Vznik Evropy

Vznik Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162346/bmid_vznik-evropy-P1D-162346.jpg 4 6 2

Soužití v Evropské unii i její současná krize jsou podněty k zamyšlení nad tím, co Evropa znamená a jak vznikla. Úkolem této knížky je pokusit se zodpovědět, jak vznikala Evropa v dějinném procesu, jak se rozvíjelo povědomí o ní a jak se vytvářela její kulturně-politická entita od pravěku do počátku středověku. Mnozí zasazují její dějiny až do počátku středověku, jiní do starověkého Řecka, kdy již byla Evropa chápána jako světadíl, který se svými specifickými rysy lišil od Asie i Afriky. Ale již od pravěku se Evropa utvářela odlišně od obou sousedních kontinentů, se kterými soutěžila, a na její podobě se podílela – vedle Řeků a Římanů – i řada dalších „národů ve stínu“. Moderní svět vyrostl především z evropských idejí, moderní Evropa z víry ve svou vedoucí úlohu v šíření civilizace. Jejím postavením otřásly obě světové války, z nichž druhá znamenala konec evropské světovlády. Do popředí vstupují dnes po Spojených státech amerických také asijské mocnosti, zejména Čína, Indie a Japonsko, a rovněž už pomalu se emancipující země Latinské Ameriky. Evropané dnes ztratili moc a pýchu, ale nikoli spoluodpovědnost za celý svět okolo nás. Mnozí dnes hovoří o krizi Evropy, někteří o jejím kolapsu. Berme to raději jako výzvu. Jsme Evropané a neseme za osud svého kontinentu odpovědnost. Buďme důstojnou a prospěšnou součástí nového globalizovaného světa.... celý text

Přidat komentář

witiko
20.10.2022 3 z 5

Jako koncept je to skvělý nápad, ale přirozeně s sebou nese problémy pasáčka a příliš velkého stáda ovcí. Tu a tam se mu povede elegantně sehnat to stádo dohromady (tj. vměstnat všechny ty rozmanité případy kulturního vývoje v různých oblastech Evropy do obecného a přitom zajímavého rámce), ale pak se mu to zase rozuteče (musí se detailně věnovat jednotlivým specifikům), takže celkově je to takové předení dost zašmodrchané niti. I ta chronologie tu spíš skáče různými přískoky (občas, vlastně často se autor musí vracet k době, o které už mluvil, ale na jiném místě), než že by přirozeně plynula, ale neumím si představit, jak jinak a lépe by ten časoprostorový rámec měl být organizovaný. Výsledně to, co bylo jistě velmi náročné na psaní, je stejně tak obtížné i na čtení. Když se stádo příliš rozuteče, je to občas až duchamorné, a když se povede sehnat dohromady, občas se mi ty analogie a souvislosti jeví jako až příliš odvážné. Od antiky dále už je ta nit výrazně patrnější, ale pravěk je o dost obtížnější pojmout v celku. Ale určitě mi ale ze čtení (pasení či předení) něco zůstává a tu a tam se vynoří opravdu zajímavá myšlenka či souvislost. Obrazově je kniha přebohatá. A rozhodně plní svůj účel tím, že z hlediska archeologie ukazuje, co udělalo Evropu jak v hmotném, tak i duchovním slova smyslu. 70%. 

medvedice3
17.04.2018 5 z 5

Hutná, přesto čtivá příručka o regionu, kde žijeme, s hrnuje jeho "antropovývoj" . Doplněno mnohým obrazovým materiálem.