Werichovo divadlo ABC

Werichovo divadlo ABC https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100663/bmid_werichovo-divadlo-abc-100663.jpg 5 2 2

Výjimečná a pro všechny, kdož v té době v divadle působili, nezapomenutelná jsou léta Werichova uměleckého šéfování v Divadle satiry /v r. 1957 přejmenovaného na Divadlo ABC/. Publicista a teatrolog V. Just připravil čtenářům knižní lahůdku, která z osobních vzpomínek herců i z dobových recenzí a kritik skládá obraz této šťastné kapitoly z dějin českého divadla. Výtvarný doprovod knížky tvoří ilustrace, karikatury a návrhy plakátů J.B. Novotného, tehdejšího grafika ABC, známého pod pseudonymem Jebenof. /Esej o jeho tvorbě napsal Jan Schmid, šéf Studia Ypsilon/.... celý text

Umění
Vydáno: , Brána
více info...

Přidat komentář

radusak9806-1
17.07.2021 4 z 5

Nikdy bych nevěřila, že mi bude vadit formát knihy a to jak je udělaná. Obecně nemám ráda knihy psané ve dvou sloupečcích na stránku (ale tady je kniha malá výškou), jen ten poměr kdy je kniha výrazně širší než vyšší, to je zlo.

Teď ještě střeva: Rozhodně je mi to milejší, než stejný typ práce u pana O. Suchého (asi jsem předpojatá, ale v jeho knihách mi to tak pěkně nehraje). Je to udělané hezky, nějakým způsobem to navazuje, ukazuje to i odvrácenou stranu Jana Wericha. Poctivá archivní práce.

jarmik
16.07.2016 5 z 5

Autora ukazuje, že Divadlo ABC bylo v pěti letech Werichovy éry skutečnou oázou svobody - nejen pro zúčastněné herce (kteří na tuto fázi své práce celkem jednotně pak celoživotně vzpomínali jako na výjimečnou dobu), ale především pro diváky, u nichž se W + H těšili obrovské popularitě.