Vzpomínky převážně nevážně aneb Co na mořích zažil český námořník

Vzpomínky převážně nevážně aneb Co na mořích zažil český námořník https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333906/mid_vzpominky-prevazne-nevazne-aneb-co--4Hy-333906.jpg 4 3 2

Ne každému se splní jeho klukovská touha. Jiřímu Vernerovi se to povedlo. Stal se námořníkem. Začal od píky, vystudoval Vysokou námořní školu v Oděse, postupoval ve funkcích a nakonec se stal jedním ze zhruba 140 velitelů Československé námořní plavby – kapitánem dálné plavby. Cesty lodí, na kterých sloužil, vedly celým světem. Jak plavba samotná, tak postoje v přístavech přinášely zážitky tu veselé, tu nepříliš příjemné, ba někdy velice náročné. Knížka, kterou držíte v rukou, obsahuje příběhy rázu převážně humorného, počínaje studii v Oděse až po zážitky z míst našemu kontinentu vzdálených. Plavba po moři není vždy jen příjemná, i v době kovových lodí musí být námořníci z ocele, aby zvládli silné bouře, černé pasažéry, obranu před piráty, ale i vztahy mezi lidmi, které po měsíce poutá omezený lodní prostor.... celý text

Přidat komentář

soukroma
09.03.2020 4 z 5

Teď vychází v Mare-Czech (ach jo, kéž bychom ho tu někde za bukem měli) docela hodně vzpomínkových knih našich námořních i říčních kapitánů, každá je jiná, každý zažil něco jiného a jinak to přibližuje čtenáři, ale každá připomíná úpadek (přesněji rozkradení vinou zloděje Koženého) docela slušné čsl. plavby.
Tahle knížka se věnuje věcem neveselým, ale přesto dost zajímavě podaným v obecnějším kontextu: tajfuny, požáry na lodi, povodně, zaplavení strojovny, kontroly a inspekce pyrotechniky aj. záležitostí v nákladních přístavech a při převážení nákladů mezi kontinenty či po řekách.
Zajímavé byly i technické podrobnosti např. kontrol svarů a nátěrů při stavbě nákladních lodí, výpočet netto hmotnosti nákladů ("draft survey"?), nakládka a vykládka přístavními jeřáby (i nebezpečně padajícími) i jinými mechanizmy. Autor/kapitán také přidal svoje vlastní "průšvihy" (např. na Mississippi), takže o dramata není nouze.
Zabrousí se do všech končin vodního světa a občas také padne pár slov o navštívených přístavech a přístavních městech, takže lze porovnat situaci a dojmy ze 70./80. let se současností (např. v roce 1974 bylo Paramaribo v Surinamu hotový ráj...). Obrazová příloha ale žádné takové fotečky neobsahuje, což je škoda.

elcapitano
14.04.2017 4 z 5

Docela zábavná a čtivá knížka. Poměrně malá rozsahem, ale s docela slušnou obrazovou přilohou.
Rozhodně se nejedná o román, jak uvádí anotace.
Mám ze čtení pocit, jako bych šel s autorem na pivko a on vyprávěl jednu zábavnou historku za druhou. Protože je autor už poměrně pamětník, tak některé historky - zvl. z ruské kadetní školy v 70. letech - působí jako vprávění z jiného světa.


Štítky knihy

mořeplavba paměti, memoáry námořníci česká námořní plavba

Autorovy knížky

Jiří Verner
česká, 1947
2017  73%Vzpomínky převážně nevážně aneb Co na mořích zažil český námořník