Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004

Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473911/bmid_zapasy-ktere-zmenily-muj-zivot-polo-8bA-473911.jpg 5 34 10

Jaromír Bosák vzpomíná na zápasy, které zásadním způsobem ovlivnily jeho život. Mnohé z nich sledoval ještě jako fanoušek, jiné už jako televizní komentátor. Začíná na mistrovství světa v roce 1974 a přes slavný bělehradský šampionát (s ještě slavnější penaltou Antonína Panenky) a velké zápasy českých klubů dojde ke světovému šampionátu 1990 v Itálii s československou účastí nebo stříbrnému mistrovství Evropy 1996 v Anglii. První díl končí skvělou poutí českého týmu s Nedvědem, Poborským, Kollerem, Barošem či Rosickým na Euro 2004 v Portugalsku. Kniha přitom nevypravuje jen o dění na hřišti, ale líčí také zákulisí komentátorské práce a společenské i sportovní poměry, v nichž se zápasy odehrávaly.... celý text

Přidat komentář

MaroCZ
10.01.2024 3 z 5

Ale jo... velmi příjemná oddechovka před spaním. Navíc, některé zápasy, které JB popisuje, mám také spojeny s určitými životními momenty, na které rád vzpomínám. Ovšem nepatřím mezi natolik "skalní", abych mohl dát více.

callahanh
08.01.2024 4 z 5

Jak jinak by mohl Jaromír Bosák pojmout svůj částečný životopis než tím, že klíčové momenty svého života spojí s důležitými fotbalovými zápasy. Právě tenhle styl je na knize to vůbec nejlepší, protože i když jsou jednotlivé kapitolky uvozeny významným (i méně významným) fotbalovým zápasem, leckdy je většina textu o běžném životě, o tom, co tehdy autor prováděl, později pochopitelně i o novinářské dráze. Za nejzajímavější určitě považuji pasáže z dob, kdy se stal bezdomovcem, což není vůbec známé a je jasné, že ačkoli vypadá jako pohodář, jeho dětství asi nebylo lehké a s otcem měl komplikovaný vztah. Popisy jednotlivých mačů nemá smysl jakkoli komentovat, protože ty se čtou samy, navíc čtenář mnoho z nich prožil v reálném okamžiku, takže si je velmi snadno představí i s tehdejším komentářem. Hvězdička dolů jde kvůli nedokonalé redakci, neboť překlepů a v jednom případě i chybějícího odstavce je přece jen moc a také občasné pravopisné chyby kazí dojem. Milovníkům fotbalu lze ale rozhodně doporučit, protože málokdo umí do průběhu zápasu vtáhnout tak jako Jaromír Bosák, navíc si dokáže dělat legraci sám ze sebe, což knihu příjemně osvěží. 80 %


Milosz
08.12.2022 5 z 5

Obsáhlá výpravná publikace, kde Bosák vzpomíná na důležité fotbalové zápasy a zároveň i vypráví o kontextu doby, co v té době dělal a tak. Napůl životopis, napůl průvodce fotbalovou historií. Čtivé a vtipné. Po Bílé vodě balsám.
Další díl bude až před EURO 2024 (info přímo od Bosáka, nakladatelství Pražské příběhy neodpovídá na dotazy (a taky nemá korektora, v knize je kupa chyb, včetně chybějícího kusu odstavce))

Verunka289
27.11.2022 5 z 5

Jaromír Bosák je pro mě záruka kvality, nikdo neumí vyprávět o fotbale tak zajímavě a nenuceně jako on. Knížka mě moc bavila, četla jsem ji skoro rok, protože jsem měla tendenci si ji kouskovat, aby mi vydržela co nejdéle. Navíc se mi líbilo, že byla prokládána osobními vzpomínkami autora na tu kterou dobu. Ráda jsem si dohlédávala informace o jednotlivých zápasech, hráčích, ale i místech, kde se zápasy odehrávaly. Na druhý poločas se opravdu moc těším! (zákulisní info: měl by vycházet 2024)

Wara
30.07.2022 4 z 5

Pohodové dovolenkové čtení. Jaromír Bosák popisuje nejen fotbalové zápasy samotné, ale popisuje při nich i kontext doby ve které se daná utkání hrála. Počínaje autorovým mládím, přes studia, první pracovní roky a nebo třebas to jak se vlastně dostal do České televize, co se tam v době jeho působení odehrávalo a jak to vnímal. Líbila se mi zajímavé fotografie které knihu ilustrují, naopak mě vadily chyby, překlepy a pár nelogických spojení zejména ze druhé půlky knihy (viz třebas špatně uvedený výsledek utkání Skotsko 3:0 Maroko, mělo to být 0:3, nebo stránka 473 a věty "Auto nikde. Kdepak něwha případech neměli hotovost ani kartu, byli žízniví... atd.). Tak či tak se těším na druhý poločas, který ale předpokládám nevyjde úplně brzy :). Respektive by pak muselo vyjít ještě nějaké prodloužení předpokládám...

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Pokud máte rádi fotbal, bude se vám knížka líbit. Pokud máte rádi fotbal v doprovodu komentáře Míry Bosáka, sfouknete těch šest set stran za víkend (ta jako já). Moc se mi líbí, jak dává Míra jednotlivé zápasy do souvislostí, v jaké době se odehrávaly, zkrátka úžasný stroj času, který mě osobně přenesl zpátky na Mistrovství Evropy 2000, tedy to první, kdy jsem fotbal začal sledovat pravidelně a s nadšením. Stejně tak Mistrovství světa o dva roky později. Ale i zápasy z let sedmdesátých, osmdesátých nebo devadesátých, způsob, jak je Míra popsal, mě jednoduše strhly. Inu když někdo vládne perem, resp. klávesnicí, je pak radost číst i o Slávii, i když jste v hloubi duše spíše Sparťan :-) A jelikož pan Bosák mluvil něco o druhém poločase, prodloužení nebo dokonce penaltách, doufám, že poločasová přestávka nebude příliš dlouhá :-)

Marketplace
24.01.2022 5 z 5

Další super knížka oblíbeného komentátora. Dojem trošku kazí množství překlepů (Zvlášť na straně 543 rozdělení slova Čechoameričana na 2 řádky stylem Čec - hoameričana - to spíš rozesměje). Ale to je nešvar mnoha knih. Fotky pěkné, zajímavý výběr zápasů, spousta vtipných historek a hlášek. Příjemných 600 stránek, už se těším na druhý poločas.

MildeZ
26.12.2021 5 z 5

Takové fotbalové pohlazení po duši, co se čte naprosto samo. Tak teď už jen čekat na výkop druhého poločasu :-))

KadelKM
03.12.2021 5 z 5

Best of Jaromír Bosák....

snílkařka
04.07.2021 5 z 5

Od pana Bosáka to bude jistě pěkná kniha. Jak taky jinak že :).Už se moc těším na druhý poločas a na další jeho upřímné a veselé historky :).Moc pěkná bohatá publikace chválím :).

Autorovy další knížky

Jaromír Bosák
česká, 1965
2013  79%Životní mač
1998  88%Francouzský deník Jaromíra Bosáka
2010  91%Africký deník Jaromíra Bosáka
2021  91%Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004
2004  89%Finále na dosah: Euro 2004, Portugalský deník