Význam ve výtvarném umění

Význam ve výtvarném umění https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156338/vyznam-ve-vytvarnem-umeni-156338.jpg 4 16 3

Nově revidované vydání slavného souboru studií vlivného historika umění přináší nejen cenné vhledy do diskusí o dějinách umění ve středověku a v renesanci, ale je i cenným příspěvkem k dějinám idejí. Kniha obsahuje jak výbor z jeho slavných Studií k ikonologii a Života a umění Albrechta Dürera, tak i samostatně publikované statě, v nichž se autorovy detailní popisy a bohatá erudice snoubí s obecným vhledem zasazujícím dějiny umění do širšího proudu humanistické kultury. 44 s. obr. příl.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Academia , Malvern
Originální název:

Meaning in the Visual Arts , 1955


více info...

Přidat komentář

vítek111
29.02.2024 5 z 5

Dílo Erwina Panofského mě velice zaujalo. Vážím si niancí, do kterých dokáže zabřednout. Na knize oceňuji rozptyl témat, od umění až přes jakési lexikální rozbory. Kniha není příliš odborná i jako lajk jsem se v ní dokázal vyznat. Celkově nemám ke knize jediné výtky.

Sandik
18.04.2015 5 z 5

Kniha obsahuje naprosto základní a velmi podnětné uměnovědné studie. Vedle Gombrichova Umění a iluze asi nejdůležitější v češtině vydaná uměnovědná práce druhé poloviny 20. století.


efka.saf
27.01.2014 4 z 5

Některé stati se četly velmi dobře a utkvěly mi v paměti, jiné ne, každopádně za mou nejoblíbenější vědeckou metodu v rámci dějin umění (a mnou také nejpoužívanější) - ikonografii, které je zde do puntíku popsána, si Erwin hvězdičky určitě zaslouží.