Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.

Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd. https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107195/bmid_vyznamne-artefakty-a-osobni-predmet-RNR-107195.jpg 4 11 11

Aukční katalog toho o člověku dokáže říct hodně – o jeho vášních a marnivosti, poklescích i cítění. O tom lepším i horším, čím prochází. Leanne Shaptonová s úžasnou vynalézavostí sestavila katalog věcí, které zbyly po vztahu Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Mezi fotografiemi předmětů, které jsou na dražbách běžně k vidění (šperky, umělecká díla nebo vzácný nábytek), ale i zdánlivě bezcenných věcí (pyžamo, vzkazy, ohmatané knihy) se vynořuje příběh lásky jednoho fotografa a jedné novinářky. Filmová práva drží Paramount pictures, v hlavních rolích by se měl objevit Brad Pitt s Natalii Portmanovou.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Important Artifacts and Personal Property From the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Stree , 2009


více info...

Přidat komentář

lentolog
07.08.2020 5 z 5

Výborná kniha od inšpiratívnej umelkyne (oplatí sa prečítať si aj Swimming Studies a Waterloo - City, City - Waterloo).

Matty
01.01.2018 4 z 5

Když věci vyprávějí příběh.

Geniálně prostý koncept (vlastně jde spíš o konceptuální umění než o novelu). Rekapitulace jednoho vztahu prostřednictvím fotografií více či méně významných předmětů - protože ty jsou nakonec, když vzpomínky vyblednou, tím jediným, co zůstane a současně tím jediným, co společně strávené roky nějakým viditelným a hmatatelným způsobem zachycuje a vyjadřuje.

Přestože se skoro obejde beze slov, jde o knihu srovnatelně výstižnou jako leckterý mnohasetstránkový román (poměrně blízko k němu má Pamukovo Muzeum nevinnosti). Zážitek ze čtení, či spíše prohlížení, je ještě silnější napodruhé, kdy vám jednotlivé artefakty budou asociovat určitá období a určitou kondici vztahu. Vztahu dvou cizích, zřejmě vymyšlených lidí, který je nám přiblížen pouze ve fragmentech, ale přesto máte na konci pocit, jako kdybyste jej sami prožili.

Vedle skutečnosti, že neznáme tolik podrobností, a je pro nás tudíž snazší projektovat se do jednoho z partnerů, tomu napomáhá i nutnost výrazněji se podílet na vyplňování prázdných míst, vytváření a vyprávění příběhu. Ke knize tak lze přistupovat také jako k reflexi lidské potřeby "narativizovat" okolní realitu, proměňovat sérii nahodilých segmentů (protože čím jiným je život) v koherentní a srozumitelný útvar.


teresinha
23.02.2016 5 z 5

Tahle knížka je pro mě fakt velkým překvapením, nečekala jsem, že bude tak dobrá. Popsat lásku pomocí aukčního katalogu je sice zajímavý a originální nápad, ale říkala jsem si, jak to sakra bude fungovat? Bude mě bavit číst si popisky k nějakým fotkám? Bude to vůbec dávat smysl? A světe div se, vše zapadlo kam má...
Leanne Shapton dovede z mála vykřesat maximum. Dovedla popsat vztah dvou lidí do nejmenších detailů pomocí strašně málo písmen. Je tam všechno, a přitom spousta chybí, visí ve vzduchu nevyřčená... a to mě děsně bavilo, to, že jsem si toho mohla tolik domýšlet a že jsem o těch dvou uvažovala ještě dlouho potom, co jsem knížku odložila. Tenhle příběh je rozhodně jedním z horkých kandidátů na lovestory roku! Vážně si to přečtěte, stojí to za to, jste-li aspoň trochu romantické duše, určitě vás to nezklame :)

Brabikate
08.08.2013 4 z 5

Příběh sám o sobě není ničím zvláštní, je v podstatě banální a tisíckrát napsaný i prožitý. Je to především forma, co může čtenáře okouzlit a navíc i nutit k zamyšlení… Jak by vypadal náš vlastní aukční katalog? A nakolik o nás dokáží mluvit věci, kterými se ve svém životě obklopujeme? Je až překvapivé, jak celá tahle netradiční věc dobře funguje. Je to originální a osvěžující, zvlášť pro někoho, kdo hodně čte a je těžké pro něj objevit něco neotřelého a zajímavého.
http://brabikate.blogspot.cz/2013/08/milostny-pribeh-z-aukcniho-katalogu.html

Štítky knihy

milostné vztahy artefakty

Autorovy knížky

Leanne Shapton
kanadská, 1973
2011  89%Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.