WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít

WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384502/mid_wtf-co-prinese-budoucnost-a-jak-ji--P1Z-384502.png 4 32 11

Technologický vývoj nabírá tempo, celá společnost stojí na rozcestí a my se užasle ptáme: WTF? Co se to děje? Připraví nás roboti o práci? A když ne roboti, tak obří společnosti typu Uber a Amazon? Zničí fake news demokracii? Vzbouří se nakonec umělá inteligence jako Skynet ve filmu Terminátor? Otázky jako pro majitele křišťálové koule... Ale přesně takovou pověst Tim O’Reilly má – „věštec Silicon Valley“ (časopis Inc.) nebo „stopař trendů“ (Wired). Zrod klíčových technologických inovací sleduje zblízka už od konce sedmdesátých let, opakovaně předpověděl další vývoj. Vyplatí se naslouchat mu i nyní.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Technika a elektro
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

WTF?: What’s the Future and Why It’s Up to Us , 2017


více info...

Přidat komentář

dpxcz
09.02.2024 4 z 5

Kniha mě bavila z první půlky až dvou třetin. Je docela náročná na čtení a pro lidi mimo IT asi dost nezáživná. Nepřečetl jsem ji najednou, ale musel jsem proložit něčím lehčím.

(3,5*/5*)

vladku
11.08.2023 2 z 5

Autor je etatista a člověk levicového myšlení, dále majitelem firmy, která se obejde bez vnějšího financování. Kniha je plná sebechvály, nicméně často odůvodněné, přesto pro neameričana je to značně nezvyklé a předlouhé oslavné "písně". Kniha je plná informací především z historie IT, příhod, doplněná o logické domněnky a historky autora, které jsem neověřoval, zdáli se důvěryhodné. Jeho argumenty mně především k závěru knihy nepřesvědčily, přesto mě kniha obohatila o zajímavé historické příhody. Např. patentování one-click na straně 98 mi začalo dávat smysl z hlediska inovativnosti, otázkou zůstává, jestli vůbec takové věci by měli být patentovatelné, resp. jestli a co by mělo být patentovatelné. Nicméně asi se nic nestane, když si na knihu neuděláte čas.


Skinwalker
06.08.2023 3 z 5

Nepřišel jsem téhle knize na chuť. Nedočetl jsem ji celou, ale většinu ano... co by kdyby, vítězství, poražení, nové objevy atd.

Dopuručil bych ji lidem co jsou v IT kovaní nebo nadšencům se zájmem o technologie. Knížka je v počátku vskutku nezáživná. Za mě osobně má co předat, ale raději bych se poohlédl po jiném soubouru natištěného papíru.

Eldar80
01.11.2020 5 z 5

Přiznávám se, že 5 hvězd jsem dal hlavně proto, že souhlasím s názory autora. Je to trochu trapné, ale prostě to vidím stejně jako on. A pak kvůli nízkému hodnocení. (Nyní 74%) Jinak je to vynikající. Ale jen pro cílové čtenáře.
Kniha je totiž dost náročná a nezáživná. Já sice pracuju v IT, ale moc jsem si toho neodnesl. Byla to pro mě hlavně teoretická záležitost. V praxi se podle toho nemám jak zařídit. Ale i tak se mi to líbilo a bavilo mě to.
Prakticky využitelné je to asi jen pro některé profese. Manažery, podnikatele apod. Třeba historický úvod není pouze informativní, ale na vývoji firem se demonstruje nutnost adaptace na neustále probíhající změny v IT.
Těžištěm knihy je budoucí vývoj a jeho vliv na pracovní místa. Řeší se finanční trhy, burza a související ekonomika. Řeší se zaměstnanost v akcionářském kapitalismu. Jaký vliv bude mít AI a big data na různorodost profesí.
Autor vysvětluje, že práce bude vždy. Otázka tak je flexibilita pracovního trhu a to jak my sami jsme schopni se profesně přizpůsobit. Díky problematice zaměstnanosti zasahuje i do problematiky státní správy.
Kniha má zdravě levicový přístup. Tím myslím zaměření na zaměstnance a co nejspravedlivější pracovní trh. Snaží se vysvětlit jak současné fungování ekonomiky brzdí jak vědecký tak i společenský vývoj.
Zkráceně řečeno, pokud stlačíte náklady na zaměstnance na minimum a co nejvíc outsourcujete pracovní místa, tak kdo vám bude kupovat vaše výrobky, když ekonomicky oslabíte střední vrstvu?
Moderní pokročilé technologie mění byznys tak rychle, že ekonomové a politici vůbec nestíhají reagovat. Nezbývá než doufat, že někteří si tuhle knížku přečtou. Tim O‘Reilly k tomu má výborné kompetence.
Není žádný teoretický vizionář, ale člověk, který právě v tomto hektickém odvětví vybudoval středně velkou firmu. Není tak zatížen školskou ekonomikou, ale jeho postřehy vyplývají přímo z praxe.
Podle mě je to hlavně pro muže. Jako silnoproud na elektrofakultě. Zkrátka pro čtenáře, kteří mají technokratické myšlení. Užitečné to může být pro majitele technologických firem a podnikatele v IT. A pro politiky. Ti mají navíc možnost současnou situaci reálně ovlivnit. (Ideální čtenář poslanec za Piráty? Možná.) 85%

anticlovek
18.10.2020 5 z 5

skvělá kniha o současnosti, budoucnosti ale taky minulosti (začátky internetu, technologických firem, atd.). není to kniha na čtení v relaxačním "autopilotním" módu, ale není nijak přehnaně těžká. doporučuju!

HelenBarbora
13.04.2020 3 z 5

To je teda nářez, ze začátku jsem se bála, co přinese další stránka, jenže zvídavost mi nedala... Autor má skutečně široké i hluboké technologické znalosti, některé díly puzzle byly otočeny a dodány do skládačky komplexního obrazu digitálního vývoje. Líbí se mi autorův optimismus, i když vize budoucnosti jak ji nabízí on, je pro mě příliš odlidštěná.

adorjas
30.09.2019 3 z 5

Prvá polovica knihy bola ako za trest- história vývoja IT a webových spoločností, kopa mien a názvov konferencií z 90.rokov, ktoré mi nič nehovorila, predstavenie viac-menej 3 firiem, ktorý vývoj ma vôbec nezaujíma a nepokladám ich za zaujímavé (Uber, Airbnb a ešte nejaká americká odnož Uberu). Druhá polka knihy bola čitateľnejšia- autor podal svoje tipy, kam by spoločnosti mali smerovať, ako sledovať ekonomiku, akcie a podobné finančné pojmy. Na konci som sa dostala aj ku krátkej kapitole ohľadom ekologického aktivizmu (a Elona Muska). Priemer, takéto knihy obyčajne nevyhľadávam, ale možno koho táto tematika zaujíma, tak v ňom nájde čosi prínosné.

DomT
04.06.2019 5 z 5

Super knížka, na mě trochu moc složitá. Je to o tom, jak do budoucnosti nahlížet a co by nám mohla přinést. Je třeba se nad tím zamyslet. Není to jen tak. Pokud začnete přemýšlet jako autor knihy, název knihy dodrží svou myšlenku.

kirkpatrick
03.02.2019

V této knize dost zavádějící název, co přinese vlastně budoucnost, jak už to tu napsal v předešlém komentáři martin3683, s nímž se dá jen souhlasit. První polovina knihy je o začátcích internetu a vznik firem, které díky internetu a propojenosti světa začaly prosperovat.Vlastně do poloviny knihy mě to moc nebavilo a myslel jsem, že už to vůbec nedočtu. Druhá polovina knihy mě zaujala více, kdy byla zmíněna finanční neúměrnost bohatství, kde jedno procento vyvolených vlastní přes devadesát procent celkového majetku. Jsou zde zmíněny cesty jak by se mohlo postupovat pro blaho všech lidí. Dále se už psalo o budoucnosti a zamyšlení v některých jednotlivých oborech jaký může být vývoj, kdy stroje a roboti nahradí lidskou práci a bude nuceno přistoupit v odměňování lidí pro každého základním nepodmíněným příjmem.

idmi
03.12.2018 5 z 5

Téma, o kterém autor píše mě zajímá. Pokud Vás zajímá také, budete nadšeni!

martin3683
12.10.2018 4 z 5

Kniha nese podtitul "Co přinese budoucnost a jak ji přežít", ale předem všechny čtenáře varuji, že budoucnosti se kniha věnuje až tak v poslední čtvrtině. Pokud si myslíte, že přes agresivní název WTF (Ne What the Fuck ale What´s the Future :-)) bude autor střílet od boku změny a vynálezy, které nás potkají v následujících desetiletích, tak budete zřejmě dost zklamáni. Stejně tak budete možná zklamáni, pokud si myslíte, že je kniha psaná odlehčenou formou, protože tomu tak není a občas je to hodně náročné a složité čtení hlavně pro ty z vás, kteří si neprošli začátkem internetu a neorientují se v softwaru, který nyní buď už neexistuje a nebo se transformoval do úplně jiné podoby. Ale dost varováních, protože kniha je to skvělá, ale ne pro každého.

Jak jsem zmínil, autor ve většině knihy nepíše, i přes název knihy, o budoucnosti. A nebo vlastně píše, ale tím, že nejdříve popisuje minulost a současnost a snaží se dle toho kreslit, jak často říká, mapu, podle které se pak s nějakou rozumnou pravděpodobností budoucnost dá trefit a připravit se na ni. O´Reilly nám tím dost rozkrývá způsob, jak sám o budoucnosti přemýšlí a jak vlastně dokáže velmi přesně trefovat různé vynálezy a posuny v době, kdy si většina lidí klepe na čelo. O´Reilly je mimochodem IT guru, který se kolem technologií pohybuje od začátku internetu a ještě dříve a ze psaní o technologiích, přednášení, vydávání knih a pořádání konferencí si udělal hodně slušný byznys (200M dolarů roční tržby). Občas mě to v knize štvalo, protože svým chlubením se zdá, že byl asi u všeho důležitého, co se na internetu stalo. Každopádně má výsledky, jeho "mapy budoucnosti" ukazují správnou cestu, což se hodněkrát potvrdilo a dává tedy smysl se sním po této cestě vydat a knihu si přečíst.

Když se prokoušete začátky internetu, začátky otevřeného softwaru, vzniku Microsoftu, Amazonu a Googlu, tak všechno do sebe začne hezky zapadat a vám se začnou otevírat neuvěřitelné obzory budoucnosti, kam nás možná technologie můžou až dovést (a to nejen světlé zítřky). Jako příklad dávám do placu pro mě úplně novou myšlenku: budeme mít v budoucnu dvojí peníze - jedny "strojové" a jedny "lidské". Za strojové peníze si budete kupovat výrobky a služby vyrobené stroji/roboty, to zboží bude zřejmě hodně levné a peníze dostanete v rámci nějakého nepodmíněného základního příjmu jako podporu za to, že stroje seberou většině lidem práci, jak ji známe dnes. No a za lidské peníze si budete kupovat věci a služby, které budou produkovat lidé. Ty budou dražší a omezené, bude to vznikat z kreativní činnosti a dobrovolně, protože o živobytí se postarají stroje a hlady umírat nebudete. Lidské peníze budou vydělávat také např. učitelé, pečovatelé a prostě služby, které roboti nedokáži zajistit. Jestli to je utopie či reálné, netuším, ale jako myšlenka super.

Štítky knihy

ekonomie technologie futurologie

Autorovy knížky

Tim O'Reilly
irská, 1954
2018  72%WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít

Kniha WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít je v

Právě čtených8x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce22x
Chystám se číst53x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x