Zapomenuté příběhy 5

Zapomenuté příběhy 5 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475291/bmid_zapomenute-pribehy-5-1HC-475291.jpg 5 40 5

Zapomenuté příběhy série

< 5. díl >

Páté pokračování série Zapomenutých příběhů, návrat k tradičnímu formátu volného řetězce dvanácti kapitol na různá témata. Dozvíte se například: - o tom, jak Amerika k Aljašce přišla – a proč to tehdy ani nevypadalo jako lukrativní investice, - o příliš bílé rýži, která ohrozila budování japonského impéria, - o “jízdě na vysokém koni” nad kazašskou stepí, která skončila neslavným sestřelením a diplomatickým konfliktem, - o chobotnici obchodu se zmrzlou vodou, - o infekční štafetě, která znamenala začátek konce pravých neštovic v Latinské Americe, - o zapomenutých banánech, které jedli naši pradědečci, - o vzpouře osmi inženýrů, která položila základy dnešnímu Křemíkovému údolí.... celý text

Přidat komentář

panjan
14.02.2024 4 z 5

Stále skvělé, snad se budou čísla u Zapomenutých příběhů jen a jen navyšovat.
Ono není už jak další díly příliš komentovat, protože vše zůstává stejné, jen přibývají nové příběhy, alespoň mne se zdá. U pátého dílu mi ovšem došlo, proč jejich čtení není tak plynulé a člověk se musí dost soustředit. Je to kvůli odkazům a poznámkám pod čarou. Doplňující poznámky jsou určitě zajímavé, ale přetrhávají nit, a čtenář (nebo alespoň já) musí hledat po přečtení poznámky pod čarou, která většinou odbíhá od tématu, kde skončil a to jak fyzicky najít očima místo na stránce, tak i vrátit se do zpět do příběhu.

mi-380
15.03.2022 5 z 5

Autor má stále o čem psát. Příběhy jsou opět svěží, zábavné a originální. Navíc i literární kvalita je díl od dílu vyšší a četba tím stravitelnější. Doufám, že další díly na sebe nenechají dlouho čekat, poučení z dějin je nekonečné.
90 % (zatím 13 hodnotících s průměrem 94 %).


JosefW
08.12.2021 4 z 5

Nahlédnutí do ne zcela známých dějin z pera Mariana Kechlibara mne ani napopáté nezklamalo. Asi nejvíce mne oslovily kapitoly věnované guánu, neštovicím a banánům, což mi jakožto u člověka, který má rád železnici, přijde už samo o sobě zajímavé.
Oproti některých předchozím Zapomenutým příběhům mi zde však něco malého chybělo, kvůli čemuž nemohu dát plný počet, ale "jen" velmi silné čtyři hvězdičky.
Jelikož je, dle vyjádření autora, příprava šesté knížky v plném proudu, už teď mne zajímá, jaké zapomenuté příběhy zvolí. :-)

OldřichHanton
04.12.2021 4 z 5

Pátý díl zapomenutých příběhů se po trochu experimentálním čtvrtém dílu vrací ke klasickému formátu. Vypráví příběhy z různých dob i koutů světa, které, i když mi často nebyly tak úplně neznámé, jsou napsány velmi svěže, čtivě a často i z netradičního úhlu pohledu. Samozřejmostí je hezká obrazová příloha.
Zapomenuté příběhy jsou stále skvělé a mohu je určitě každému doporučit. Přece jen tento díl už nehodnotím úplně absolutně, především proto, že i když je něco skvělé, napopáté už to prostě tak nezapůsobí.

hanak_v_exilu
11.11.2021 5 z 5

S touhle sérií je to jednoduché. Čím vyšší číslovka, tím vyšší kvalita. Zároveň platí, že každý díl je delší než ten předchozí. Autor postupně vypiloval svůj literární styl a některé slovní obraty mě vyloženě fascinovaly. Neméně jsem žasl nad vynalézavostí lidí. Infekční štafeta je šílený vynález, ovšem asi nezbytný.