Wirth versus stát

Wirth versus stát https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47991/wirth-versus-stat-47991.jpg 4 6 6

Román úspěšného spisovatele Petra Rittera Wirth versus stát, jehož hlavní postavou je advokát, který se už více než čtrnáct let u soudu marně domáhá vyřízení restituce po svých předcích, z nichž téměř všichni zahynuli v koncentračním táboře, ukazuje na problémy současné justice, hlavně slabou vymahatelnost práva. Autor se s hlubokou znalostí věci kromě současných problémů, například korupce a neonacismu, vrací také do komunistické, nacistické i předválečné minulosti, do světa prvorepublikových židovských rodin, které za svoji někdejší zaslouženou prosperitu posléze více než tvrdě zaplatily. Při čtení psychologicky skvěle propracovaného příběhu každého čtenáře jistě napadne, v jakém absurdním světě se lze ocitnout. ... celý text

Přidat komentář

KalamityJane652
13.10.2022

Spravne.
Slaba vymahatelnost prava.Hlavni problem
soucasne justice.Autor cerpa ze sve advokatni praxe.Pravo a spravedlnost vzdy nakonec dojde sveho cile a zvitezi.Teda pravda zvitezi,ze?

soukroma
01.02.2019 4 z 5

Žádné lehké čtení, autor jako právník činí mnohé závěry a komentáře ke stávajícímu (i minulému) dění u nás, a to nejen s ohledem na právní a soudní prostředí, ale celou politiku. A ty názory nejsou pozitivní, ba hůř, jsou pravdivé. Nabízí také vhled do mysli právníka, který se v tomhle prostředí pohyboval před i po revoluci, a co to s charakterem může udělat.
Autor popisuje věrohodně restituční kauzu samotného hrdiny Petra Wirtha, šéfa soukromé právní kanceláře, táhnoucí se 15 let a přitom se vrací do minulosti, jak to v jeho rodině vlastně všechno bylo v dobách i desítek let před znárodněním.
Tenhle román neklouže po povrchu jako třeba všechny knihy Mornštajnové: je tam nejen patrný dostatečný vhled do situace židů v českých zemích od první republiky přes nástup fašismu, odsuny, Terezín a koncentráky, ale především i osudy těch, kteří to všechno přežili a nevrátili se do úlevného dobře známého prostředí, ale zase někam, kde je neviděli rádi, zejména, pokud se chtěli znovu věnovat obchodu a podnikání, nebo chtěli zpět uložený majetek (od jednotlivců) a o hodně později majetek státem zcizený. Z tohoto pohledu se v útlém podání dozví čtenář mnohem více a mnohem pravdivěji informace, kterých si tak mnozí cení u Hany nebo Slepé mapy či Hotýlku. Zejména doba poválečná a komunistická je autorem podaná mnohem komplexněji a pravdivěji.
Osobně bych se obešla bez intimních podrobností života hlavního hrdiny, mně to připadalo jako zbytečná a pozornost odvádějící vata, stejně jako záliby ve vaření, hudbě, posilování (typická klišé dnešních literárních hrdinů). Rovněž mi moc nesedla jeho rodinná situace a zejména postava syna a jejich nejistý vztah.
Za klíčový obsah a mnoho trefných a prověřených názorů: 85%


Ladys
28.04.2017 5 z 5

Dobrá kniha.
Všechny časové i dějové linky včetně partnerských jsou tak dobře napsány...
Možná to je věkem autora, nebo co já vím. Ale popsat temnější zákoutí první republiky, zlo protektorátu, marasmus a hnus komunismu a bordel polistopadové demokracie s takovým citem, nadhledem, moudrostí a zdravým odstupem! Smekám.
Dal bych za čtyři, ale za pana Wirtha nemůžu jinak, než jednu přihodit.

Joklík8
10.02.2017 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře, děj má své tempo a i když se nejedná o žádné akční nebo dobrodružné čtení, lze knihu přečíst téměř jedním dechem.

triatlet
06.02.2011 4 z 5

Postava Wirtha je čtenářsky sympatická, příběh samotný je čtivý.

Autorovy další knížky

Petr Ritter
česká, 1950
2013  80%A poslední přišel kat
2010  77%Studovali práva
1989  66%Na hraně
1989  80%Advokát ex offo
2016  65%Vina soudce Brennera