Zahrada dávných tajemství

Zahrada dávných tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523780/bmid_zahrada-davnych-tajemstvi-651edf2e71922.jpg 4 46 19

Rok 1940. Mladá Holanďanka Stasia prožívá první krutý střet s realitou války. Dívka se zálibou v psaní pohádek, která od dětství trávila prázdniny u prarodičů v Normandii a nasávala její čarovnou atmosféru, je náhle ponechána napospas osudu. Je bytostně přesvědčená, že dobro musí zvítězit, a nehodlá bezmocně přihlížet, jak nacisté ničí vše, co je jí drahé. Záhy se propracuje až na seznam nejhledanějších agentů francouzského odboje. Teď se však vrací ke starému zámku s tajemnou zahradou svého dětství, kde má splnit takřka sebevražednou misi Současnost. Legenda o Šípkové Růžence – agentce odboje a postrachu nepřátel a zrádců z doby druhé světové války – provází Isabelle a její sestru Emilii od dětství. Každé léto trávily u prarodičů v pohádkami a pověstmi opředené Normandii. Dnes, o několik desetiletí později, se jim naskytla příležitost, jaká se nedá odmítnout. Spolu se pouští do rekonstrukce starého zámku a jeho zpustlé zahrady. Přitom odhalují neuvěřitelná tajemství spjatá nejen s historii tohoto místa, ale i s jejich rodinou. Sestry brzy pochopí, že ne každá pohádka je pouhým výplodem lidské mysli. Jedno je jim ale jasné: každá by měla mít dobrý konec.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Garden of Lost Secrets , 2023


více info...

Přidat komentář

anovy64
předevčírem 5 z 5

Krásný, citlivě napsaný příběh osudové lásky dvou mladých lidí, které rozdělila válka. Autorka dokázala vyprávět příběh Stasii i Nicolase tak poutavě, že mě to nutilo číst stále dál a knihu bylo těžké odložit. Vřele doporučuji.

Mermaida
18.04.2024 5 z 5

Takhle kniha mě vzala za srdce!
Byl to krásně zpracovaný příběh o válce. Nadějeplný a zároveň velmi smutný. Dějová linka z minulosti je psaná ze dvou pohledů Stasiina a Nikolasova. Oba pohledy se mi hezky četly a oba mě vzaly za srdce. Sledovala jsem jejich strastiplnou cestu "nekonečnou" válkou a doufala ve šťastný konec. Linka ze současnosti nebyla špatná, ale asi mohla být o něco lepší a čtivější. Přišlo mi, že postrádá spád, který měl děj odehrávající se v minulosti. Spíše se mi děj ze současnosti jevil jako taková oddechová vsuvka od té historické linky. Ale tak jako tak, mě tahle kniha chytla od první stránky a já se nechala unášet líbivým příběhem s nádechem romantiky, ale i také krutostmi války, a především odvážností některých žen a mužů.
Za mě rozhodně poutavé čtení.


Szilvia1
13.03.2024 5 z 5

Krásný příběh,jak minulá i přítomná část.

Raislin
04.03.2024 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih, kterou jsem četla. Příběh mě doslova pohltil a jen jsem litoval, že už končí. Nicolase a Stasii jsem si zamilovala. A sestry a Luca z druhé dějové linky jsem měla také ráda. Určitě se ke knize zase někdy vrátím a už teď se těším na další knihu od autorky.

alnahu
16.02.2024 3 z 5

U této knihy mě nalákala k přečtení moc pěkná obálka, ale příběh mi zase tak skvělý nepřipadá, na děj jsem se nějak nemohla soustředit a tak nějak jsem se ztrácela v ději ve dvou časových linkách z minulosti a přítomnosti.Ale asi je to má vina,že jsem se nemohla do knihy pořádně začíst,četla jsem ji v době nemoci.

boeink
15.02.2024 3 z 5

Konečně jsem se prokousala až na konec. Byl to pěkný příběh, bohužel mě nedokázal zcela pohltit. Nedařilo se mi začíst a často mi myšlenky odbíhaly od děje. Škoda, asi chyba na mém přijímači, nebyla jsem na tuto knihu správně naladěná.

jeny-v
15.02.2024 4 z 5

Musím přiznat, že kniha byla dobrým výběrem na dovolenou. Čtení mě vtáhlo do děje díky okouzlujícímu setkání v zahradě zámku Chateau de Moutessaire, kdy "chlapec z Rouenu natáhl ruku a dívka z Rotterdamu ji přijala." Ano, i mně se povětšinou líbil historický příběh dvou mladých lidí, které rozdělila válka. V jeho pozadí jsem se dozvěděla zajímavé informace o nalodění v Normandii, bombardování Rotterdamu, ale i francouzsko-nizozemském odboji. Román disponuje postavami, které jsem si oblíbila, ať to byla Stasia s Nicolasem nebo v aktuálním ději Isabelle s Luckem a ke konci vlastně i "zamrzlou" sestru Emilii.

bábuška
01.02.2024 4 z 5

Hodně jsem se na tuto knihu těšila. Chvílemi se zdál příběh trošku těžkopádný, ale celkově se mi příběh líbil trochu méně než Byt nad Seinou.

bookcase
28.01.2024 4 z 5

Nádherný příběh, Stasia naprosto skvělá hrdinka.

eva3992
28.01.2024 4 z 5

Stasia je Holanďanka a část roku tráví u prarodičů ve Francii. Během druhé světové války přijde o všechno. Je přesvědčená, že dobro musí zvítězit nad zlem, a proto se přidá k odboji. Dopracuje se až tak daleko, že je jedním z nejhledanějších agentů.
V současnosti se seznámíme se sestrami Isabelle a Emilií, které se pouští do rekonstrukce starého zámku a u toho odhalují legendu o Šípkové Růžence.

Tuto knihu jsem málem přehlédla, a to by byla škoda. Nezaujal mě ani název, obálka mě spíše odradila a až když jsem si všimla autorky a spojila jsem si ji s knihou Byt nad Seinou, která se mi moc líbila, tak jsem zbystřila. Anotace také zněla, že by se mi mohla líbit, tak jsem si ji nakonec nutně potřebovala přečíst.

Střídá se tu současnost i minulost, jsou tu různí vypravěči. Poznáváme, jak zasáhla druhá světová válka Holandsko a Francii, autorka i v závěru vysvětlí, jaké skutečné historické momenty do knihy zasadila a kde se inspirovala.

Kniha je napínavá, má to spád, stále se něco děje a nenechá nás vydechnout. Ač to místy působí hodně jako pohádka, kdy dobro vítězí nad zlem, tak ač mě toto v podobných knihách často vadí, tady jsem to dokázala autorce odpustit, a to především díky tomu, jak mě příběh pohltil a já knihu vůbec nemohla odložit.

Příběh je zároveň předvídatelný, zároveň však nečekaný. Moc mě bavila hlavně historická linka.

Knihu můžu doporučit všem, kdo mají rádi příběhy z druhé světové války a příběhy o silných ženách s nádechem romantiky.

Medvědářka
27.01.2024 5 z 5

Příběh, který na stránkách poznáme, máme hned dvakrát, i když ten druhý byl spíš jen doplňujícím toho prvního.
Je 2. světová válka a i v takové se rodí legendy o neohrožených mužích a ženách, kteří se bijí na pomoc dobru a potírají krutosti, které německá vojska páchají na lidech a je jim jedno, zda jsou děti, ženy nebo starší lidé. Vidí v nich jen havěť, které je se třeba zbavit. A v téhle době se zjevuje tajemná Šípková Růženka. Pohlaváři na ní mají pifku, protože jim vraždí důležité německé důstojníky a nikdo vlastně neví, jak vypadá a kdo to je.
Jenže před Růženkou to byla obyčejná dívka. Dívka, která měla své sny, plány a lásku. Když zažije v životě krutost a ztrátu, umíní si, že se pomstí a tak se změní z laskavé Stasie na Rose.
Princezna je najednou zlou královnou, která se vydá na téměř jistě sebevražednou misi. Vrací se do míst, kde prožila ty nejkrásnější chvíle, aby porazila draka, který ohrožuje zámek, který jí byl tak drahý.
Po boku jí jdou její věrní druhové, ale nikdo vlastně neví, kdo je až na jednoho. Ten někdo je z minulosti, o které si myslela, že už neuslyší. Promění se díky němu zase na princeznu nebo zůstane zakletá v zámku stejně jako královna?
O mnoho let později si zámek koupí dvě sestry. Legenda o Šípkové Růžence je jim známá, ale nevěří na ní. Zámek si vyhlédli i díky jejich babičce, která psala pohádky o tomhle starém vyhořelém zámku.
Když pak najdou stopu, která by mohla objasnit, kdo Růženka byl, nevěří, že by to mohla být ta, kterou si myslí. Je příliš málo důkazů a fantazie je tak přiživená ještě víc.
Příběh Stasie za války se mi líbil hodně. Její ztráta byla hrozná a co za život viděla také a je tak hlavní hrdinkou naší knihy.
Linka ze současnosti byla hezká, ale přišla mi krátká. Málo rozvedená a měla spoustu míst, které nechávali otevřená vrátka.
Kniha vychází z mnoha skutečných událostí, ať už je to útok na francouzské lodě, které jsem si sama vyhledala, po vylodění v Normandii, které známe všichni. Autorka to vše krásně spojila s fikcí a tak vznikla kniha, od které se nedalo jen tak odtrhnout a to je u mě co říct.

13werka
26.01.2024 5 z 5

Kniha je sice fikcí, ale byla napsána na základě inspirace skutečnými událostmi a osudy reálných lidí. Výsledkem je velmi čtivý příběh, který na jedné straně odhaluje hrůzy války i to, jak dokáže lidi měnit, na druhé straně přináší i trochu romantiky. Musím říci, že se mi knížka opravdu líbila a asi se brzo podívám po autorčině předchozí knize Byt na Seinou, který rovněž kombinuje současnost s příběhem francouzského odboje.

EvikU.
14.01.2024 5 z 5

Ta kniha byla prostě kouzelná. Sice o válce a smutných věcech, ale s nadějí na konci. Celé vyprávění se střídalo z pohledu Stasie z průběhu války, co z ní válka udělala a kým se stalaa z pohledu Nicolase a jeho bytí ve válce.

Tyto dvě linky ještě doplňuje vyprávění Isabelle v červenci 2022 kdy se rozhodne odkoupit a zrestaurovat zámek a zahradu, kde se babička seznámila s dědečkem. Nachází obrázky malované babičkou, které se napádně podobají obrázkům, které malovala Rose (Šípková Růženka).

Rose je žena, která pracovala v odboji, nejdříve pašovala zbraně a různé věci, ale později se sama stane vůdkyní a odpravovala v lese německé důstojníky. Jak já ji fandila. Nikdy jich nebylo popravených dostatek za všechny hrůzy, které ostatním lidem udělali.

Moc se mi líbil styl psaní autorky. Bylo to takové pohlazení po duši. Moc hezky zpracovaný příběh o válce. Dodávalo to naději, že i po těžkých životních chvílích může vysvitnout slunce.

Současná linka byla taky skvělá, ale bylo jí málo. Brala bych více pátrání z jejich strany po Rose a více osobního života Isabelle a její sestry Emilie. A za konec jsem v obou linkách minulost i přítomnost byla ráda.

zdehan
03.01.2024 5 z 5

Opět pěkná knižka od spisovatelky ktera stoji za přečteni minulost a přitomnost se pěkně prolinaji.

Leena87
28.12.2023 4 z 5

Asi nebudu v hodnocení úplně objektivní, protože tohle je prostě moje krevní skupina - dvě dějové linky, jedna z 2SV a druhá z přítomnosti a příběh silné ženy. Navíc když se autorka inspirovala skutečnými postavami a událostmi! Takové knihy mě velmi baví a Kelly Bowen už v předešlé knize dokázala, že umí psát velmi poutavě. Příběh z minulosti byl skvělý, oba hrdinové mi přirostli k srdci. Po určitých událostí si oba myslí, že ten druhý je mrtvý a tak dělají nebezpečné věci - Nicolas se přidá k vojákům a Stasia se stane obávanou Šípkovou Růženkou. Držela jsem jim palce, aby vše dobře dopadlo. Příběh z přítomnosti by si zasloužil více prostoru. Čekala jsem, že sestry při renovaci zámku najdou daleko více věcí z minulosti a také se dopátrají pravdy, proto ta jedna hvězdička dolů. I tak jsem z knihy nadšená, přes 400 stran příběhu uteklo ani nevím jak a tak doporučuji knihu přečíst :-)

Danago
14.12.2023 4 z 5

Příjemné poetické čtení. Opět tu jsou dvě časové linky, současná a linka z minulosti z období druhé světové války. Linka z minulosti je velice poutavě a citlivě popsaná. Velmi dobře vykreslené charaktery postav. Oba hrdinové z minulosti mi přirostli k srdci. Moc se mi líbí
připodobnění a použití pohádky
O Šípkové Růžence.
Linka ze současnosti mě tolik nezasáhla. Ale určitě můžu doporučit.

AlenaF
06.12.2023 4 z 5

Poutavý příběh, ve kterém se prolíná současnost s obdobím druhé světové války. Tajemný příběh, láska... To činí knihu velmi poutavou. Doporučuji.

Magdalenkačte
02.12.2023 4 z 5

Velká láska, velké odloučení a velká pomsta na pozadí 2. světové války. Tak bych v krátkosti charakterizovala knihu Zahrada dávných tajemství.
Mladá dívka Stasia prožívá svoji první velkou lásku a její milý Nicolas jde bojovat do námořnictva. Ona vstupuje do odboje a se stává tajemnou Šípkovou Růženkou, která velmi neotřelým způsobem vraždí vysoce postavené německé pohlaváry. Oba žijí v tom, že ten druhý již nežije, a proto konají to, co považují za nejlepší možné.
V druhé lince knihy se pravnučka Stasie Isabelle pouští do oprav zámku, kde za války bylo centrum nacistů, a nalézá dokumenty o obětech tajemné ženy, které se říkalo Šípková Růženka. Společně se sestrou Emilie Isabelle pátrá a odhaluje dávná tajemství.
Dokáže láska překonat ty největší hrůzy, které svět zažil? A jak to vlastně bylo s legendou o Šípkové Růžence? A byla to skutečně Isabellina prababička nebo nějaká úplně jiná žena? Důkazy totiž chybí.

Kniha se dobře čte a nejlepší byl konec kdy Isabelle odhaluje tajemství kolem své prababičky. Určitě knihu doporučuji a dávám 4

Danka22
22.11.2023 4 z 5

Romantická a poutavá kniha z pera Kelly Bowenové, vás jistě nadchne. S noblesou sobě vlastní Kelly vypráví dva napínavé příběhy. Dalo by se říct, tohle už tady jednou bylo, opak je pravdou. Jen tajemný zámek s ještě tajemnější zahradou vás upoutají. Obzvlášť, když se to všechno odehrává ve Francii. Kdo by tohle neměl rád? Jen se nemohu zbavit pocitu, že Kelly mohla zabrousit do jiné etapy lidských dějin, než je zrovna druhá světová válka.
Přesto se to rozhodně dalo číst. Stasia je velmi tvrdá a pevná v tom co chce udělat. Nic ji nezastaví. Pomsta je pro ni velmi sladkou záležitostí. Až do chvíle, kdy vše změní láska. Isabella a Emilia mají za cíl především opravit zničené panství, a přitom netuší, že odkryjí tajemství, které má spojitost i s nimi.
A co si o knížce myslím? Kelly Bowenová si vybírá dobré ženské postavy. Jsou originální, silné, elegantní a chytré. Rozhodně čtenáře upoutají. Věřte, že 410 stran vás rozhodně upoutá. Už jenom ta krásná obálka, která se hodí k této tématice, to je prostě něco. Jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst, jelikož historických románů nikdy není dost.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Kelly Bowen
kanadská
2022  93%Byt nad Seinou
2023  85%Zahrada dávných tajemství

Kniha Zahrada dávných tajemství je v

Právě čtených2x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených9x
Knihotéce77x
Chystám se číst80x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x