Zahořklá megera

Zahořklá megera https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73991/zahorkla-megera-73991.jpg 2 27 27

Zcela upřímná a otevřená zpověď ženy, která je konfrontována s mateřstvím a rodinným životem. Sára je třicetiletá novinářka, která žije se svým manželem a dítětem ve Stockholmu. Jednoho zoufalého dne měsíce ledna sedí v letadla na cestě do Tenerife, kam se rozhodla uniknout alespoň na týden. Uvědomuje si, že ačkoliv jí je teprve 30 let, stává se z ní pomalu ale jistě – zahořklá megera. Netouží už po ničem, než aby byla konečně sama. Na klíně má kopii knihy Ericy Jongové: Strach z létání. Přeje si, aby se rok 2005, v němž žije, posunul o celých 30 let zpátky. Nikdy předtím vlastně nechtěla nic v životě změnit – a o lásce přitom snila jako každá žena. Ale teď tu sedí a přemýšlí o všech těch nespravedlnostech, co se jí přihodily. Šíleně toužila po lásce a chtěla mít svou skvělou rodinu. Myslí při tom na všechny ženy, které zná, co věnovaly veškerou energii své rodině, tomu rodinnému peklu – děděné z generace na generaci… Kniha nabízí ostrou kritiku institucionalizované rodiny z jasně feministické perspektivy. Zabývá se závažnými tématy domácího a sexuálního násilí a obecně vztahy mezi muži a ženami.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Jota
Originální název:

Bitterfittan , 2009


více info...

Přidat komentář

DominaCZ
16.08.2019 odpad!

Twl...Otřesně mě vytáčela. Znuděně naříkala, že se jí narodilo mimino, bolí ji prsa, děcko brečí, musí k němu vstávat kdežto chlap si klidně chrápe a prostě z toho, že koná svou přirozenou roli, byla úplně v pr..., protože já tyhle nářky neuznávám.
Takových nářků mamynek je totiž plnej internet. (to není chyba, něco si o tom vyhledejte - mamynka je totiž diagnoza a souhrnné označení jistého druhu).

Její dětství a věčné vtírání knižních úryvků tý Isidory nebo Isabely nebo koho mě nebraly.

Jedna velká ufňukaná feministická sra*ka o slepici, které se nic neděje, nemá co na práci, tak řeší srajdy prostě a popisky toho, jak se všem už jako děcko líbila, každej ji chtěl a jak ji p*chali ve 14? To jako netřeba no.

kob
26.02.2019 1 z 5

Myslím, že můj pocit po přečtení knihy je úplně opačný než by autorka předpokládala - její manžel by zasloužil svatozář ;-)


metyna
18.06.2018 5 z 5

Za mně také dobrá. Sonda do duše. Výstižný popis. Kdo nezažil, asi nepochopí.

marvarid
24.12.2017 2 z 5

Nevím, jestli je román správné označení. Autorka není spisovatelka a je to poznat. Kniha je spíš reportáž o jednom dětství v nefunkční rodině a o následné snaze založit rodinu vlastní a vychovávat dítě (ale se zcela zcestným předpokladem, že bude možné si ponechat původní životní styl a že to nebude spousta práce s asymetrickým rozdělením úkolů přinejmenším krátce po narození dítěte). Je to hromada nezáživných osobních úvah a popisů situací, ze kterých Sára (zřejmě autorčino alter ego) v mých očích střídavě vychází jako nedospělá, rozmazlená a sebestředná m....a a střídavě je mi jí líto. A v té hromadě bohužel občas zapadnou i zajímavé postřehy a informace.
Taky by mi zajímalo, jak chce jednou svým dětem vysvětlit, proč rodinu, ve které vyrůstaly, popisuje jako peklo, proč má pocit, že jí jejich tatínek zklamal a proč uvažovala, že by střídavá péče o syna byla lepší, než život pospolu.
A propos, měla jsem v práci kolegu, který dokázal věnovat spoustu energie stálému porovnávání objemu práce, kterou odvedl on a ostatní kolegové. Byl za pitomce. Během čtení se mi občas vybavoval.

MagdaFish
25.02.2017 2 z 5

No ... nic moc. S tímhle tématem myslím líp pracuje Caitlin Moran.

AnnieMyaSun
04.12.2014 4 z 5

Za mě velmi dobrá, pomohla mi překonat moje úvahy podobných směrů.

Merlinit
21.05.2014 3 z 5

Úvahy hlavní hrdinky nebyly zcela od věci, ani to mne však nesmířilo s jejím postojem věčného rebela a oportunisty, s postojem pochopitelným v osmnácti, trochu však "zastydlým" u třicetileté ženské.

miuk
12.01.2014 1 z 5

Kniha docela o ničem. Je fakt, že jsem chvílema měla pocit, že je super, že má někdo stejné pocity jako já, ale to je tak všechno. Nulová přidaná hodnota.

Lenis
16.12.2013 1 z 5

knižka je víceméně o ničem..už vím proč byla ve výprodeji :)

kroftik
12.07.2012 2 z 5

Víc než cokoli je kniha dvousetstránková úvaha na téma genderových stereotypů. Hrdinka, předpokládám, že autorčino alter ego, odjíždí sama bez svého malého syna a manžela na dovolenou k moři a celý pobyt přemýšlí o úloze muže a ženy ve společnosti, o jejich vzájemných vztazích a tyto myšlenky prolíná se vzpomínkami na své dětství, na genderové role svých rodičů a sourozenců, na svoji pubertu a sexualitu. Kdybych věděla, co od knihy očekávat, přiznám se, že bych ji číst nezačala. Na druhou stranu zde najdete poměrně dost zajímavých myšlenek, ale i překlepů...

Štítky knihy

Kanárské ostrovy Tenerife

Autorovy knížky

Maria Sveland
švédská, 1974
2011  45%Zahořklá megera