Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (modrá obálka)

Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (modrá obálka) https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530877/bmid_zaklinac-zrnko-pravdy-mensi-zlo-65b3d43791c4a.jpg 5 54 11

ZRNKO PRAVDY Geralt objeví odlehlé sídlo, kde ho přivítá neobvyklý majitel – netvor s lidskými způsoby. Toto stvoření ho pozve dovnitř a povypráví mu příběh své rodiny, svou minulost a své prokletí. Pokud ho tíha jeho zločinů odsoudila k podobě netvora – to je rozsudek jako z pohádek – mohlo by se v těch fantastických příbězích nacházet zrnko pravdy s radou, jak uniknout osudu a dosáhnout vykoupení? MENŠÍ ZLO V zapadlé vsi požádá Geralta místní čaroděj, skrývající se ve věži, o službu. O život mu usiluje stvůra, mladá žena narozená pod kletbou Černého slunce, a zaklínač ji má zabít. Ona dívka pak Geraltovi vypráví úplně jiný příběh, ve kterém je opravdovým netvorem sám čaroděj. Spáchal totiž nevýslovné činy na základě svých pověrčivých představ. Vzhledem k tomu, že se tvář zla neustále mění, musí Geralt – ať už z vlastní volby nebo z donucení – učinit rozhodnutí, které může vést jedině k tragédii.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Andrzej Sapkowski's The Witcher: A Grain of Truth/The Lesser Evil , 1990


více info...

Přidat komentář

Atlantis
03.04.2024 4 z 5

Dvě známé zaklínačovské povídky přenesené do komiksu. A právě tenhle fakt je tím největším plusem i mínusem. Ono je to celé hezky barevné a díky komiksovým okénkům i svižné, ale bylo to opravdu potřeba? Čtenář se ochuzuje o velkou porci atmosféry, protože tempo je tady opravdu vražedné (pun intended). I když to vypadá, že na tohle dílko spíš kydám špínu, tak ve finále jsem byl vlastně spokojený, ale určitého pocitu zbytečnosti jsem se nedokázal zbavit.

fvalek
17.03.2024 5 z 5

Jako obří fanoušek Zaklínače samozřejmě beru všechno z jeho universa, i to nekanonické, jako něco naprosto úžasného, ale zase se nikdo nesmí nikdy nechat opít rohlíkem. Původní autorské komiksy velmi často pendlují od skvělých a kvalitních příběhů až po totální kraviny, ale tohle má jednu prostou výhodu, a to je psaná předloha, která je pevná a neochvějná. A to by chtělo hodně velkou špatnou náhodu, aby se pokazilo něco, co má tak kvalitní scénář.

Kniha se skládá ze dvou povídek, a to Zrnko přání a Menší zlo. Já osobně jsem nikdy nebyl přílišný fanda Zrnka přání. Povídka je to skvělá, ale jsou podle mě i lepší povídky, hlavně pak takové, co Zaklínače dokážou představit mnohem lépe, takže mě trošku překvapuje, že jako první z celého tohohle cyklu komiksových povídej dali právě tuhle... Ale proti gustu. Nicméně doufám, že vyjdou i další díly s těmi základnějšími povídkami jako Zaklínač, Poslední přání, Otázka ceny, Konec světa apod. S povídkou Menší zlo pak problém nemám, to je jedna z těch startovních, takže to je fajn.

Co se týče kresby a nějakého znázornění světa, je tam docela dobře vyrovnaná nějaká osobitá autorská kresba a knižní a herní prvky. Komiks jede modernější linku, takže Geralt často používá znamení a tak, což ale v kontrastu klasického příběhu není nijak rušivé. Ohledně samotného příběhu cítím lehké nedostatky. Nějaká ta základní forma je dost vhodně přepracovaná a povídka funguje jak má, má v sobě nějakou tu základní esenci Sapkowského, ale vlastně tam jsou různé drobné a někdy i větší detaily vynechané, což asi prvočtenáře nebo nenáročného čtenáře neznepokojí, ale náročnější znalci díla už můžou přicházet o své milované zápletky a linky. U Zrnka pravdy už nevím konkrétně, ale u menšího zla je to znát více, když tam není ani postava Marilky apod. Chápu nutnost komiksové redukce, ale zase nikoho by nezabilo mít o dvacet stran více a zpracovat příběh kompletně. Navíc na konci Menšího zla není ani zmínka o pojmenování "Řezník z Blavikenu, což je teda extrémní škoda, protože tohle označení je řečené v jiné povídce, ale tohle je příběh, jak ho dostal. Mohli to tam vysvětlit alespoň jednou větou.

Jinak to jsou ale fajn povídky a i vizuálně hezké. Doufám, že vyjde více, ne-li všechny, ale to se teprve uvidí. U mě v srdci a na poličce bude mít Zaklínač místo rozhodně v jakékoliv podobě a jakékoliv kvalitě, ale samozřejmě všichni doufáme jen v to nejlepší. A to tyhle povídky poměrně jsou! :)


lassse
16.03.2024 4 z 5

Původní povídky jsou nejlepší a i tenhle komiks z toho dost těží. Pěkná práce.

FirstDaw8ID
03.03.2024 5 z 5

Zrnko pravdy je skvělá povídka a je i skvěle převedená do komiksové podoby. Geraltova podoba má blíž ke kresbám z knížek a celkově má kresba a barva skvělou atmosféru. Mimochodem kresba s uhranutím je téměř stejná jako v předchozí Baladě o dvou vlcích. Naopak kresba v povídce Menší zlo mi sedla o něco méně, ale na kvalitě příběhu to nic nemění. Povedená publikace s převedením do komiksové podoby.

PrincaListicka
29.02.2024 5 z 5

Jako asi každý fanoušek se chytám každé příležitosti pro návrat do Geraltova světa, a to i prostřednictvím nového zpracování jeho starých příběhů. Vždy je zajímavé sledovat, jak si daný příběh představují jiní lidé. Jsem velmi potěšena, že autoři komiksu zachovali příběhy v původní podobě a nesnažili se je nijak upravovat, pouze jim vdechli život.

Pokud jde o kresbu, získaly si mě styly obou autorů. Scharf svými detailními kresbami dokáže perfektně navodit temnou, ponurou atmosféru. Gorham zase ostrými liniemi do příběhu vhání temperament. Myslím, že lepší kreslíře vybrat nemohli.

Tenhle komiks jistě osloví jak skalní fanoušky, kteří třeba ani nemusí mít v oblibě jiné komiksy ze zaklínačského universa, tak i čtenáře, pro které třeba samotné povídky nejsou tak dobře stravitelné, jako komiksy, nebo úplné nováčky.

A já se ptám - budou graficky zpracované i další povídky o vědmákovi?

Varjohukka
20.02.2024 5 z 5

Oba příběhy jsou známé a oblíbené (dokonce i v seriálu byly), takže nebyl důvod se do jejich komiksové verze nepustit a rozhodně ani v nejmenším nezklamaly. Mám moc ráda komiksy, mám moc ráda i Zaklínače. A výsledek? Jasných 5 hvězdiček.

Bishamonten
20.02.2024 5 z 5

Aj napriek tomu, že sa jedná o známe príbehy z poviedkovej tvorby Andrzeje Sapkowského, nemám dôvod strhávať nejaké hviezdičky.
A rovnako ako nižšie KubaHanzelin musím pochváliť nádhernú obálku (zelená verzia), ktorá ma okamžite presvedčila, že je načase si kúpiť prvý komiks zo sveta Zaklínača.

Dragonian
20.02.2024 4 z 5

Velice zdařilé komiksové adaptace, již klasických povídek Zaklínače z pera Sapkowskiho. Příjemné dvě jednohubky, které ještě k sobě tématicky sedí svou inspirací v pohádkách.
Pro fanoušky klasického knižního Zaklínače nutnost.

domiii97
18.02.2024 5 z 5

Komiksový Zaklínač jistě potěší nejednoho fanouška nájemného lovce příšer.
V obou komiksech je hlavní postavou Geralt z Rivie. Oba příběhy čtenářovi ukazují, kterými schopnostmi Geralt disponuje. Vyprávění příběhu je stěžejním bodem obou komiksů.
I když čtenář nezná celý koncept Zaklínačova světa (stejně jako já), komiks si užije právě díky zajímavému ději.
Je velká pravděpodobnost, že i když někdo není fanoušek tohoto fantasy, komiks ho uchvátí a bude si chtít přečíst i další literární počiny ze Zaklínačova světa. Osobně bych se ráda pustila do jakékoliv komiksu o Geraltovi a možná jednou zkusím knižní sérii od samotného Andrzeje Sapkowského.

Děkuji @crew_komiks za poskytnutí recenzního výtisku a možnost spolupráce

DennisMoore
17.02.2024 5 z 5

Mám sice raději, když se komiksový Geralt pouští do původních dobrodružství, ale pokud to musí být a scenáristé sáhnou po osvědčených Sapkowského kouscích, ať to prosím dopadne vždycky takhle skvěle.

KubaHanzelin
06.02.2024 4 z 5

Jedny z nejoblíběnějších Sapkowskiho povídek o Geraltovi převedeny do komiksové podoby, proč ne?
V podstatě se jedná o zkrácený opis povídek, které všichni fanoušci dobře znají
Komiks je příjemnou jednohubku s typickou kresbou pro komiksy se Zaklínačem, která nám připomene jak tento, dnes již fenomén, začal.
Chválím, že se autoři drželi Sapkowskiho předlohy např. co se týče Geraltova vzhledu, myslím, že takhle si budu ode dneška knižního Geralta představovat:)
Musím také pochválit krásnou zelenou obálku, více takových!

Autoři knihy

Andrzej Sapkowski
polská, 1948

Kniha Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (modrá obálka) je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst6x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x