Vzpoura proti globalizaci

Vzpoura proti globalizaci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460456/vzpoura-proti-globalizaci-ymz-460456.jpg 4 13 3

Globalizace vytrhla stamiliony lidí z chudoby, přispěla k rozšíření vzdělanosti a zdravotní péče, díky mezinárodním normám je počet konfliktů nejnižší v historii. To jsou skvělé zprávy. Proč se tedy proti ní lidé bouří? Protože také umožňuje vykořisťování, poškozuje komunity, ničí ekosystémy a pomohla i šíření pandemie. Víme o tom a mnozí máme strach. Jakoby to dobré už bylo a my hledíme do budoucnosti s nejistotou. Poznejte díky brilantnímu popisu i analýze současného stavu, že revolta proti globalizaci však není jen hrozbou, ale i velkou příležitostí. Díky její energii a potřebě změn máme jedinečnou šanci vytvořit spravedlivější a udržitelnější svět. Je to na nás.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Revolt Against Globalization


více info...

Přidat komentář

momo67
24.11.2023 5 z 5

Pri čítaní tejto knihy mi napadlo, že ľudstvo má dve možnosti ďaľšieho vývoja:
1) Zjednotí sa a tá časť s nadbytkom dopamínu si bude snahu mať stále viac vybíjať dobývaním vesmíru a tá, ktorá ho má nedostatok bude žiť nudný život na Zemi, ktorý bude rušený len riešením rôznych psychologických a morálnych problémov (sovietske sci-fi romány)
2) Naplní sa scénár z Wellsovho Stroja času a ľudstvo sa rozdelí na Eloiov (ktorí majú prospech z globalizácie a nadbytok dopamínu) a Morlokov (ktorých globalizácia uvrhla až na dno a majú nedostatok dopamínu).

branislav1814
19.07.2021 5 z 5

Jedna z mála které rozhodně doporučuji přečíst. Již druhý izraelský autor který měl vyrazil dech (ten první byl Yuval Noah Harari). Knihu jsem přečetl téměř jedním dechem. Poutavě zachycuje všechny aktuální výzvy se kterýma se aktuálně jako společnost potýkáme. Zahrnuje konkrétní příběhy konkrétních lidí, různé pohledy s přesahem do minulosti (a jejich původu) a s vizí jejich vývoje či řešení. Neříkám, že se ve všem s autorovi názory ztotožňuju, ale je to rozhodně kniha který donutí zamyslet a vnese širší a kontextuální pohled do různých krizí čí vývoje událostí o kterých se z mainstreamu dovídáme pouze hodně zkreslené a neúplné informace.


berry1009
01.02.2021 3 z 5

Nikdy jsem si nemyslel, že si dobrovolně za svoje peníze koupím knihu od levicového liberála. Nicméně, stalo se. Dle názvu knihy jsem si myslel, že kniha bude na druhé straně barikády. Jediné, co mě trochu odrazovalo, byla izrealská národnost autora. Řekl jsem si však, že tomu dám šanci.

Nelze autorovi upřít vědecký přínos a zdrojování faktů, které předkládá. Nerozumím však, k jakým závěrům došel. Hlavním závěrem je zvýšit daně a podporovat vykořistěné komunity? Takže se budou nadále šikanovat příslušníci střední třídy, o kterých píše, že jsou největšími oběťmi globalizace, a podporovat nepřínosní lidé a paraziti na systému? Taktéž podpoření migrace a vyhodnocení migrace jako logického řešení odlidňování evropy jsou přinejmenším zvláštní. Autor nebere v potaz naprostou nezkloubitelnost různých kultur a opět parazitování na systému. A jak sám autor lehce naznačit, izrael se rozhodně nepřidá k přijímání uprchlíků...

V čem s autorem souhlasím, je nutnost bývalých koloniálních zemí přijmout zodpovědnost za své minulé činy a tím se dá omezit migrace. To však ale znamená zrušit přikazování přijímání uprchlíků zemím, které nemají na současném špatném stavu žádnou vinu (ČR, Maďarsko, Slovensko a ostatní země). To však znamená omezení EU, což ale autor také kritizuje... Celkově si z toho jen těžko vzát nějaký závěr, který by dával v kontextu knihy smysl. Bohužel spíše zklamání.

Štítky knihy

globalizace

Autorovy knížky

Nadav Eyal
izraelská, 1979
2020  83%Vzpoura proti globalizaci

Kniha Vzpoura proti globalizaci je v

Právě čtených3x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst23x
Chci si koupit6x