Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové

Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36630/mid_zachranit-pribeh-zeny-ktera-ukryval-UJi-36630.jpg 5 149 48

Po okupaci Holandska Miep Giesová dva roky ukrývala rodinu Anne Frankové v zadní části budovy firmy, pro kterou pracovala, do úkrytu nosila jeho obyvatelům potraviny a obstarávala jim všechno, co potřebovali. Její prostý, a přitom přesný popis okupační všednosti je neobvykle dramatický: každý běžný úkon je nebezpečným dobrodružstvím – má totiž cíl. Dobro a zlo tu v detailu odhalují tvář. Úsilí o záchranu nevinných nezná zoufalství, úzkost ani beznaděj. Miep, podvyživené dítě z vídeňské periferie, byla v době hladu po první válce poslána k holandským farmářům a v Holandsku už zůstala. První zaměstnání získala právě ve firmě pana Franka a zde také zůstala – s pronásledovanou židovskou rodinou. Statečnost? Odvaha? Nerozumí… pomáhat je přece samozřejmé. A dodejme: někdy monumentální.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Leda
Originální název:

Ane frank Remembered: The Story of the Woman Helped tto Hide the Frank Family , 1987


více info...

Přidat komentář

dasha0306
18.05.2023 5 z 5

Pro ucelení příběhu a o tom, co se dělo na druhé straně zadního traktu a v Amsterdamu, nejen během války, ale od roku 1934, kdy Miep Giesová začala pracovat pro Otto Franka, po události po válce. První epilog, kdy vyšla kniha, zahrnuje události do roku 1987 a pak kniha obsahuje druhý, kdy Miep už jen upřesní nové poznatky.. v té době jí bylo 100 let. Napsáno je to čtivě, ač události nejsou veselé. Rozhodně za 5 hvězd.

ErikaJ
22.12.2021 5 z 5

Deník Anny Frankové jsem četla již několikrát a vždy jsem si říkala, že potřebuji přečíst i vyprávění Miep, abych příběh Frankových a všech těch, kteří jim pomáhali, měla ucelený. Konečně se mi to podařilo! Vyprávění Miep je čtivé hned od začátku a já se nemohla
od čtení odtrhnout. Můj veliký obdiv všem, kteří ve válečných časech pomáhali, kteří se nebáli a dělili se i o to málo, co měli.


lenuskav
23.11.2021 5 z 5

Nadherna kniha... Uzasni lide, co pomahali, kde se jen dalo.... urcite stoji za precteni

milkara
27.08.2021 5 z 5

Neskutečná kniha!!! Neskutečná odvaha!! Takoví lidé jako byla Miep Giesová a její manžel už se snad v dnešní.. ve srovnání s válečnými léty.. bezproblémové době asi nerodí. Četla jsem jedním dechem a dlouho měla o čem přemýšlet. Já, i když se snažím druhým pomáhat, bych to asi nedokázala. Obdivuhodní lidé, jako odměna jim byl nadělen požehnaný věk, Jan se dožil 87let a Miep 100let. Podobně jako Nicholas Winton, který zachránil spoustu židovských dětí a zemřel ve věku neuvěřitelných 106let. DOPORUČUJI!!

martin3554
09.07.2021 5 z 5

Možná ještě lepší než vlastní Deník Anny Frankové, kniha z pohledu ženy, která ukrývala rodinu Frankových a jejich rodinného přítele.

Knihomolka506
12.06.2021 5 z 5

" Z doby kamenné "
Zachránit! : Miep Gies: jedna z pár lidí, kteří pracovali ve firmě Annina táty a znali Zadní trakt (prázdné mistnosti v zadní části firmy) úkryt, kde rodina bydlela dva roky) Miep vzpomíná na to jak rodinu Frankových poprvé poznala , jak později všem ochotně pomáhala, nosila jidlo , noviny a knihy pro Anne , která hodně a ráda četla ( však říkám, že máme něco společného ️️) a jen ona posbírala listy deníku rozházené po zemi při nacistické razii a celé roky než se Otto Frank jako jediný z celé rodiny vrátil z Osvětimi je schovávala v šuplíku.

SilviiM
09.02.2021 4 z 5

Můj velký obdiv mají lidé, kteří se dokázali postavit tomuto svinstvu a pomáhat. Krásná kniha.

oka3408
25.01.2021 5 z 5

Do této knihy se mi vůbec nechtělo, Deník Anny Frankové jsem nedočetla. Nakonec jsem knihu přečetla jedním dechem a Deník určitě dočtu. Doporučuji

adel_pe
10.12.2020 5 z 5

Tahle knížka rozhodně stojí za přečtení, není tak známá, ale mě osobně dala asi ještě víc než Deník A. Frankové. Rozhodně doporučuji, dá vám pohled na věc z druhé strany než deník a stojí to za to.

Čičolina
28.04.2020 5 z 5

podívat se na osud rodiny A. Frankové z druhé strany je velmi zajímavé a hlavně čtivé. Trochu jsem se bála formy, jakou bude příběh podán.Ale spokojenost. Určitě je velice vhodným pokračováním Deníku. Poslední dobou se náhodě daří a mi se sejde doma kniha, pak objevím třeba četbu v rozhlase nebo dokument v čt. To se mi stalo i v ,,kauze Frankovi,, a já si pak několik dní žiji v jejich čase a dumám ....

Mateo67
29.06.2019 5 z 5

Obdiv,obdiv,obdiv. Zatímco Židé moc neměli možnost volby, Miep a jí podobní lidé ano. A rozhodli se pomáhat a riskovat tak život svůj i svých bližních. Bez nich by byl Hitler ve svém běsnění ještě úspěšnější. Měli bychom se seznamovat i s témito příběhy.

evask
23.01.2019 5 z 5

A taky jsem se dozvěděla něco o Holanďanech.

indyka
22.12.2018 5 z 5

Deník Anny Frankové jsem četla několikrát, i různé verze a nemohla jsem se dočkat, až se dostanu k vyprávění Miep. Knihu jsem otevřela.....a nezavřela, dokud jsem ji nedočetla. Neskutečně poutavé čtení, příběh Miep je zajímavý sám o sobě, nejen coby druhá strana vyprávění již známého. Ani mi nestačí slova pro vyjádření obdivu k tak odvážné a obětavé ženě, jakou Miep byla.

Pro fanoušky příběhu Anny Frankové je to jednoznačně povinná literatura - navíc ve vydání s Miepiným epilogem po dvaceti letech od prvního vydání knihy se navíc čtenář dozví méně známé, ale zajímavé informace.

mosem
03.12.2018 5 z 5

V rámci "Čtenářského klubu" jsem po letech přečetl Deník Anne Frankové. A jeden z komentářů mně nasměřoval k této knize, popisující událost z jiného úhlu. Z pohledu té, která se podílela na ukrývání rodiny Frankovy. Zachycení událostí těsně před válkou, v době války a ukrývání, ale i bezprostředně i později po válce. Pohled před válkou je takový lehce starosvětský, pohled v období války ukazuje co vše se může v lidech skrývat a čeho jsou schopni i za cenu vlastního nebezpečí, období po válce je jakýmsi pohledem na myšlenky na zúčtování s minulostí. Odvaha této ženy, která události a vlastně celý příběh líčí prostým způsobem bez okázalosti a patosu je úžasná. Kniha, která k deníku Anne Frankové podle mne patří jako Nový Zákon ke Starému. Jedno bez druhého je jaksi ochuzené a obojí pohromě svůj účinek násobí.

Misha224
09.11.2018 5 z 5

Po deníku jsem sáhla po této knize a bavila mě více. Příběh Miep, která se svými spolupracovníky ukrývala rodinu Frankovych v továrně kde pracovala. Určitě oceňuji jejich odvahu, muselo být těžké ukrývat židy i za tu cenu, že přijdou o život...

SakuraLuci
10.08.2018 5 z 5

Zase jedna z knížek, která mě úplně dostala. Věděla jsem o příběhu Anne, ale toto je jiný úhel pohledu a určitě kniha stoj za přečtení. Děkuji Čtenářské výzvě, že mi přináší do života knihy, po kterých bych normálně nesáhla.

AlisekPac
02.07.2018 5 z 5

Doporučuji přečíst. Ač jsem věděla, jak vše dopadne, neudržela jsem na konci slzu. Obdivuhodné !

jjacobe
08.06.2018 5 z 5

Zajímavý pohled na situaci oproti Deníku Anny Frankové.

novina
12.05.2018 5 z 5

Příběh Anny Frankové zná snad každý, tohle je příběh o ženě, která se starala o její rodinu když byla schovaná v úkrytu. Příběh o lidskosti, odvaze a velkém srdci. Neskutečné odvaze a touze pomoci přátelům.

drahuse2410
09.04.2018 5 z 5

Knihu velmi doporučuji! Všem kdo ne/ četli Deník Anny Frankové. Dokresluje celou situaci okolo Anny a jeji rodiny. Příběh o skromné,obětavé a obdivuhodné ženě a jejím muži (a řadé dalších osob), která tolik pomáhala v tak hrozné době. Skvělá kniha