Zachraňte Itálii

Zachraňte Itálii https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379164/bmid_zachrante-italii-5fS-379164.jpg 3 26 26

Se svým obvyklým tragikomickým pohledem Benjamin Kuras prezentuje svou skrz naskrz prošmejděnou, prokoukanou a prochutnanou Itálii jako rodiště naší civilizace a její archiv, muzeum, pinakotéku, fonotéku a gastrotéku. Provází nás od regionu k regionu velkolepými městy a překvapivými městečky, fascinujícími stavbami, výraznými osobnostmi jejích dějin, bizarnostmi jejích tradic a zvyklostí, drahokamy její gastronomie, klenoty její výtvarné, hudební a literární tvorby a jejího designu. Úzkostně je klade do kontrastu s její nynější krizí ekonomickou (4 miliony pod hranicí chudoby, třetinová nezaměstnanost mládeže), demografickou (úbytek obyvatel nenarozením a emigrací o čtvrt milionu ročně, vylidňování venkova a menších měst), migrační (pokračující statisícové přítoky afroislámských ilegálů), slábnoucí úctou ke svým civilizačním úspěchům, chabnutím kvalit a dovedností, které je tvořily, a ztrátou kontinuity, smyslu a vůle pokračovat.... celý text

Přidat komentář

puml
10.05.2023 3 z 5

V těch intermezzech je to nejsilnější, jinak spíš turistický průvodce bez fotek. Hodně ve stylu halabala, víno, jídlo... Není to špatné. Na cestu po Itálii, proč ne?

LittleRebelle6
29.05.2022 5 z 5

Parádní cestopis. Je to knížka pro lidi co hledají neturistická místa. A taky vtipnē napsaná. Rozhodnē si ji hodlám přečíst znova.


Mánička178
14.02.2022 1 z 5

Uf, tak to teda byla síla. Musela jsem dost přemýšlet o tom, jestli to dočtu nebo ne, protože arogance a všeználkovství z toho doslova odkapávalo. Nakonec převládla zvědavost a láska k Itálii, ale jsem fakt znechucená :D

Několik postřehů:
- připravte se, že spojení "migrační toky" si v této knize přečtete asi tak 150x, tzn. asi na každé druhé stránce
- spoustu postřehů autora vychází ze zkušeností a zážitků nabytých v 70. a 80. letech minulého století, tzn. jsou občas i padesát let staré
- nejcennější se mi zdá "gastro" stránka této knihy - doporučení ve spojení s italskými názvy laskomin - to jediné mě bavilo a zdá se mi přínosné

Mohl to být krásný průvodce Itálií, kdyby text nebyl prošpikován "rádobyhumorem", který ovšem vyznívá převážně arogantně a jízlivě, někdy sklouzává až k senilní trapnosti. Ano, jistě známe názor tohoto "migračního toku", který se za komunistů přelil z východní Evropy do Londýna, "mistra" Benjamina Kurase, před migrací obyčejným Miloslavem Kurašem. Ale pokud si toto "dílo" nepřečtete, nechybíte... Přijdete o několik dnů strávených ve společnosti knihy prošpikované jedovatostmi jednoho starého šovinisty... Být to kniha nezapůjčená, letí do kamen. Toto si drahocenná Itálie opravdu nezasloužila.

Petanee
17.07.2019 3 z 5

Trochu netradiční průvodce Itálií, kde se zastavit a kde raději ne, co si kde dát do nosu a k tomu pár ftipných politických komentářů... co si z toho beru je, že když se chcete vyčvachtat v Itálii, tak nejezdit do Bibione... jo a jedno doporučení bylo, přes České Budějovice jezděte jen v noci, přes den se to projet nedá..

Iki1
31.01.2019 4 z 5

Kniha má podtitul Politicky nekorektní bloumání rodištěm evropské civilizace, což autor do puntíku splnil. Jedná se o staromilské vzpomínání na krásná místa v Itálii s radami, jak se ubytovat, kam ještě dojet, co si kde dát dobrého k jídlu či pití, jaká je obvyklá cenová hladina v různých turistických destinacích. To vše promícháno s historickým povídáním i povzdechy nad migračním tokem, který reálně hrozí překopat nejen Itálii, ale celou Evropu. Aneb je dobré znát naši historii, ráda se opakuje. Vše psáno hodně vytříbeným a příjemným jazykem.

Metroušek
05.09.2018 3 z 5

Pan Kuras bohužel začíná vidět svět hodně černobíle, a měl by svým novějším knihám věnovat více času a péče, aby nebyly příliš poplatné době a ventilování jejích problémů. Z této knihy mohl být krásný, ilustrovaný, poučený a staromilský průvodce jednou z nejúžasnějších zemí našeho pestrého kontinentu. Jenže Kurasovo civilizační rozhořčení, které většinou chápu, se už značně projevuje na kvalitě jeho knih, což je škoda. Je to prostě odbyté. A zde mě to mrzí dvojnásob, protože poznávací dovolená v Itálii opravdu stojí za to!

AnnaField
04.09.2018 odpad!

Signori, il libro è un cesso! Kniha je snůškou omezeneckých zpátečnických a nezřídka nenávistných výkřiků proložených povrchním geografickým popisem Itálie. Takové představení země někomu, kdo toho moc nenacestoval a rád by se utvrdil v tom, že lepší je nikam nejezdit, protože migranti, tetování a smrad kebabu.

laepus
09.07.2018 3 z 5

Kurase mám rád a vážím si ho. Avšak toto je to nejslabší, co jsem od něho četl. Jakoby už ztratil vtip a lehkost, tedy právě ty vlastnosti, díky kterým ho mám rád a vážím si ho. Ty tři hvězdy jsou víceméně jen za turistické informace o Itálii - kam zajet, co si dát, co vypít, co vidět, čemu se vyhnout apod. Ale to je prostě málo. Zvlášť když už asi ve třetině knihy je to asi stopadesáty kostel, devadesátý migrační tok, zcela neznámá odrůda vína a nějaký italský pokrm, jehož název zní absolutně stejně jako už dvacetkrát předtím. Kniha se stává čím dál víc stejnou a v důsledku je tak vlastně jedno, ve kterém italském městečku se zastavíte - katedrála, kostelík, palác, náměstí, trattorie... Na druhou stranu chápu, že právě v tomhle je krása Itálie - že není třeba jezdit podle jakýchkoli průvodců, ale opravdu je možné jet absolutně kamkoli a bude to nádhera. Proto chápu i název té knihy a obavy autora z toho, že právě tohle své unikum by Itálie mohla ztratit... podle něj... Trošku mě mrzí jeho zřejmá zapšklost vůči všemu co je made in EU nebo made in islam. V jeho dřívějších knihách bylo vše vyargumentováno a zdůvoděno, čtenář neměl důvod to brát na lehkou váhu. Tady je to zbytečně násilně roubováno do každého městečka: "a na schodišti katedrály sedí migrační toky" (pořád dokola; a když náhodou nesedí, tak je aspoň zmíněno, že tam migrační toky nejsou, zatím...). Kuras pro mě je borec, který bez obav řekne, co si myslí, a toho si na něm vždy budu cenit bez ohledu na to, jestli s ním stoprocentně souhlasím. Poslední z výtek - docela dost mě točila jeho překladatelská exhibice, kdy za každou cenu překládá vše jinak, než je ve spisovné češtině zvykem (jiné rody, jiné přípony, jiná výslovnost...) - proč? Jen pro to dokázat, co všechno vím? Závěrem: Tato bezesporu zajímavá kniha je bohužel spíchnuta velice horkou jehlou, vše působí zbytečně tlačené na sílu a v mnoha ohledech je škoda, že se autor nedržel hesla "méně je někdy více".

Lesní_chodec
04.07.2018 3 z 5

Pro milovníky Itálie určitě zajímavý počin. Ten kdo dlouhodobě sleduje textové počiny pana Kurase, tak nebude ničím překvapen. Knížka se čte rychle a dobře. Jako bonus zde naleznete poměrně dost tipů na zajímavá místa, která v průvodci nenajdete...