Z Divokého západu

Z Divokého západu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22237/bmid_z-divokeho-zapadu-2fB-22237.jpg 4 38 7

Autor velkolepého barbara Conana poprvé představuje své westernové povídky! První knížka u nás, která představuje slavného autora ze zcela jiného úhlu. Robert E. Howard patří k nejvýznamnějším inovátorům dobrodružné literatury ve 20. století. S barbarem Conanem, králi Kullem a Branem Mak Mornem vytvořil fantasy subžánr meč & magie, hrdinskou fantasy inspiroval svým dobrodruhem Solomonem Kanem, inovaci pirátských příběhů představuje cyklus s Cormacem Mac Artem. Méně známé jsou Howardovy westerny, a přitom sám autor si těchto příběhů cenil nejvíc. V této sbírce najdete deset příběhů z Divokého západu, které překvapí svou originalitou i neobvyklými zápletkami a syrovostí pohledu na život osamělých pistolníků. Povídky: - Balada o Bucku Robertsovi (The Ballad of Buckshot Roberts) - Likvidace sralbotky Donoryho (The Extermination of Yellow Donory) - Ležící muž (The Man on the Ground) - Ortel pouště (The Judgment of the Desert) - Strašidelná hora (The Haunted Mountain) - Pistolníci s šerifskou hvězdou (Law-Shooters of Cowtown) - Útočiště supů (Vultures Sanctuary) - Pistolníkův dluh (Gunman's Debt) - Černý vítr (Black Wind Blowing) - Supové z Wahpetonu (Vultures of Wahpeton) - Supové z Wahpetonu: Alternativní konec (Vultures of Wahpeton: Alternate Ending)... celý text

Přidat komentář

Milten
17.02.2021 4 z 5

Velice rozmanitá povídková sbírka. Čtenář v ní najde pistolníky všechno druhu a tak je to i se samotnými příběhy v této knize, kde najdeme humor, napětí, lásku a vše, co člověk očekává od Divokého západu. Moje oblíbené povídky - Likvidace sralbotky Donoryho, Ortel pouště, Černý vítr, Supové z Wahpetonu.

OSTROVID
17.02.2020 4 z 5

Některé povídky v knize jsou lepší, některé horší, celkově lehký nadprůměr...


Killingjoke
06.02.2020 4 z 5

Autor fantasy příběhů slavného barbara Conana objevuje Divoký západ? Na chvíli jsem se zarazil, ale vlastně proč ne? S touto knížkou k nám totiž přichází v našich končinách dosud málo známá stránka literární tvorby Roberta Ervina Howarda – westernové příběhy. Příběhy plné drsných hrdinů, tvrďáků od přírody, ale také hrdinů dílem osudu a náhody. Právě v nejednoznačnosti postav si mne tato sbírka povídek získala, protože mnohdy není jednoduché odhadnout, jak se vyvine ten či onen charakter. Howard vykresluje poetiku Divokého západu s neskrývanou láskou a stejně tak, jako umí napsat velmi drsnou a cynickou povídku, nedělá mu jindy problém balancovat příběh na samé hranici westernové grotesky… Ač moc často povídky nevyhledávám a dávám přednost delším příběhům, jsem rád, že jsem po téhle sbírce nakonec sáhl. Stejně jako můj oblíbenec Conan je tohle prostě oslavná romantika pro chlapy, záblesk dávno zašlých časů. A ač je na povídkách občas vidět onen hlodavý zub času, jsou stále krásně čitelné i v dnešní uspěchané době. Rád se k nim zase za čas znovu vrátím.

Lmslaver
19.02.2019 4 z 5

Tahle sbírka westernových povídek je dobrodružství, tajemno, humor i napětí v jednom balení a dokazuje, jaký měl Howard vypravěčský talent. Kniha je plná příběhů se statečnými pistolníky, kteří se řídí svým vlastním smyslem pro spravedlnost, hemží se zlovolnými šerify, nezdolnými zlatokopy a samozřejmě i všehoschopnými padouchy v úžasných kulisách divokého západu.

CharlesWard
05.01.2019 3 z 5

Klasické westernové povídky, které nestárnou ani po letech!

Richie1
17.01.2016 4 z 5

Pro mě trochu netypické howardovské povídky - westerny z Divokého západu - patří svou kvalitou k jeho známějším povídkám z žánru fantasy. Čiší z nich stejná syrovost a přímočarost jako z povídek o Conanovi nebo o Kullovi, přičemž ne vždy je jednoznačně stanovena kladná či záporná role hlavních hrdinů.
Howard vyrůstal v srdci Texasu, v zemi, která v době Divokého západu proslula pistolníky a desperáty. Když psal své povídky, stále ještě žili pamětníci těchto časů. Howard ostatně vzpomínky texaských pamětníků sbíral a plánoval napsat historii Texasu.
Svou westernovou tvorbu si cenil a já rád potvrdím, že právem. Jeho příběhy pistolníků dokáží zaujmout stejně dobře jako příběhy Conana, ale jsou navíc okořeněné autenticitou doby a místa.
Westerny Howarda jsou pro mě krásným překvapením a vím, že se k nim budu později ještě znovu vracet. 85 %

Eigis
28.06.2015 5 z 5

Zakladatel subžánru meč a magie se úkolu napsat pár dobrých westernů zhostil víc než slušně.V jednotlivých příbězích se odráží autorův přímočarý styl a záliba v pořádné akci. Meče a sekery sice nahradily kolty a pušky, ale výsledek je stejný.