Zajatci bílé smrti

Zajatci bílé smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179278/bmid_zajatci-bile-smrti-ivF-179278.JPG 5 13 3

Účastník námořní expedice poručíka Brusilova na lodi Sv. Anna podává ve svém deníku obraz dobrodružné cesty mezi ledovými poli Severního ledového oceánu. Loď Sv. Anna, jež měla lovit podél sibiřského pobřeží, zamrzla do ledové kry, unášené mořským proudem do oblasti severního pólu. V této bezvýchodné situaci se autor deníku spolu s některými dalšími členy posádky rozhodl loď opustit, aby se přes plující kry dostal na pevnou zemi. Po vyčerpávajícím několikaměsíčním pochodu ledovou pustinou se skutečně odvážlivcům podařilo dosáhnout pevniny.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Zatěrjannyje vo Idach / Podvig šturmana V.I.Albanova , 1953


více info...

Přidat komentář

Papanin
19.06.2020 5 z 5

Jedná se o deník jednoho z dvou přeživší Brusilovi arktické výpravy. Přeložena do češtiny byla roku 1928 a proto je v ní čeština trochu starší. Co se týče žánrů bych ji zařadil mezi cestopisy a literaturu faktu, ale vyprávění je v ní napínavé a řekl bych že by neurazila ani čtenáře fantasy.
Kniha byla napsané ruským námořníkem Albanovem, kormidelníkem lodi Svyataya Anna. Ta měla pod vedením Brusilovým proplout severovýchodním průjezdem a cestou lovit mrože a medvědy, jejichž kůže by poté prodali. Cesta se však nevyvíjela podle plánů a po druhém přezimování se ocitli nad Zemí Františka Josefa jen s malou zásobou potravin. A zde právě začíná Albanův deník. Ten se rozhoduje s dalšími deseti lidmi z lodi odejít a v Nansenových stopách dojít až na již zmíněnou zemi Františka Jozefa (i když byli úplně jinde, než si mysleli).
Kniha začíná přípravami na cestu a posledním loučením s lidmi, kteří zůstali na lodi. Příběh poté nabírá rychlý spád a jsou v něm vidět zoufalství, zrady, smrt, i nepřetržité bojování o život. Z původních jedenácti mužů, přežili jenom dva.
Na knize vůbec není poznat literatura faktu. Téměř bych do ní neřekl, že se jedná o přepis reálné události. Pokud máte rádi dobrodružství, tato kniha je něco pro vás.

belerofontes
22.03.2016 5 z 5

Naprosto úžasný cestopis ruského kormidelníka tragické Brusilovovy výpravy,která měla proplout podél sibiřských břehů Severním ledovým oceánem do Tichého oceánu. Loď Sv Anna vmrzla do ledu a po dvou letech driftu jí zhruba polovina z (21) účastníků opustila ve snaze dostat se k pobřeží po ledu...Z celé skupiny však přežil pouze autor knihy Albanov a ještě jeden námořník,jenž byli zcela zázračně a náhodně zachráněni jinou polární výpravou .Albanov pak napsal tuto knihu,která je jakýmsi retrospektivním deníkem.Je o to interesantnější ,že je to příběh který napsal skutečný život a ne fantazie spisovatelova.

EPILOG:
V roce 2010 (čili po sto letech) našla skupina ruských vědců v Zemi Františka Josefa zbytky po druhé části výpravy,která odmítla opustit loď...


Filatov
09.07.2014 4 z 5

Valerian Albanov má můj obdiv. Putovat čtyři měsíce po ledu a nevědět, jestli se mu jeho plán na záchranu povede nebo ne vyžaduje opravdu silnou mysl a on jí jak vidno měl. Největší ze všech svých spoluputujících, kteří na duchu postupně klesali, ale on ne. Vyprávění podle deníku je dobré, ale jako jednotvárné je putování po ledě, tak i jednotvárně kniha někdy působí, protože třeba lov, nebo jiné činnosti se každý den opakovaly pravidelně, ale celkově je kniha výbornou výpovědí o této cestě k záchraně, která by nudit neměla.

Štítky knihy

Arktida polární kraje polární badatelé polární výzkum polární expedice

Autorovy knížky

Valerian Ivanovič Albanov
ruská, 1881 - 1919
1972  91%Zajatci bílé smrti