Za objektivem

Za objektivem https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446939/bmid_za-objektivem-zOg-446939.jpeg 5 38 11

David Suchet je už padesát let stálicí na britských divadelních prknech i ve filmech. Zahrál si jak v Shakespearovi, tak v Oscaru Wildeovi, ztvárnil Freuda i Poirota, hrál vseriálech Oppenheimer i Pán času, objevil se ve hrách Harolda Pintera i Terence Rattigana… Po celou dobu své působivé kariéry měl tento mimořádný herec po ruce fotoaparát a snažil se zachytit a zdokumentovat svůj život. V knize Za objektivem, fascinujícím příběhu jednoho pozoruhodného života, se prolíná autobiografie plná moudrých a poutavých textů s úžasně sugestivními fotografiemi. Suchet vypráví o svém dětství v Londýně, o své lásce k tomuto městu, o svých židovských kořenech a o tom, jak ovlivnily jeho kariéru, o důležitosti své víry, o své lásce k focení a k hudbě – a samozřejmě také o svém herectví. Ohlíží se za svojí výjimečnou životní dráhou, předkládá čtenáři úvahy o tom, jak se za tu dobu změnil zábavní průmysl, otevřeně hovoří o svých vrcholných obdobích i pádech, v neposlední řadě ale i o tom, jak by si přál, aby na něj lidé vzpomínali. A samozřejmě píše o svém životě po Poirotovi a o důvodech, proč mu tento výstřední belgický detektiv stále tolik chybí.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Behind the Lens , 2019


více info...

Přidat komentář

Jara.v
18.06.2023 5 z 5

Geniální!!! David Suchet je pan herec. Je velice skromný, talentovaný a silně věřící. Odhalil svoji duši a ukázal své fotografie, které mě po celou četbu knihy fascinovaly. Tato kniha je opravdový skvost.

drakamena
15.04.2023 5 z 5

Vskutku nádherná kniha, napsaná a nafocená Davidem Suchetem o člověku Davidu Suchetovi. Nejedná se o autobiografii s přesnou časovou posloupností, autor nás spíše nechává nahlédnout do svého vnitřního světa, do svého způsobu uvažování, odhaluje nám, co je pro něj důležité a co ne, kteří lidé na něj měli největší vliv, jakou víru vyznává, jak se připravuje na své role atd. Knihu jsem si četla vždy večer před spaním, a to nejen kvůli tomu, že je velmi těžká, vytištěná na kvalitním křídovém papíře, nýbrž proto, že David Suchet má velmi laskavý způsob vyprávění, který velmi uklidňuje.


Vrbická1999
10.03.2023 5 z 5

Pro každého milovníka Hercula Poirota je krásné vidět, jak úžasný člověk David Suchet je. Jeho fotografie jsou pastva pro oči i duši.

soukroma
05.10.2022 4 z 5

Líbilo: netradiční memoáry, kde autor hovoří hlavně svými fotografiemi. Sucheta mám jako Poirota velice ráda, tak jsem pořád čekala, až na čtvrtstoletí autorova soužití s tímto fiktivním mužíčkem konečně dojde řeč. Nakonec to bylo až v samotném závěru, v jednom z ohlédnutí. Ale bylo to tak asi dobře, že nebyla celá kniha jen o něm. Místo toho jsme se mohli dozvědět o jeho předcích (židé z Litvy odšedší za novým začátkem do Kapského města, odtud pak do Británie se změnou jména), o jeho vášních (krom herectví divadelního i filmového, hudby, plavby po britských kanálech a samozřejmě fotografie) a o jisté nostalgii ohledně Poirota. Fotky se mi zčásti líbily, škoda že povětšinou bez popisků a černobíle.
Tíha knihy je ale pro delší čtení nesnesitelná...

Leona333
07.07.2022 5 z 5

Již několikrát se mi v životě potvrdilo, že ti, kteří opravdu něčeho v životě dosáhli, v něčem vynikli..., zůstali ve svém jádru velice skromní - slušní lidé, s velkou úctou ke svému okolí a respektu k životu...
Tato kniha, respektive sám David Suchet, mě při čtení a prohlížení si nádherných fotografií v knize přesvědčil o tom, že i přes veškerou popularitu a slávu, kterou mu filmy, či seriály daly, patří zrovna k těm málo kultivovaným jedincům, stojících pevně nohama na zemi.
A ač je jistě nejvíce znám a proslaven díky famosnímu Poirotovi, tak mne nejvíce zaujal ve snímku Maxwell. Film, který neskutečným způsobem stojí a padá s hereckým výkonem Davida Sucheta.
Za objektivem - na tuhle knihu, budu dlouho a ráda vzpomínat.

matej7245
24.01.2022 5 z 5

Davida Sucheta som si obľúbil veľmi dávno, výhradne pre jeho stvárnenie Poirota - nič iné s ním som nevidel -, a to aj napriek neprečítanej Agathinej predlohy a dabingu.
Po prečítaní tejto knihy už chápem moje spontánne sympatie k tomuto hercovi, pretože nám prezrádza svoje myslenie, poňatie úlohy herca, ako pracuje s textom, ako zostáva verný autorovi.
Kniha je zaujímavým spojením jeho záľuby - fotografovania - a autobiografickým textom. Začínajúc detstvom, štúdiom, pokračujúc prvými úlohami, angažmánmi, nádherne rozprávajúc o rodine, manželke, záľubách, ceste životom, hľadaní viery, sláve.
Slávu mu priniesol malý Belgičan, ale kniha nie je zďaleka o Poirotovi, hoci ho často spomína (niet sa čo čudovať, keď sa ním stával 25 rokov). Napriek onej sláve, z diela srší pokora. Je to o to viac obdivuhodné, keď si prečítate, ako pristupoval nie len k postave Poirota, ale ku každej postave, čo robil pre to, aby pochopil postavu, pochopil text, pochopil autora, pochopil zmysel.
Kiež ho niekedy uvidím v divadle...

Greenfingers
13.10.2021 5 z 5

David Suchet je neodmyslitelně spjat s postavou legendárního detektiva Hercule Poirota. Kniha Za objektivem není klasickou autobiografií i když má k ní hodně blízko. Je obohacena spoustovou obrazového materiálu, většinou černobílých fotek pořízených samotným autorem. Jelikož se o fotografování také zajímám, uspokojila mě kniha i po vizuální stránce (mnohé snímky jsou opravdu zdařilé).
V textové části jsem se dočetl zejména o ne tolik známých aspektech Suchetova herectví: působení na divadle či v jiných seriálech nebo filmech.

Vesper001
24.08.2021 5 z 5

Nádherný autoportrét mimořádného člověka. Příběh Davida Sucheta vyprávěný i prostřednictvím jeho pozoruhodných fotografií. Kniha je po grafické stránce překrásná, psaná kultivovaným stylem, britsky decentní, ale upřímná, místy vtipná a s mnoha místy k zamyšlení. Ale čte se pomalu – protože si chcete užít každou stránku.

zuzi.d
27.04.2021 5 z 5

Kniha mě moc potěšila a pohladila po duši. Není to obyčejný životopis. Je to spíš nahlédnutí do duše. Nebo jak autor sám říká pohled na svět jeho očima.
Krásné fotografie a krásné čtení. Ke knize se jistě budu vracet.

Bája89
06.04.2021 5 z 5

Za objektivem je úžasné pohlazení po duši. Kniha je plná lásky k Sheile, divadlu, Poirotovi, rodině, fotografii, životu. Navíc se jedná o dílo velmi vydařené i po grafické stránce, kdy nás autor seznamuje se svým největších koníčkem...fotografií, která má v knize jasně danou a nezastupitelnou roli, stejně jako Jago v Othellovi. Bylo hezké se na svět chvíli dívat očima Davida Sucheta.

Myrna
22.02.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih co jsem četla. Kniha plná všeobjímající lásky, skromnosti, úcty k životu i lidem, empatie, životní píle, preciznosti, galantnosti a moudrosti. Pohlazení po duši. Doporučuji vřele všem!

Štítky knihy

Židé fotografování herectví fotografické techniky

Autorovy další knížky

David Suchet
anglická, 1946
2015  89%Poirot a já
2020  94%Za objektivem

Kniha Za objektivem je v

Právě čtených3x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce34x
Chystám se číst34x
Chci si koupit26x