Rodina

Rodina
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435101/rodina-kUd-435101.jpg 3 2 2

Zahradnice z předměstí série

< 2. díl >

Pokračování rodinné ságy začíná svatbou třicetileté Lorky a devatenáctiletého Petra, protagonistů úvodní části rozsáhlé románové kroniky, kteří jsou rodiči šestnáctiměsíčního Petříka. 2. díl z cyklu Zahradnice z předměstí.

Přidat komentář

jana-cisarova
23.03.2023 3 z 5

Druhý díl z cyklu "Zahradnice z předměstí" začíná svatbou třicetileté Lorky a devatenáctiletého Petra, kteří jsou rodiči šestnáctiměsíčního Petříka. V tomto díle jsme svědky, jak se Lorčina a Petrova rodina rozrůstala. Brali se v roce 1971 a v roce 1975 měli už čtyři děti.
Petr byl stále studentem. Dokončil dvouletou nástavbu a po maturitě a nastoupil práci j leteckého mechanika. Pak ho čekala vojna. Jako otec dvou dětí, a třetí bylo na cestě, ji měl zkrácenou.
Na vojně se začala plnit jeho touha po zaměstnání pilota. Zařadili ho do výcviku letců na vojenských vrtulnících. Před koncem vojny si podal přihlášku na dálkové studium vysoké školy leteckého inženýrství. Studoval při zaměstnání na letišti v Tuřanech a prošel tam všemi pozicemi, od mechanika až po práci na věži v řízení letového provozu. Teprve po šesti letech byl promován a stal se z něho pilot civilních letadel.
V té době poznali, že na cestě je páté dítě, když Lorce chybělo už jen málo do čtyřicítky. Stále to byla krásná a mladě vypadající žena. Petr jí nyní mohl splatit vše, co do něho od počátku jejich vztahu a během devítiletého manželství investovala, s čím vším mu pomohla.
Tento díl vypráví o jejich všedních radostech i starostech a hlavně o velké a silné lásce, která dokázala během let všechno překonat a oba je i jejich povahy zocelila.

Rose-Mary
04.02.2023 3 z 5

Rodina
Druhý díl ze série šestidílné rodinné ságy „Zahradnice z předměstí“, navazuje na první díl „Osudová setkání“. Tento díl začíná svatbou třicetileté Lorky a devatenáctiletého Petra, kteří jsou rodiči malého Petříka. Na cestě je další dítě, příští rok na prvního máje se narodí holčička Brigita.
Petr dokončuje dvouletou nástavbu studia „letecký mechanik“ a dostává místo v hangáru letiště v Tuřanech. Pak ho čeká nástup na vojnu. Naštěstí dostává umístění v Brně, kde žijí. Brzy po jeho odchodu Lorka zjišťuje, že je opět těhotná. Rok po Brigitě se má narodit třetí dítě. Situaci rodiny to velmi zkomplikuje.
Petr touží po povolání pilota. Svoji životní dráhu se mu podaří odstartovat právě na vojně. To mu sice zablokuje nárok dostat se domů z vojny o rok dříve, ale nakonec to oba manželé ustojí. Lorce se za dramatických okolností narodí další dcera, Laura. Petr se dostane domů dřív, a pokračuje v práci na letišti. Podává si přihlášku na vysokou školu obor Letecké inženýrství. Studovat bude při zaměstnání. Dva roky po Lauře se narodí třetí dcera, Elisa.
Příběh jejich rodiny je zkomplikován událostí, která má souvislost s jejich nejbližšími přáteli, sourozenci Elsou a Arnoldem Müllerovými. Petr s Lorkou přistoupí na „pomoc z čistého přátelství“, a poté oba sourozenci opouštějí Německo a odlétají do Spojených států, kde si zařídí soukromou ordinaci jako lékař a zdravotní sestra.
Před koncem dílu je Lorka opět těhotná a zároveň čekají návštěvu jejího bratra Pavla, který s rodinou emigroval do USA před deseti lety. Petr úspěšně zakončí studium a stává se pilotem civilních letadel.
Tomuto druhému dílu jsem sice dala jen tři hvězdičky, ale určitě by si zasloužil aspoň čtyři. V hodnocení se snažím být spíše střízlivá, většinou dávám o jeden stupeň níž, než by si podle mého kniha zasluhovala.