Z hloubi srdce

Z hloubi srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440043/bmid_z-hloubi-srdce-X3M-440043.jpg 5 5 2

Vzrušené diskuse, které v posledních měsících probíhají v církvi, přivedly Benedikta XVI. a kardinála Roberta Saraha k přesvědčení, že se musejí vyjádřit. Emeritní papež po své abdikaci v únoru 2013 promlouvá jen vzácně. Chráněn zdmi kláštera Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách se věnuje modlitbě v tichu. Společně s kardinálem Sarahem, svým velkým přítelem, se výjimečně rozhodl napsat esej k otázce, která je pro církev tou nejobtížnější: budoucnost kněží, správná definice kněžství a úcta k celibátu. Ve dvaadevadesáti letech tak Benedikt XVI. podepsal jeden ze svých nejvýznamnějších textů. S neobyčejnou intelektuální, kulturní i teologickou hloubkou jde přímo k jádru problému: „V pozadí vážné situace, v níž se dnes kněžství nalézá, nacházíme metodologickou vadu v přijímání Písma jakožto Božího slova.“ Na jeho neúprosnou analýzu odpovídá text kardinála Roberta Saraha. Jeho výklad se vyznačuje důrazem, radikálností a moudrostí, jež jsou mu vlastní. Nacházíme zde odvážnou reflexi jednoho z nejvýznamnějších prelátů církve.... celý text

Literatura světová Náboženství
Vydáno: , Hesperion , Kartuziánské nakladatelství
Originální název:

Des profondeurs de nos coeurs , 2020


více info...

Přidat komentář

Jana512
28.01.2023 5 z 5

Dva odborníci, kteří svým životem dokázali svědčit o snaze svou službou žít naplno, zdůvodňují, proč kněz má být zaměřen na službu, ke které byl ustanoven. Tak jako manželství se buduje každým dnem, i kněžský stav se buduje denní snahou být Bohu věrný, aby směl druhým v Eucharistii zpřítomňovat Kalvarskou oběť. Bůh si jej povolal a dává mu k tomu sílu, když s Ním spolupracuje. Vhdné hlavně pro kněze.

dutch
26.05.2020 5 z 5

Pohled z konzervativních pozic na římskokatolické kněžství a přiblížení, proč je celibát tak důležitý pro život v Bohu. První část napsal Benedikt XVI. a je pro něho typické, že téma pojednává spíše akademickým suchým způsobem, avšak zakořeněným v Písmu a Tradici a hluboké myšlenkové reflexi. Další část je dílo kardinála Saraha a tuto část sám nazývá studií, ale v pravém slova smyslu je to spíše hluboké duchovní sdílení toho, co miluje - tzn. kněžství. Obě části se výborně doplňují a potkává se zde bystrý rozum s láskou a životem v Bohu. Vřele doporučuji zvláště osobám zasvěceným.


Autoři knihy

Robert Sarah
guinejská, 1945
Joseph Alois Ratzinger
německá, 1927 - 2022

Kniha Z hloubi srdce je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x