Zámek (komiks)

Zámek (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177530/bmid_zamek-komiks-c06-177530.jpg 3 148 32

Komiksová adaptace slavného románu. Když je zeměměřič K. zámkem povolán do vesnice, musí se nejprve vypořádat s nepřehlednou hierarchií pomocníků, poslů, úředníků, tajemníků - a také milenek. Jak ale může získat správné instrukce, když nikdo neví, jak jeho zaměstnavatel vypadá, telefony vyzvánějí bez odpovědi a navíc, jak se zdá, ve vesnici vlastně žádná práce pro zeměměřiče není? Jeden z nejvýznamnějších románů 20. století, jehož černý humor a grotesknost ani po bezmála devadesáti letech od prvního vydání neztratily nic ze své živosti.... celý text

Přidat komentář

nula87
29.04.2024 3 z 5

Líbila se mi kresba, ale vlastní text mi přišel trochu povrchní a nedotažený. Z Kafkovy absurdity se dalo získat víc.

Kopta
01.02.2024 3 z 5

Stále si snažím k tomuto dílu najít svou cestu, ale je to trnité a prošpikované jako cesta mezi Palestinou a Izraelem. Občas mi přijde, že by to mohl být náhodný generátor slov a dopadlo by to stejně. Věřím, že původní dílo je mnohem hlubší, jen se k tomu dostat.


puczmeloun
25.11.2022 3 z 5

Ano, vím, že jde o adaptaci Kafky, ale komiksová forma tomu vůbec nedělá dobře. Z už tak nedokončeného a absurdně-byrokraticko-snově-surreálného příběhu to dělá ještě méně stravitelný kousek, kterému jako by něco chybělo. A nejen to – jako by byly části knihy přeskakovány, některé kapitoly náhodně přeházeny a zmizela část popisků/názvů kapitol. Graficky je pak vše natolik zjednodušeno, že už tak hůře přehledný děj ještě dále znejasňují postavy s "ořezanými" rysy. Atmosféra je skvělá, zvolený umělecký přístup je dostatečně autorský a zajímavý, jen čtenáři to už tak nepřístupného Kafku ještě vzdaluje.

vlkcz
08.04.2022 3 z 5

Atmosféra je díky kresbě skvělá. Bohužel bez znalosti předlohy se, zřejmě už tak neurčitý příběh, kvůli nutné komiksové zkratce stává značně nepřehledný a je otázka, zda se touto formou vůbec dá plnohodnotně interpretovat.
Každopádně mě nalákalo k přečtení opravdu Kafkova Zámku.

boticelli
02.01.2022 4 z 5

Výtvarně povedená beznadějná noční můra. Nic, co by obyčejný smrtelník mohl jen tak pochopit. A ještě k tomu bez konce…

Prske
31.12.2021 3 z 5

Jelikož jsem předlohu nečetla, tak jsem se v příběhu dost ztrácela a nějak mi přišlo, že se tam snad ani nic pořádného nedělo.
Ale grafické zpracování parádní, už jen pro to stojí za to po komiksu sáhnout.

AlčaH
18.06.2021 3 z 5

Tohle byla velmi zajímavá nebo spíše až zvláštní kniha - což jsem od ní a od Kafky vlastně očekávala. Ponurá, metaforická, plná bezvýchodných situací, bojů s větrnými mlýny, bez konce, jen se rozplynula do prázdna... Grafické zpracování se k příběhu skvěle hodilo, podtrhovalo ho a pomohlo vytvořit opravdu tíživou až zoufalou atmosféru. Zeměměřiči K. bylo těžko - a mně s ním...

Dávám nižší hodnocení, ale nemůžu říct, že to bylo úplně špatné, jsem ráda, že jsem si rozšířila obzory. Jen to prostě nebyl úplně můj šálek kávy. Občas jsem v příběhu dost vlála a vzhledem k určité míře zkratky měla problémy se v něm plně zorientovat a pořádně ho pochopit. Možná, kdybych četla původní Kafkovu knihu, bylo by to pro mě snadnější a odnesla bych si z komiksu intenzivnější prožitek.

Gabi13
13.12.2020 4 z 5

Bláznivé, schyzofreni, nepochopitelné. Je to zvláštní styl, který vás nutí číst dál a čekáte, kdy pochopíte. Knihu od Kafky jsem nečetla, stále si vybírám jeho dilo v nějaké přijatelnější podobě, nicméně stále mě to láká.

Kiki22
11.08.2020 1 z 5

Předlohu jsem nečetla a z tohoto jsem byla dost zmatená, nic nechápu, nedává to smysl a vůbec. Kresba je dobrá, správně ponurá, celé je to hodně ponuré. Že to má říct, že byrokracie stojí za prd, to se asi pochopit dá, ale jinak fakt nevím...

tomexx
13.06.2020 1 z 5

Bohužiaľ, kresba sa mi príliš nepáčila, nie je podľa mňa hodná Kafkovho diela. Komiksu chýbali dôležité detaily z originálu.

Ozzy86
27.09.2019 4 z 5

Komiksové zpracování Kafkova Zámku zaujme výtvarným zpracováním. Čtenář je bez znalosti původního románu bez šance pochopit (i když co znamená pochopit Kafku?) děj.

novecento
07.10.2018 4 z 5

Po dlouhé době jsem opět sáhl po Kafkovi spíše s ohledem na pražskou Kafko-mánii. Většina turistů jeho knihy nečetla, ale dají si v Kafkově restauraci židovský řízek, koupí si tričko a jsou v pohodě. Zámek s kresbami Jaromíra Švejdíka dobře vystihuje ponurou atmosféru a zoufalství zeměměřiče K. Tak jako v minulosti i dnes jsme manipulováni zámeckou, dnes vládní garniturou více, či méně zkorumpovaných stran, bezmocní-stejně jako zeměměřič K. Vůbec se nedivím, že to Kafka nedopsal a chtěl nechat spálit. Doporučuji si knihu půjčit v knihovně, jedno prohlédnutí vám postačí, není to kniha ke které by jste se vraceli, stačí se podívat na tu lidskou marnost v televizních zprávách.

RaggamuffinSVK
09.08.2018 1 z 5

Absolútne o ničom komiks. Pokiaľ ste nečítali knihu a mám silný dojem, že v mojom prípade aj keby som ju čítal, celý príbeh vám nedá absolútne nič. Zmätené, bez štipky logiky (chápem metafory, ale aj tak) a akéhokoľvek záveru. Dokonca aj tá kresba sa mi v polke už opozerala a čakal som len na koniec. Ktorý má teda už úplne dorazil. Asi prvý komiks, ktorý ľutujem že vlastním, aj keď som zaň neplatil a dostal ho ako darček.

MCGinger
09.08.2018 3 z 5

Dobrá kresba, souhlasím ale s předchozími komentáři, že je potřeba znát původní knihu, protože některé zkratky v už tak ne příliš přehledném ději ztěžují čtení.

nakavusterezou
21.07.2018 2 z 5

Komiks je hezky ilustrovaný, příběh mě zas tolik nezaujal.
Možná je to vhodnější pro čtenáře, kteří již četli normální zpracování Zámku než pro mě, jako pro čtenáře, co četl Zámek poprvé v životě :)

jarmik
18.03.2018 5 z 5

Text románu Zámek (i když ho mám rád, zvlášť úvodní scénu) je pro mě často dost složitý: postupem četby románu vždy silně klesá moje schopnost se v knize dr. Kafky orientovat. Grafická adaptace je tak pro mě výtečnou pomůckou, jak si příště lépe prožít četbu plného textu Zámku, protože mi poskytlo jednoduchou strukturu několika příběhových linií, kterých se budu držet.

Alethea_k
24.02.2018 1 z 5

Nedokázala jsem ani prolistovat do konce. Komiks by měl čtenáři ulehčit pochopení díla, zvlášť pokud se jedná o převedení klasiky. Atmosféra se zdála v pořádku, nicméně Kafku jsem doposud nečetla a již v polovině jsem byla v příběhu několikrát ztracena.
Autoři si vzali příliš velké sousto a zpracování pokulhává.

madonna6956
06.11.2017 odpad!

Franze Kafku obdivuji, komiks hezky nakreslený, ovšem děj pro mě zmatený.

Tomas@S
26.10.2017 4 z 5

Kafkuv Zamek jsem znal pred timto komiksem pouze ze stejnojmenneho filmu. Podobne jako u filmu jsem se i v deji komiksu nekolikrat ztratil v nepochopitelnych logickych skocich. Nevim jestli i puvodni Kafkuv text tyto skoky obsahuje, zrejme ano. Graficka stranka je podobna jako v jinych autorovych komiksech, je to graficky zajimave a hezke, nicmene k vysvetlovani pri slozitosti a zmatenosti deje to moc nepomaha, naopak atmosfere pribehu styl odpovida.

Jizi
08.09.2017 2 z 5

Po grafické stránce úžasná záležitost s neskutečně hutnou atmosférou, scénář je ovšem příliš fragmentární a rozpadá se do neuchopitelných střípků. Argumentovat tím, že ani původní kniha není čtení na dobrou noc, není cesta - jsou zkrátka díla, která zle adaptovat a potom díla, u nichž si autor nevyhnutelně musí rozbít čumák, nicméně jeho bolest odnese čtenář, na něhož v tomto případě čeká sto padesát stran vizuálně nesmírně poutavé, leč stále, zmatenosti.

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autorovy další knížky

David Zane Mairowitz
anglická, 1943
2013  65%Zámek (komiks)
2009  71%Proces (komiks)
2003  85%Kafka