Vzpomínky na minulost

Vzpomínky na minulost https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117537/bmid_vzpominky-na-minulost-T1Y-117537.jpg 4 9 1

Vzpomínky na minulost aneb experimenty odhalují tajemství pravěku. Tato kniha nám dovoluje vydat se na na výpravu do dávných časú. Zavede nás nejen po Dänikenových stopách k nejrůznějším záhadám, jež lze právě pomocí experimentu takřka bezezbytku vysvětlit pozemským způsobem, dozvíme se zní však také, co je to experimentální archeologie, jak se chovají opuštěné věci, co dokáže pazourkový skalpel, jak se stavěla pravěká obydlí a mnoho dalších zajímavých skutečností ze života našich předků, jimž vlastně vděčíme za bezpočet myšlenek a jednoduchých vynálezů, které nám umožnily dnešní způsob života...... celý text

Přidat komentář

Ikkju
17.08.2018

Vysvětloval jsem v hospodě kamarádovi svojí koncepci nesprávných předpokladů pro posouzení různých jevů z historie na experimentu z knihy: při sklízení obilí historickými nástroji se na nejvyšším místě ocitly samozřejmě železné nástroje, pod nimi bronzové, nicméně srpy z pazourku nezaujaly místo nejméně efektivních pomocníků, ale hrdě obsadily pozice mezi železem a bronzem! Pokud člověk vychází z toho, že vývoj efektivity technologií je lineární, nesou v sobě závěry chybu už od začátku.

Autora, o kterém samozřejmě téměř nic nevím (není nad to ovládat umění hovořit o věcech, o kterých člověk ví kulové) jsem kamarádovi představil jako trochu kontroverzní postavu skeptika, který tvořil opozici k tématům v době, kdy představovaly jen křehký endemit, už jenom z hlediska rozmanitosti jistě hodný ochrany. Nicméně i z nesmělého endemitu se za změny podmínek může stát bující plevel dusící květiny zdravého rozumu, tak i mě nepřijde špatné čerpat informace a argumenty, které by tyto dle mého čím dál vzácnější byliny chránily před náletem životaschopnějších semen.

Pravda, experimenty s historickými technologiemi nemají takovou záři jako pecky "kolize světů", "ztracené roky z kalendáře " či "pyramidy úplně všude", ale aspoň pro sebe si zachovám dobrý pocit, že třeba o žetí obilí jsem si udělal představu z víceméně poctivých pokusů dobrovolníků, kteří ho vyzkoušeli na vlastní kůži.

Těším se i na pokusy s tavením kovů, snad v tomhle životě ještě zvládnu pokus s vlastní vlčí pecí. Fotografie z knihy však svým oponentům ukazovat nebudu, běžko by se mi vysvětlovalo, že snad nemá větší význam, že experimentátoři týdenní dřinu rvaní měchů nahradili malým olejovým kompresůrkem..

Štítky knihy

archeologie

Autoři knihy

Renata Malinová
česká, 1946
Jaroslav Malina
česká, 1945

Kniha Vzpomínky na minulost je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x