Vzkaz na zdi záchodků

Vzkaz na zdi záchodků https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421337/bmid_vzkaz-na-zdi-zachodku-c3R-421337.jpg 4 78 14

Inteligentní a vtipný Adam si právě vyslechl svou diagnózu: trpí schizofrenií. Vidí a slyší lidi, kteří neexistují, realitu a vidiny nedokáže rozlišit. Když začne chodit do nové školy, doufá, že se o jeho nemoci noví spolužáci nedozvědí. A zdá se, že nové léky mu toto přání splní. Adamovi jako by narůstala křídla. Zamiluje se do chytré Mayi a ona jeho city opětuje! Najednou jako by opravdu mohl být tím úplně normálním klukem, za kterého ho Maya považuje. Jenže zázračný preparát začne selhávat… Adam se zoufale snaží uchovat před dívkou své tajemství, ovšem situace se mu pomalu, ale jistě vymyká z rukou. Jak se dokáže vyrovnat s tím, že jeho život nikdy nebude normální? Jak přijmout sebe samého jako nemocného člověka? Hrdinovy citlivé i vtipné introspektivní komentáře v podobě deníkových zápisků umožňují čtenáři nahlédnout do uvažování jedince nuceného žít s vyčerpávající duševní nemocí. Waltonová schizofrenii i život s ní nijak nepřikrášluje a její emotivní, ale nadějeplný příběh pomáhá zbavit tuto nemoc mýtů a děsivosti.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Words on Bathroom Walls , 2019


více info...

Přidat komentář

Aneleh
25.04.2024 5 z 5

Půjčila jsem si tuto knihu, neboť mám pocit, že lidé se tomuto tématu vyhýbají, že se o této závažné duševní nemoci nemluví, ač jí netrpí zase tak malé procento lidí. Na příběhu dospívajícího Adama autorka skvěle vystihuje problémy, zesměšňování a nepochopení těchto nemocných. Ukazuje, jak tito lidé vnímají, co se jim odehrává v hlavě, a to často i za pomoci vtipných situací. Boří mýtus o tom, že nám od takto postižených hrozí nebezpečí. Naopak oni jsou často nepochopeni, ač za pomoci svého okolí můžou a chtějí žít stejný život jako všichni ostatní. Adam si najde svoji lásku, chce vystudovat jako jeho vrstevníci a věří, že se pro něj najde lék, který mu usnadní život.
"Skutečnost je subjektivní. Existuje spousta věcí, které nejsou pro každého skutečné. Například bolest je skutečná jen pro toho, kdo ji zažívá. Všichni ostatní vám musí věřit."

tatana2977
25.09.2022 2 z 5

Asi už nemám léta na to, číst takové příběhy. Námět zajímavý, takto nemocného jsem měla jednoho kamaráda a možná proto jsem byla po přečtení trochu sama v depresi...


Teopa
18.04.2022 5 z 5

Vtipný i hořký příběh! Krásný

Liana
08.12.2020 3 z 5

Zaujímavý námet na knihu. Kniha sa čítala ľahko, rýchlo, bola pútavá. Hviezdičky strhávam za to, že na môj vkus sa tam úplne zbytočne hanilo kresťanstvo. Príbeh mohol byť dobrý úplne aj bez toho. A tiež za to, že niektoré spovede Adama doktorke mi prišli vážne nereálne a prehnané. Trošku pritiahnuté za vlasy.

Lily-fairy
25.09.2020 3 z 5

Skvělé téma - o schizofrenii se stále píše jen velmi málo a dokonalý teen jazyk. Ale samotný příběh je slabý a nezapamatovatelný. A knížka je moc krátká. Přesto nelituji, že jsem si ji přečetla a spíš bych vám ji doporučila.

bookswithmarry
23.09.2020 5 z 5

Skvelá kniha, ktorá sa týka témy, ktorá nie je práve najčastejšou témou pre knihy.
Príbeh nám rozpráva samotná hlavná postava Adam a to prostredníctvom zápisov do "denníka" u svojho psychiatra.
Adam totiž trpí schizofréniou.
Vďaka knihe môžeme nahliadnuť do mysle človeka, ktorý touto chorobou trpí. Prežijeme jeho dni v škole ale aj doma.
Veľmi vítam humor v tejto knihe.
Adam mi ako postava celkom sadla. Vedela som sa vcítiť do jeho emócií a situácií do ktorých sa v knihe dostával.
O tejto chorobe sa málo rozpráva, čo je škoda. Mali by sme vedieť, že aj takýto ľudia sa v našom okolí nachádzajú a nemusíme sa ich báť a odsúvať ich bokom.
Kniha bola písaná v príjemnom štýle, a veľmi ľahko a rýchlo sa čítala.

petrarka72
19.09.2020 5 z 5

Pro ty, kteří mají zkušenost s duševní nemocí, je tohle "verze light". Pro ty, kteří čtou Stephena Kinga, je tohle - přinejmenším tématem a strukturou, ne však vyzněním - variace na Carrie. Ani jedno není rozhodující... První třetinu knihy jsem se mírně nudila. Druhou třetinu se bála (nejděsivější je ten jeden řádek pod číslem kapitoly - zpráva o velikosti denní dávky léku, jeho zvýšení či snížení). A poslední třetinu byla dojatá. Ano, život s vědomím, že se na své vědomí nemohu spolehnout, je příšerné - ale dá se zvládnout za pomoci bytostí okolo. Ať už jsou skutečné nebo ne...

"Pokud máte něco, čeho se lidi bojí... možná vzbudíte soucit, ale nepodpoří vás. Ne že by vám přáli, abyste byl nemocný, jen vás chtějí mít co nejdál od sebe. Dítě s rakovinou má nadaci Přej si přání, protože takový dítě nakonec umře a to je smutný. Dítě se schizofrenií taky nakonec umře, ale než k tomu dojde, přecpou ho spoustou léků, bude odtržený od všech lidí, na kterých mu záleželo, a skončí nejspíš na ulici s kočkou, která ho sežere, až umře. To je taky smutný, ale nikdo mu nesplní přání, protože aktivně neumírá." (s. 157)

"Nevadí mi, jestli nejsi skutečná." (s. 225)

sgjoli
29.05.2020 4 z 5

Téma schizofrenie je pro mne v literatuře stále novým tématem a tak jsem ráda, že jsem po této knize sáhla. Jako laikovi mi přijde, že se autorka s tématem popasovala velmi solidně a velmi civilně. Čeho si cením, je způsob, jakým autorka tento příběh pojala. Hlavního hrdinu, mladého studenta, který schizofrenií trpí, tu Julia Walton zobrazuje jako člověka, který i přes svoji diagnózu chce žít co možná nejdůstojnější život a i přes překážky, které mu nemoc klade do cesty, se snaží o co nejnormálnější bytí, co to jen v dané situaci jde. Autorka zároveň vůči čtenářům netlačí na pilu, co se emocí týká - neměla jsem pocit, že by se za každou cenu snažila čtenáře emočně ždímat a hrát na jejich city. Za což rozhodně dávám palec nahoru. Ačkoliv jsem měla k příběhu pár otázek, na které se mi při čtení nedostalo odpovědi, kniha přesto stojí za pozornost.

Verys58
28.05.2020 5 z 5

Zajímavá, za mě opravdu super kniha.

PetraBery
27.03.2020 4 z 5

Povedená prvotina nás dostane do hlavy dospívajícího Adama, který má schizofrenii. Jak moc jiný je život s touto nemocí i jak ovlivňuje život ostatních. O tom tahle kniha je. A za mě je vážně dobrá.

Aprilek
26.02.2020 5 z 5

Krásná a zajímavá kniha, díky které jsem se dozvěděla něco o schizofrenii

bruntal
16.02.2020 4 z 5

Na prvotinu se jedná o velmi dobrou knihu, která nám dává prostřednictvím milého a laskavého příběhu nahlédnout do mysli člověka s psychickou poruchou.

nani_nka
15.02.2020 4 z 5

Pred prečítaním tejto knihy som aj ja považovala schizofrenikov za bláznov, ktorí sa rozprávajú sami so sebou. No knižka, hoci ide len o YA literatúru, ma vyvrátila z omylu. Prostredníctvom Adama a jeho zápisov psychologičke som sa dozvedela dosť o tejto duševnej chorobe, ktorú si človek len tak sám nevyberie a ktorá dokáže riadne skomplikovať život.

LilianaFalcon
07.01.2020 4 z 5

Opravdu hodně zajímavá knížka. Hlavní hrdina byl super a bylo mi ho chvílema dost líto. Celkově to bylo vtipný i dojemný zároveň.