Vzplanutí: První kolo

Vzplanutí: První kolo https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518792/bmid_vzplanuti-prvni-kolo-DSX-518792.jpg 3 37 14

Victoria Joseline Clarková nikdy nepatřila k těm nejrozvážnějším dívkám, ačkoli jí nelze upřít dostatek inteligence. Po celých sedmnáct let svého života se považovala za průměrného člověka a vedla průměrný život. Studium na renomované střední škole, nekonečné hádky s otravným bratrem, neustálé mejdany s přáteli, rodinné večeře v kruhu starostlivé matky a věrného psa: ničím nevyčnívala nad ostatní teenagery. Její rodiče měli jediný cíl: vychovat ze svých dětí slušné lidi. Odmala Victorii vštěpovali železné zásady, které slepě dodržovala v přesvědčení, že se tím vyhne problémům, o kterých jí vyprávěla matka. Bohužel nebyla připravena na skutečnost, že se její největší hrozbou stane vysoký chlapec s mrtvým pohledem a úsměvem, ze kterého mrazí. Stačilo jen pár špatně zvolených slov a začal souboj, se kterým nikdy nepočítala. Všechno se vymklo kontrole ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že je ten namyšlený kluk legendou nelegálních boxerských duelů, které se již řadu let protiví její matce – pravé ruce místního starosty a loajální obdivovatelce příslušníků místní policie.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Red
Originální název:

Start a fire: Runda pierwsza , 2022


více info...

Přidat komentář

lena.o.knihach
18.04.2024 3 z 5

Zaujala mě obálka a hlavně nápis ilegální zápasy, které mě ihned praštily do očí. Ty mě hodně nalákaly, protože jsem dlouho takový příběh nečetla a vážně jsem se na to těšila.

Čeho jsem se místo ilegálních zápasů v knize dočkala? Věčně opilých, zdrogovaných, naivních a zkrátka až narušených postav, které přes den občas chodily i do školy (někdy s kocovinou) a přes večery vymetaly večírky nebo se vkrádaly na cizí pozemky.

Nejhorší (nebo možná nejlepší) na tom všem je, že to bylo tak čtivé, že jsem vůbec nechtěla přestat číst a přes 500 stran mi šíleně uteklo. Přirovnala bych to k sérii After, kde se také nic moc neděje, ale prostě jste do toho zažraní a hltáte to.

#spoluprace @knihydobrovsky

kalinkacz
11.03.2024 3 z 5

Vzplanutí, new adult romantika a 1. díl z nové série!
Proč jsem po knize sáhla? Poslední dobou hledám čtivou romantiku na vypnutí více, než kdy dříve... Navíc jsem propadla sérii Twisted a rozhodla se najít něco podobného, no a Vzplanutí vypadalo jako super volba!
Když mi kniha dorazila, zjistila jsem, že autorka je z Polska a začínala psaním na Wattpadu. V ten moment jsem si vzpomněla na sérii After od Anny Todd, která to měla stejně.
Vzplanutí je navíc ještě delší než 1. díl série After, má velký formát a přes 500 stran... To byl pro mě nakonec kámen úrazu...
První polovinu knihy se totiž v příběhu dělo opravdu málo, celou dobu jen čekáte na přeskočení jiskry... A že teda čekáte fakt dlouho!
Vzplanutí je za mě vážně jako After - délkou, vztahem hlavním hrdinů, toxicitou atp...
Pro mě to tedy byl jen průměr, asi mi k té čtivosti a nadšení něco chybělo, pokud ale patříte mezi fanoušky After, tak si myslím, že vám tato série rozhodne sedne.


Katellinka
30.01.2024 5 z 5

Když jsem četla recenze, tak se mi do téhle knížky vůbec nechtělo. Nakonec jsem byla ráda, že jsem na ně nedala.

Konečně hlavní hrdinka, která není neviditelná šprtka, ale holka která si chce užívat život. Je na střední škole a s přáteli chodí na akce. Kdo to v jejím věku nedělal taky?

A pak se náhodou v jejím světě objeví ON! Nesnáší ho, ale zároveň jeho aura špatného chlapce ji přitahuje. Zároveň si myslím, že tak špatný nebude.

(Spoiler)
Dobrá konec byl trochu zvláštní asi bych jí po jejím výstupu dala facku než polibek. Jsem však ochotná tuhle drobnou chybu odpustit.

Těším se na druhý díl a tuhle knihu doporučuji. Zároveň však chápu, že tohle sprosté chování v knize není pro každého.

Jajula75
23.01.2024 1 z 5

Tohle je tak naivní, až je to hrozný. Příběh téměř o ničem, možná to uspokojí jen náctileté. Anotace něco slibuje, ale vnitřek je jiný. Postavy jsou nesympatické, věčně opilé nebo zdrogované, hloupé, zkrátka jsem si k žádné nenašla cestu, ani trochu. Ztracený čas s touto knihou a přitom se zdálo, že bude super.

Papimami
11.01.2024 2 z 5

Zatím co hlavní postava Victoria je nesympatická, arogantní, sebestředná a hloupá, tak on je novodobí Robin Hood, zlé mlátí a ženy chrání.
Myslela jsem si, že to bude něco jako Překrásná katastrofa, bad boy bude uhánět sympatickou, vtipnou holku a bude tam nějaká ta rvačka, ale bylo to spíš o jejich poznávání, kdy se k sobě navzájem chovají hrubě.

Ekniha.
30.11.2023 4 z 5

Čo to doprdele ako má byť? Tak toto je prvá veta po docítani.. ak vyhľadávate šťastne konce.. tu sa ho nedočkáte už pri cca posledných 50 stran do konca som mala predtuchu ako táto kniha skončí.. a naplnila sa.. wtf?! Ako vážne? Len malinko chýbalo aby neletela von oknom.. doprdele čo to ako má byť?

Ak čítate anotaciu, tak tu ani nemusíte.. čo vás láka anotacia v tejto knihe nenajdete, nie ten jeden raz pri konci nerátam..

Stalking?
Posadnutosť ?
Šikana?
Rozhodne!

Shey.. tak tento chlap je naj negatívna knizna osobnosť.. tajomná.. dostať sa mu pod kožu? nemožné..
má nábeh na zlého padoucha s totálne čiernou minulosťou ktorého asi milujem?

K sakru asi mi hrabe.. od tejto knihy nečakajte nič,
čo dostanete je totálny masaker v hlave.. stalking.. šikana.. ale nejakým zvráteným spôsobom som si to užívala..Boze som divná?

Omg! Táto kniha je jedno nenavidim ho/neznášam ju.. a pri tom nejakým spôsobom stále si pomáhajú?

Vic holka ktorú neviem čo si mám myslietsamé párty sem párty tam, 17 ročne decká ktoré utekajú v strede týždňa na party a chlast tečie prúdom

Tu ani neviem či sa mi kniha páči alebo nie.. moja hlava mi to neberie..trosku som sklamaná z anotacie ale k sakru každú jednu stránku som hltala tak to asi niečo znamená? !

Rudana
09.11.2023 1 z 5

Kniha vhodná pro cca 20-leté. Pořád dokola nějaké hádky a chlast. Otravné a nudné. Jak to začalo tak i skončilo.
Možná kdyby kniha byla rozdělena na dvě části puberta a cca po nějaké době(cca10let) bylo by to mnohem lepší.

Majuš333
05.11.2023

'Dnes jsme jiní než včera. Zítra budeme jiní než dnes!'


Dlho mi trvalo spracovať dojmy a pocity z tejto knihy a ešte dlhšie som premýšľala nad hodnotením...
Po prečítaní anotácie som bola nadšená, po zhliadnutí počtu strán sa troška nadšenia vytratila, ale povedala som si, že to dám, hlavne keď sa to má niesť v duchu Jamie McGuire a Katy Evans...
Začiatok bol skvelý, vtiahlo ma to hneď na prvej stránke, čitateľnosť sa tomu uprieť nedala. Prišlo prvé stretnutie hlavných hrdinov, začala sa rodiť povestná iskra, ktorú hlavná hrdinka zabila (aspoň pre mňa) hneď v zárodku svojím komentárom s 'mŕtvymi očami' a už to išlo do hája...
Miesto vzplanutia sa to už celé tvárilo ako nejaká chabá napodobenina, ktorá sa chcela priblížiť Amo Jones, Rine Kent či L.J. Shen. A v konečnom dôsledku zostal len stalking, šikana, ublíženie na zdraví a nenávisť...
Najskôr mi liezol na nervy Nate, ale neskôr ho Victoria predbehla miliónkrát a mňa neskutočne frustrovala...
Čo mi ale najviac vadilo, bolo, že v jednej vete to bol Nate/Nathaniel, v druhej to už bol Shey a takto stále dookola...!
Ale priznám sa, že som na vážkach, pretože nemám chuť čítať päť ďalších šestostranových častí tejto série, no viem, že Nathaniel 'niečo' skrýva... Mám dve teórie podľa náznakov uvedených v knihe a rada by som sa dozvedela, či je jedna z nich správna...
Hviezdičkovému hodnoteniu sa tentoraz vyhnem.


"Mami!" zavolala jsem z chodby.
Zastavila se a Erik šel k autu, aby jí podržel dveře. "Ano?"
"A nezapomeň. Nikdy nikoho nepouštěj na třetí metu při prvním rande," pronesla jsem smrtelně vážně.
Udiveně přejela pohledem ze mě na Thea, který zamítavě kroutil hlavou, čímž potvrzoval moje slova.
"Bože, musejí mi zrovna děti něco takového připomínat?" zasténala a rezignovaně se otočila na Erika.

JaAnička
05.11.2023 3 z 5

Zakázaná láska a ilegální boxerské zápasy je kombinace snad nevyčerpatelná...

Já jsem prostě musela, musela jsem ji to přečíst, protože polské knihy jsou vesměs vrchol strašného bizáru, který se skoro nedá číst...ale toto mě opravdu překvapilo.

Kniha je opravdu dobře a chytře napsaná, postavy jsou naprosto příšerné, toxické, narušené, nasilnické, odpudivé a otravné (ale tím dobrým a skvělým způsobem) a děj (ačkoli má pocitově milion stránek) hrozně rychle utíká.

Za to ale z toho boxu (zápasů) tam moc není (a to mě hodně mrzí, protože boje jsou adrenalin -> vypjaté emoce -> sex, touha -> skvělý potenciál), a stejně jako to "zakázaná" láska, které spíš chodí po povrchu a myslím, že by titulem "žhavá nepřátelská touha" udělali lépe.

Abych řekla pravdu trochu (dost) mi vadí, že postavy jsou pořád opilé, zdrogované nebo jakkoli omámené, což sice chápu, protože autorka popisuje "americkou zlatou mládež", ale tady je to v takové míře, že postavy dokonce i opilé řídí...a to je věc, kterou opravdu ráda nemám.

Každopádně se vážně těším na druhý díl, protože Shey má náběh na skvěle propracovanou postavu s temnou minulostí...pro příště bych ale všechny poslala na odvykačku a lépe propracovala "záporáky a jejich motivy" (kteří takto působili jako divná vata).

novi74
05.11.2023 3 z 5

Jak zmiňují předchozí komentáře, anotace láká na něco trochu jiného, osobně si myslím, že popisuje spíš celou trilogii, než jen první díl, ve kterém se teprve seznamují hlavní hrdinové, kteří mají spoustu předsudků o tom druhém a to hodně ovlivňuje jejich chování, tedy alespoň určitě u Victorie z jejíhož pohledu je kniha psaná. Styl autorky je hodně jiný než u podobných knih z této kategorie, chvilku mi trvalo se na knihu naladit, ale ve chvíli, kdy jsem si zvykla, dostala jsem zajímavý příběh, který vyvolává více otázek než odpovědí a netrpělivě vyhlížím další díly.

EvikU.
30.10.2023 3 z 5

Vzplanutí k této knize se u mě konalo, když jsem se dozvěděla o jejím vydání, vyslechla anotaci,uviděla obálku a nápisy na přední straně. Jenže jaké bylo moje překvapení, když kniha nesplnila, to co slibovala.

Při čtení mě děsně rozčilovali hlavní hrdinové, jejich nepochopitelné chování. Nenáviděli se, fajn, tak jsem si říkala, že ta láska a spalující vášeň přijde postupně. No žel, nepřišla. Na 370 straně ho stále nenáviděla, on ji nesnášel a za celou knihu byli asi jen 3 polibky a i u toho se jí promítalo v hlavě, jak se jí to nelíbí.

Čeho bylo v knize vrchovatě byly mejdany a ožíračka, přestože to byli 17 leté děti a rodiče věděli, že jdou na chlastačku a bylo to v pohodě. Občas tam byla nějaká akce, která nebyla úplně bezpečná nebo vyváděli povyražení, které nebylo úplně v cajku se zákonem, ale nic dramatického.

Ilegální box, na který jsem čekala, tam byl pouze jednou a jen okrajově a skoro až na konci knihy. A do té doby jsem se opravdu u knihy nudila. Opíjeli se, zvraceli do trávníku a vyspávali kocovinu.

Abych jen nehanila, líbilo se mi v knize přátelství Victorie, Mia a Chris už od dětství. A Nathanielova ochrana, když se dokázal zastat cizí ženy, kterou obtěžovali jiní muži. Jedna z knih, u kterých se mi ulevilo, že jsem ji dočetla. Jelikož tam byly i světlé chvilky, kdy se mi kniha líbila, hodnotím jako průměr.

Moniska2410
27.10.2023 2 z 5

Jak začít....... mě asi vyměnili vnitřek knihy, nebo absolutně nechápu, že se příběh skoro vůbec nepřiblížil jak anotaci, tak i popisům na přední straně.

Ilegální zápasy, zakázána láska a spalující touha, již nelze utišit.......tak to je napsané na přední straně obálky a to vše tam nenajdete. Asi sem už moc náročná, neb si nedokážu vysvětlit, že to všechno mi v knize chybělo.

Rodiče Victorii od mala vštěpují zásady slušného chování a chtějí z dětí vychovat slušné lidi. Pak teda nechápu, že tak často chodí za školu, holduje alkoholu a né jen ona, i její nejbližší kamarádi. A ve finále to rodiče všech zas tak moc neřeší.

Celá kniha byla pro mě jedno velké klišé a já strávila pro mě zbytečně 522 stran s knihou, která mohla mít velký potenciál, který se bohužel nenaplnil.

Mě ani nesedli jak hlavní tak vedlejší postavy, styl jakým je kniha napsaná. Nerozhodnost hlavní hrdinky mi lezla příšerně na nervy.

Škoda, dle anotace sem se těšila na příběh, který mě vystřelí do výšky, přitom sem se celou dobu plácala u země.

DreamerX9
21.10.2023 1 z 5

Po knize jsem sáhla čistě náhodou zaujala mě zajímavou obálkou a určitým způsobem jsem si myslela že půjde i o fantasy bohužel ne. Kniha je jedním velkým klišé, nezaujal mě ani způsob jakým byla kniha napsaná, ale ani hlavní postavy, jejich jednání mi připadalo úplně nesmyslné hlavně tedy hlavní hrdinky. Máme tu hate vs love které se střídá jako ponožky chvíli: Pojď sem! ale pak: Jdi pryč!
neustále opakující se fráze "za všechno můžeš ty!"
A co se děje týče za mě byl umělé dramatický zabalený ve vrstvě vulgárních slov a také spousty zbytečných vedlejších postav.

Kniha nese název vzplanutí Ale za mě nevykřesala ani jiskru. Škoda

KajinaH722
18.10.2023 4 z 5

Začátek mě tolik nebavil,ale potom to začalo být chytlavé a bavilo me to. Potom jsem se nechtěla od knížky odtrhnout. Vztah ať už jakýkoliv mezi Victorii se Sheyem je mě moc bavil, bylo tam tolik chemie, nenávisti a vzrušení. Jsem moc zvědavá, jak to bude pokračovat dál, protože nemám ráda
Otevřené konce,ale u sérii to tak bývá. Snad nebudeme čekat dlouho.

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

P. S. Herytiera (p)
polská
2023  65%Vzplanutí: První kolo

Kniha Vzplanutí: První kolo je v

Právě čtených2x
Přečtených53x
Doporučených1x
Knihotéce93x
Chystám se číst83x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x