

Kniha Zase ona: Zrození Meryl Streep je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst14x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x