Vzestup

Vzestup https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536563/bmid_vzestup-661ecdf47e1bc.jpg 5 1 1

Mladý spisovatel koupí podmáčený dům v historickém centru Gentu, ale neví, že s ním kupuje i mrazivou historii jedné rodiny. Její otec, Willem Verhulst, jednooký podivín a svéhlavý zastánce vlámské autonomie za války ochotně naskočil na kolotoč hrůz rozpoutaných nacistickými okupanty a sehrál na jejich pozadí netušenou katovskou úlohu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

De opgang , 2020


více info...

Přidat komentář

Zara
předevčírem 5 z 5

Stefan Hertmans svým novým románem potvrzuje vysoce chvalitebnou pověst belgické moderní literatury.
Příběh takřka životopisný o nizozemském občanu Verhulstovi, který své služby dobrovolně nabídne zločinecké SS a zbytek života stráví ve své neochvějně nacistické víře, stojí na pozadí šarvátek mezi Vlámy a Belgičany.
Autor v sobě nezapře historika, proto jsou předchozí znalosti zmíněné problematiky určitě velkým plusem (včetně jmen politiků a umělců), ale román je vynikající i bez podrobných znalostí výše zmíněné historie.
Přiznám se, že jsem velmi netrpělivý čtenář, takže lyrické pasáže popisu starého domu a jeho atmosféry mě občas nudily a sem tam oko poskočilo o pár vět dopředu, ale epická část díla včetně doplňujících autentických fotografií mě naprosto uchvátila.
Vřele doporučuji všem, které anotace knihy zaujme - čtení se určitě vyplatí!