Žabci a filozofové

Žabci a filozofové https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79469/zabaci-a-filozofove-79469.jpg 4 36 36

Chtěli byste zestárnout do podoby dítěte? Nebo vlastnit diamant velký jako Ritz? A co takhle prožít celý život jako lenivý aristokratický švihák? Co není možné v realitě, lze zakusit v Žabcích a filozofech. Nechte se omámit fantastickými zápletkami, jazzovými rytmy a atmosférou záhadných jižanských sídel. Humorné, groteskní i melancholické zážitky zaručeny! Smysl pro humor nutný! Pokud se při čtení ani jednou nezasmějete, vrátíme Vám peníze a Vy se budete moci jít léčit!... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Flappers and Philosophers , 1920


více info...

Přidat komentář

Aan
08.12.2019 1 z 5

Fitgeraldovy povídky jsem si půjčila z jistého pocitu kulturního dluhu vůči tomuto autorovi, kterého jsem nikdy nečetla a měla dojem, že bych to měla dohnat. Po přečtení několika povídek už pocit dluhu nemám, knížka je pro mě na samé hranici odpadu. Zná autor vůbec nějaký jiný typ hlavní hrdinky, než je devatenáctiletá, energická, drzá, bystrá, pochopitelně nesmírně krásná dívka, která rebeluje vůči dobové morálce a má pružnou chůzi? Plochost postav a spousty špatných přirovnání, kterými autor čtenáře permanentně zásobuje (jen v prvních dvou souvětích první povídky je dozvíme, že něco je "takové jako makové" hned čtyřikrát), předčí jedině dokonale tupý obsah těchto povídek, který si myslím v ničem nezadá s romány Lenky Lanczové.

tynkaiscrazy
01.07.2018 4 z 5

příjemné lehké letní čtení, úsměvné. Forma poněkud převyšuje nad obsahem, který je sám o sobě prostě jen hezký, avšak nikterak hluboký.


barbucha07
03.12.2017 4 z 5

Jednoduché, ale dobře napsané.

miska98
04.11.2017 3 z 5

Je to Fitzgerald, což samo osobě značí potenciální dokonalost. Bohužel jsem právě proto měla až přílišná očekávání, která tato sbírka nedokázala naplnit. Ke knize se asi vracet nebudu, i když některé příběhy vůbec nebyly špatné. Jen jsem měla dojem, že kvalitativně má celá kniha sestupnou tendenci. Zároveň jsem si znovu potvrdila, že povídka není mým oblíbeným žánrem.

Etvel
27.12.2016 5 z 5

Občas mám takový pocit, že v krátkých povídkách vyzní Fitzgerald lépe a srozumitelněji, než v jeho zdlouhavých románech....

Es.024
26.04.2014 5 z 5

První povídka mě mučila hodně dlouho. Prostě ne a ne ji překousat a když jsem ji dočetla, řekla jsem si, jaký byl teda jejím smysl. Docela zklamaná jsem rozečetla další a byla velice mile překvapena. Zbytek knížky byl naprosto fantastický. Lehké letní čtení. NIc zdlouhavého, kouzelné příběhy. Fitzgerald opět vykouzlil pohádkové čtení. Dávám 5 *, je mi totiž líto strhnout i tu jedinou hvězdičku za jednu slabou povídku, protože ostatní jsou opravdu velmi dobré.

tondavon
06.09.2012 4 z 5

Obdivuhodné na Fitzgeraldovi je, jak dokáže zaujmout naprosto banální zápletkou a udělat z ní něco výjimečného. Udělal to u Velkého Gatsbyho, což je jedna z mých nejoblíbenějších knih, a dělá to i v povídkové knize Žabci a Filozovové. Neříkám, že všechny povídky jsou na stejně vysoké kvalitativní úrovni, zejména první tři mě nadchly, ale všechny mě příjemně více než pobavily, což se u knih tohoto typu cení podle mého nejvíce.