Za svitu měsíce

Za svitu měsíce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489079/bmid_za-svitu-mesice-hBh-489079.jpg 4 31 11

Rozdělí je slib a pak jejich lásku možná navždy překazí druhá světová válka. Nina nestojí o tradiční život italské venkovanky. Jako dcera tvrdohlavé porodní báby je odhodlaná si o vlastním osudu rozhodovat sama. Pak však její bratr emigruje do Ameriky a ona matce slíbí, že ji nikdy neopustí. Když se do jejich horského městečka na krátkou chvíli vrátí kamarád z dětství Pietro, přeskočí mezi nimi jiskra. Ve stejné době pak Mussolini v zemi vyvolá politické napětí. Poté, co se Pietrův a Ninin vztah prohloubí, musí se Pietro znovu vrátit do práce v amerických uhelných dolech. Nina je rozpolcená mezi touhou se k němu připojit a mezi odpovědností vůči Itálii i vlastní matce. V době, kdy Mussoliniho fašisté uvrhnou celou zemi do chaosu a rodné městečko terorizují němečtí nacisté, se stane z každého dne souboj o přežití. Společná budoucnost s Pietrem začíná vypadat velmi nejistě, protože spolu ztratí kontakt, navíc Nininy sny o budoucím životě ohrožuje i nacistická okupace a nepřítel, kterému se musí postavit úplně sama… Italská sága o silných ženách, přežití a lásce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Under the Light of the Italian Moon , 2021


více info...

Přidat komentář

bábuška
18.03.2024 4 z 5

Opět jsem poznala část italské historie od začátku nástupu fašismu, spojení s německým vzorem, až k jejich hořkému konci. Příběh obyvatel v malém městečku v Apeninách, rodiny porodní "báby" a její dcery Niny, která sice byla provdána, ale manžela měla mnoho let za prací za mořem. Kruté období za německé okupace, mnoho mrtvých, hlad a bída. Konečně šťastné setkání po mnoha letech Niny s dcerkami v Chicagu s manželem, kde jim konečně nastává spokojený rodinný život. Příběh zajímavý a hezky se četl.

Racík
04.06.2023 5 z 5

Knihu jsem si půjčila na základě doporučení tady na Databázi. Jedná se o rodinný příběh italské rodiny od první světové války až do období po druhé světové válce. Při čtení jsem si říkala, že je to trochu reportážně napsané, nicméně napsané dobře, čtivě a stále jsem byla zvědavá, jak příběh Niny a Pietra dopadne. Ninu jsem obdivovala, že vůbec přistoupila na plán takto žít, ale asi to v té době a v tom kraji bylo běžné. Měla těžký život a stále čekala. Byla jsem moc ráda za milý konec.
Po přečtení poslední stránky knihy mě čekalo velké překvapení - příběh autorka napsala podle vyprávění vlastní babičky. To tedy klobouk dolů - příběhu i rodině náleží 5*.


Szilvia1
19.03.2023 5 z 5

Knížka Za svitu měsíce vypráví rodinnou historií jedné italské rodiny,která začíná když děti jsou ještě malé,ale už se začíná rýsovat jak se jejich vztah vyvine.Je to pěkný příběh o láske,která i když jsou spolu jen po rocích,ale trvá a je hlubší.Je to příběh i o jak si navzájem pomoct,když ten druhý potřebuje pomoci.Je to krásný a dojemný příběh.

Fidibus
21.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Vlastně to ani není sága, je to životní příběh Niny, dcery porodní asistentky Kapitánky. Ten se odehrává od počátku 1. světové války do roku 1947, převážně v italské vesnici. Ukazuje, co dokáže způsobit válka očima žen, které rodí děti. Protože Nina začne matce pomáhat, až ji pak nahradí. A protože jí slíbila, že zůstane, žije sama a milovaný Pietro, její manžel, je kvůli práci v Americe. Jezdí za ní, po letech, mají spolu děti a touží po sobě. Když už může Nina odejít, přijde válka a ztratí spolu kontakt, avšak na konci ona odchází s dcerami do Ameriky a konečně žijí jako rodina.
Pohled na dění očima obyčejných lidí, silně věřících a vázaných na rodinu i místo, mi přišel působivý.
Název je připomínkou lásky obou hrdinů, kteří se přes všechny nesnáze milující dál.

intelektuálka
07.10.2022 4 z 5

Sága jedné italské rodiny z malé vesničky v horách ....

Období mezi první a druhou světovou válkou a pohled na statečnost osamělých žen, protože muži buď bojují nebo pracují v Americe, aby zabezpečili své blízké ....

Nevím, která postava více zaujala - Adelasia nebo Nina či pokračování rodu v jejich dcerách ....
A láska, která odolala věku a vydržela až do poválečného setkání ....

Ano, takových příběhu nyní vychází hodně, ale tento zaujal prostředím Itálie a určitou originalitou - je založen na vzpomínkách autorčiných prarodičů ....

" Některé ženy však nechtějí být zapomenuty .... ani zapomínat ...."
A proto je tu tato kniha, kterou doporučím.

Mandlevest
14.09.2022 5 z 5

Těch válečných příběhů teď vychází opravdu mnoho. Já si jich několik zarezervovala v knihovně a sešly se mi doma ve stejný čas:-), což jsem neplánovala. Ale na druhou stranu mohu bezprostředně srovnávat. Příběh Niny a Pietra začíná před první světovou válkou a končí po té druhé . Oproti mnoha románům z této doby, které jsem četla, nevyužívá dvě dějové linky, příběh plyne chronologicky. A opravdu jsem si ho užila. I když,navenek, italský venkov byl válkou zasažen méně než města, musely ženy projevit opravdu silnou vůli a odolnost, aby válečné útrapy přečkaly. Hlad, nemoci, osamělost, strach, byly jejich denním společníkem. A proto především o rodinné soudržnosti, vztahu k rodičům a víře v dobrý konec je tento román. Autorka v něm čerpala i z vyprávění své širší rodiny , možná i tím pro mě byl příběh uvěřitelný a mohla jsem si ho naplno užít. Ano, válečných románů vychází teď mnoho, ale tento by neměl zapadnout Moc hezké čtení, které doporučím.

ydnac
10.09.2022 5 z 5

LÁSKA PŘEKONÁ I ČAS...

Dojemný příběh italské rodiny, která přežila obě světové války, úmrtí, odloučení, chudobu.
Nina se provdala, ale její manžel musel odjet za prací do Ameriky.
Možná měl zůstat...
Možná měli čelit společně všemu co přišlo...
Opět jsem musela obdivovat sílu hlavní hrdinky a o to víc (jak píše i zuzana2599), že se jedná o skutečný příběh.

"K čemu je všechny tahle bolest?" plakala, pak její hlas zesílil, protože vstala a začala přecházet po místnosti. "Aby muži získali víc půdy? Aby si Itálie získala uznání a velikost? Mě to nezajímá.
....... Nesnáším tuhle válku!

A LIDÉ JSOU STÁLE NEPOUČITELNÍ...

zuzana2599
12.08.2022 5 z 5

Ricordate le vostre mamme
Nezapomínejte na své matky

Na stěně oltáře v italské Sant' Anně je tento prostý nápis. A já jsem po dočtení této knížky hluboce dojatá, tak moc na mne tento příběh zapůsobil, o to víc, že se opravdu stal !!!
Za svitu měsíce je překrásný historický román, chcete-li sága rodu žen Panteových. Děj začíná v roce 1914 a končí po skončení druhé světové války. Příběh je prosycen neobyčejnou odvahou, vytrvalostí a láskou, která se dnes hned tak nenajde. Láska Niny a Pietra je fascinující, ona po svatbě žije na italském venkově a Pietro odjiždí do Ameriky, aby vydělal peníze... Jejich odloučení je bolestivé, ale láska vytrvá.
I mě chytil tento příběh za srdce, je nejenom výborně napsaný, ale i nezapomenutelný !

soukroma
01.08.2022 3 z 5

Takové ryze ženské čtení. Válka a politické změny v zemi jsou upozaděny (první světová je přeskočena, s jedinou zmínkou, jak se na kopcích nad městem vedly tuhé boje a jak Rakušáci devastovali městečko) až na dílčí události s přímým vlivem na život žen a dětí v malém městě. A to nejen negativní, ale i pozitivní - za Mussoliniho se zmátořila ekonomika (aspoň v 20. letech) a současně podpora rodin, porodnosti i zdravotnické péče o ženy (příspěvky - a požadavek aspoň pěti ratolestí do každé rodiny!).
Rodinná sága, nikoli historický román rozprostřený přes dvě války. Romantika a strasti při rozdělení rodin (muž hlavní hrdinky působil v Americe), radost nad novým životem a žal nad jejich ztrátou v důsledku nemocí. 50%

Pozn.: obálka mi připadá hrozná, evokuje spíš další fantasy...

Jenny46
15.07.2022 5 z 5

Je pravda, že už jsem četla hodně válečných románů, ale podobné téma, které je o síle italských žen je moje první kniha, která mě emociálně úplně rozsekala...
Události strhující a při některých scénách zadržujete dech, láska, ztráta a odloučení to všechno stojí za přečtení a doporučím hodně kapesníku, silný příběh!!!

Historická fikce, která je propletena skutečnými událostmi z autorčiny rodiny a poznámky na konci určitě zajímavé o zdrojích..
Neskutečný zážitek, který zůstane dlouho v srdíčku, vřele doporučuji!!!!
Musím pochválit nádhernou obálku je v ní síla.

Knižní střípky
10.07.2022 5 z 5

Tato kniha se mi zaryla hluboko do srdce, vůbec jsem to nečekala, o to silnější prožitek to byl. Autorka zpracovala příběhy svých ženských předchůdkyň, nechtěla, aby se na ně zapomnělo a díky ní spatřil světlo světa úžasný román ukazující obyčejný život Italů od začátku první světové války až po konec té druhé. Obyčejný život Italů, hlavně tedy italských žen zde jednoznačně hraje prim, nicméně je zde např. velice dobře zachyceno období, kdy byl Mussolini u moci, jak ho ze začátku všichni zbožňovali, ale pak přišlo vystřízlivění... A spousta dalších důležitých dějinných milníků, které ovlivňovaly životy lidí. Kniha je zaměřená na ženy, na všechny silné italské ženy, které mnohdy musely žít bez svých mužů, byly na vše samy, ale nikdy se nevzdaly. Kniha oslavuje víru, ženy, rodinu. Mnohokráte mě velmi dojala, jen tak na ni nezapomenu a vím, že se do Fonzasa budu pravidelně vracet. Nikdy nezapomenu na Kapitánku, Ninu, Onorinu, Lasiu, Ritu, ale ani na Pietra, Corrada... Zůstanou v mém srdci.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Autorovy knížky

2022  86%Za svitu měsíce

Kniha Za svitu měsíce je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce97x
Chystám se číst86x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x