Za domácím štěstím

Za domácím štěstím https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96827/za-domacim-stestim-96827.jpg 4 11 5

Volné pokračování úspěšné knihy Domácí štěstí aneb jak si správně v životě vésti, která vyšla před deseti lety a vzbudila velký zájem čtenářů všech generací. V originální celobarevné publikaci známá herečka a výtvarnice sesbírala mnoho dalších rad a poučení našich babiček a prababiček, které doplnila půvabnými ilustracemi. Milé dámy! Po deseti letech od vydání Domácího štěstí jsem se opět obklopila stohy starých spisků, příruček a časopisů pro dívky a paní ze začátku minulého století. Vybírala jsme z nich ty nejzajímavější, nejdojemnější a nejkurióznější rady a pokyny, jak docílit skutečně šťastného a útulného domova. Posuďte samy, jak se liší představy prababiček od těch našich. Dočkaly jsme se vynálezů a pomůcek v domácnosti, o kterých se jim ani nesnilo. Prádlo za nás dokonale vypere pračka, chemické prostředky hravě zlikvidují špínu i hmyz a naše moderní kuchyně jsou vybaveny přístroji, které nás zbaví dřiny a ušetří čas. Ale jen málokdy to doma voní bylinkami či čerstvě upečenými buchtami s vanilkovým cukrem. A kam se poděl ten ušetřený čas? Jen touha po obyčejném „domácím štěstí“ zůstává stejná jako před 100 lety. Iva Hüttnerová... celý text

Přidat komentář

1amu
22.03.2020 5 z 5

Jednou z mála výhod tohoto času je možnost dostati se k radám, které nepozorný čtenář opomenul. A to byl můj případ. Pokusím se to napravit citací z uvedené knihy (kapitola "Láska")
DESATERO MANŽELSKÝCH PŘIKÁZÁNÍ (žijeme v r.2020, je možno aplikovat i šířeji) :
1.Muž se má vždy podle rozkazů ženy říditi . Přání její ochotně a bez reptání plniti.
2.Muž má ženě 2xdenně ruce líbati, již jen proto, že jest mu tou nejbližší, nejmilejší a nejkrásnější.
3.Muž má své vady před soužitím s drahou mu osobou odložiti.
4.Muž má všechno, co jest mu vařeno, či jinak podáno se zřejmou chutí zkonzumovati, ji vždy pochváliti (i kdyby to za moc nestálo).
5.Muž má nočních toulek se vystříhati.
6.Muž má bez řečí se činiti, přeje-li si jeho milá nové šaty, klobouk, či cokoli jiného ku své okrase.
7.Muž má se starati o vychovávaní dětí svých a v nepřítomnosti ženy je chovati, krmiti, laškovati s nimi, či jinak je obveselovati.
8.Muž má svou přízeň, zejména lásku svou k milované rázně projevovati, přičemž fantazii jeho se meze nekladou.
9.Muž se má vyvarovati možných sporů, škorpení či jiných zbytečností a zůstávat nad věcí.
10. Muž se má vyvarovati nadměrného popíjení a poté při hovoru s nejmilejší neusínati.
Dodávám, že knihu napsala autorka především paním a dívkám, přesto jsem toho názoru, že i opačné pohlaví si čtením může zvýšit kvalifikaci a přizpůsobit rady zastaralé této letící nové době.

Domka901
10.03.2020 5 z 5

Ta knížka je prostě balzám na duši! Krásně se čte i prohlíží a našla jsem v ní pár dobrých rad, které fungují i dnes. :)


JancaMia
22.01.2019 5 z 5

Krásná kniha o tom jak to fungovalo za zlatých časů a některé rady můžeme využít i teď :)

Oter
07.06.2014 3 z 5

Kniha obsahuje moudra a poučení z dob dávno minulých. Mnohá rada se však dá i dnes využít. Text je zpracován přehledně a čtivě a všemu dodává lesk krásné obrázky a dobové ilustrace.

elpiska
07.05.2012 4 z 5

Knížka, co zastavuje čas... Vždycky si vzpomenu na vyprávění babičky, bílou kávu meltu a buchty k ní.

Kniha Za domácím štěstím je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst4x
Chci si koupit7x