Wild: Příběh Shackletonovy expedice

Wild: Příběh Shackletonovy expedice https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392776/bmid_wild-dJH-392776.jpg 3 21 9

V roce 1914 vyráží anglický dobrodruh Frank Wild společně s významným polárním badatelem Ernestem Shackletonem a šestadvaceti dalšími muži na „poslední výpravu na Zemi“ s cílem přejít Antarktidu. Loď Endurance se však o ledovec rozdrtí dříve, než expedice vůbec dorazí k výchozímu bodu. Po celých pět měsíců muži driftují na ledové kře směrem na sever. Jenže kra se jim začíná pomalu rozpouštět pod nohama. Posádka se nakonec zachrání na ostrůvku, na kterém by je však nikdo nehledal – toto místo neznají ani velrybáři. A navíc v Evropě zuří první světová válka. Zatímco se Shackleton vydává s hrstkou mužů na malém člunu pro pomoc, na ostrově v neustálé tmě a příšerné zimě zůstává pod vedením Franka Wilda dvaadvacet trosečníků. Po celou antarktickou zimu v tom nejhorším vězení na světě udrží Wild ve svých mužích víru v záchranu – a to díky síle své osobnosti.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Jota
Originální název:

Wild oder Der letzte Trip auf Erden , 2017


více info...

Přidat komentář

Arev122
01.12.2022 3 z 5

Dobývání Antarktidy mělo několik hrdinů. Obdivuji je, zejména při nedostatečném vybavení a zabezpečení. Ale příběh Shackletovy expedice v podání R.Messnera mě neuchvátilo. Chybělo zde románové napětí a čtivost, která by vtáhla do děje.

soukroma
25.09.2022 2 z 5

Na knihu jsem se zprvu těšila, po shlédnutí hodnocení jsem ji dlouho odkládala, až na ni konečně došlo. Jakkoli by mne příběh zajímal, autorův styl vyprávění (ještě ohraničený připomenutím jeho vlastní návštěvy některých míst, obtížně dosažitelných pro jiné smrtelníky, přitom ale bez jakéhokoli dalšího významu pro cokoli) byl prostě natolik nestravitelný, že pro mne celý příběh zabil, přesněji odradil mne jej vůbec celý přečíst. Skákání od jednoho k druhému, podivné dialogy, žádný úvod, najednou se vynořují další postavy, prostě bez ladu a skladu, jakékoli plynulosti a srozumitelnosti...
Upoutávka na obálce je na expedici k jižnímu pólu, ale o ní to až tak docela není, Wildových výprav je tu víc.
A navíc taková kniha by se neměla obejít bez mapy a ubohé černobílé fotky bez popisků.
A překladatel tomu nasadil korunu používáním nepřeložených anglických pojmů, které navíc vydatně skloňoval: do "white-outu", v "pack icu", "icebergy" - naprostá hrůza.


elcapitano
11.10.2020 2 z 5

Téma knihy - objevitelské expedice - je pro mne srdcovou záležitostí a velmi mne zajímá. To je ale také jediný důvod, proč jsem knihu vůbec dočetl do konce. Něco jsem se dozvěděl, autor mi pomohl zasadit dobývání jižního pólu do společenských souvislostí tehdejšího světa.
Bohužel musím konstatovat, že kniha je napsaná velmi nezáživným způsobem, není chytlavá, je místy nepřehledná, opakující se.. její četba je poměrně nudná ačkoliv popisuje úžasná dobrodužství. Knize chyběl redakční odstup a možná měla delší dobu zrát, než se dočkala vydání. Myslím, že knihám od Messnera se nadále vyhnu.

mgeisselreiter
30.06.2019 3 z 5

Messner nepatří mezi spisovatele, kteří umí psát přirozeně poutavě a čtivě. Dá si s psaním jistě práci, sesbírá informace, fotky, přidá vlastní invenci, ale pořád to není ono. Na jeho knihách je zajímavé především zpracované téma.
U knihy Wild je evidentní, že autor si vzal za cíl psát o Wildovi, kterého obdivuje, za každou cenu. Kniha měla být buď obsáhlejší, nebo se měl Messner soustředit jen na jednu výpravu. Vznikl tak trochu paskvil, ve kterém jsem se chvílemi i ztrácel. Výprava střídá výpravu, některá má víc oddílů, ale ty, kde není Wild, jsou jen zmíněny a celek pak uniká.
Obsah rozhodně nadmíru zajímavý, ale podaný ne moc dobře. 70% a na 4* to nemá.
Díky nakladatelství Jota, které drží vysoký standard, je kniha prakticky bez chyb a po stránce zpracování bych vytkl jen to, že fotky a obrázky jsou bez popisu a chybí případné mapky a plánky. To ale nejspíš nebude chyba Joty, ale originálu.

ivana02
30.05.2019 4 z 5

Frank Wild byl průzkumník a objevitel, který se mimo jiné, zúčastnil i známé Shackletonovy výpravy. Ta nedopadla vůbec nedobře, vlastně ztroskotala hned na začátku a to doslova, pokud je zničení lodi ledem možno nazvat ztroskotáním. Expedice se vydala na cestu domů, což bylo vlastně nemožné. Byli nuceni zůstat na nehostinném Sloním ostrově, kde doslova přežívali. Kapitán s pár členy posádky se vydal v malé bárce na pomoc a trosečníci časem už ani nedoufali, že se pro ně vrátí. Právě Frank Wild je povzbuzoval a udržoval při smyslech, kdy už to bylo nelidské přežívání. Zima, vítr, hlad, chatrná střecha nad hlavou...
Obdivuji všechny ty muže, kteří v té době byli plni hladu po objevování, za každou cenu chtěli být první, něčeho dosáhnout. Zmíněn ji i krutý osud Roberta Scotta, který až fanaticky chtěl být první na jižním pólu a cestou zpět zemřel. Věděl, že skupině nemohou zbýt potraviny na zpáteční cestu, přesto šel... a zbytečně. "Přeběhl" ho R. Amundsen.
Za mne dobrá kniha na pomezí beletrie a literatury faktu.

Silmarien
09.04.2019 3 z 5

Mám rada príbeh o Shackletonovej expedícii, Messnerov Wild nie je prvá kniha, ktorú som o nej prečítala. Preto som príliš neváhala, keď som ju kedysi zahliadla ako e-knihu v nejakej zľave a kúpila si ju napriek tomu, kto ju napísal. Napriek, pretože Messnerov pátos-filozofický štýl mi nesedel už v príbehu o dobývaní Matterhornu. Inak to nebolo ani v tejto knihe. Príbeh o Shackletonových a Wildových expedíciách bol dobrý. Opis boja o prežitie po zovretí driftujúcim ľadom a neskôr na Sloňom ostrove bol výborný... ale filozofické debaty medzi hlavnými hrdinmi a vnútorné myšlienkové pochody Franka Wilda ma občas znervózňovali, lebo som im jednoducho neverila. A to som asi mala.

m.thorand
18.03.2019 odpad!

Jakkoli si pana Messnera vážím jako horolezce, jeho popis Shackletonovy výpravy má kvality příliš dlouhé slohové práce (7.třída: Vyprávění). Uvěřitelný je pouze krátký úvod o osobní zkušenosti pana Messnera s návštěvou Sloního ostrova.

adnov
16.02.2019 2 z 5

Za mě zklamání. Příběh super, ale zpracování mdlé. Často se stále opakuje, co již bylo řečeno, přímá řeč násilná (ve smyslu že nepůsobí přirozeně. Je vidět že se tam dala, jen aby se zvýšila zazivnost). Nedávno jsem četla Terror, to bylo napínavé, podrobné ale čtivé. Zde tomu něco chybělo. Víc psychologie, víc popisu,vůbec jsem se nedokázala vžít do pocitů ani míst. Také jsem čekala, že kniha bude především o tom, jak Wild zvládl udržet na živu 21 mužů. Bohužel to zde bylo jen na pár stranách a jen se opakovalo jak je Wild super (což určitě byl) ale jak jsem již zmínila, mě to nudilo.
Také mě mrzelo, že nebyly popisky u fotek ani nebyla připojena nějaká mapka. Na druhou stranu mě to donutilo aspoň si spoustu věcí dohledat jinde.

Karhu
13.01.2019 3 z 5

Přijde mi, že Messner tlačil hodně na pilu, chápu jeho obdiv vůči Wildovi, ale od začátku knihy je zbytečně vyzdvihován a dost nápadně opěvován.Byl jsem neustále utvrzován o jeho kladných vlastnostech a empatii a to tak nějak uměle- nuceně. Což mi přišlo zbytečné. Rád bych si udělal obrázek o charakteru postavy sám, jelikož prostoru proto bylo požehnaně.
Dozajista byl Frank Wild obdivuhodný dobrodruh, ale pro mě, tak trochu paradoxně, vítězí Shackleton.
,,Byl bez hříchů, ale ne bez chyb."
Ve srovnání s příběhem Hjalmara Johansena a Fridtjofa Nansena (kniha od R.Messnera -Póly) zůstává toto dílo minimálně o stupeň pozadu, i tak jsem ale občas tajil dech, slyšel praskat led a mrznul...