Vysoko v oblacích

Vysoko v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38534/vysoko-v-oblacich-38534.jpg 4 21 8

Pohádková knížka Paula McCartneyho, světoznámého hudebníka a zakládajícího člena legendární skupiny Beatles, vyšla u nás současně s celosvětovou premiérou. Společně s McCartneyem na knize spolupracoval také vyhlášený dětský autor Philip Ardagh a jeden z nejlepších režisérů animovaných filmů Geoff Dunbar, který propůjčil knize své ilustrace. Příběh plný napětí a dobrodružství o hledání zaslíbené zvířecí země a boji proti nepřátelskému velkoměstu, v němž žijí zvířata v otroctví, vtáhne do děje nejen malé čtenáře.... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

High In the Clouds , 2003


více info...

Přidat komentář

Luky110812
04.03.2023 5 z 5

Krásný příběh, ale ta složitost slov a skládání do novotvaru je za mě špatně. Čte se zle nejen dětem ale i rodičům a děti rychle ztrácí pozornost a nechápou význam. Tím celou knihu s příběhem pěkně zničili.

Delicius
26.12.2016 3 z 5

Zklamání. Kniha je moc rychlá, moc se skáče z jené zápletky na druhou, příběh je překombinovaný na počet stran. V některých pasážích to bylo pro mě jako facka, nechápal jsem, žee už je to skoro vyřešené. Prostě bych potřeboval pár dalších stran...
Obrázky se mi nelíbili, a název nechápu. Nicméně, třeba by se mi to jako dítěti líbilo...


vodopad152
30.08.2016 4 z 5

Kniha jsem si přečetla asi jenom kvůli čtenářské výzvě, ale moc mile mě překvapila. Byla velmi poutavá i pro mě a celkem dost mě zajímalo jak to dopadne i když jsem věděla, že na konci čeká šťastný konec. Moc se mi líbila ta zápletka. Rozhodně hodně dobrá pohádka.

kyticka152
29.08.2016 5 z 5

I přesto že knížka je pro malé děti mě velmi bavila a potěšilo mě se vratit do let, kdy jsem pohádku poslouchala jen z úst tatínka či babičky. Doporučuji k přečtení.

bibi.r
08.03.2016 4 z 5

Mně se příběh vážně líbil. Byl dobrodružný, svižný až přímo strhující, že jsem si říkala, že to se musí přečíst skoro na jeden zátah. Možná ten konce (závěrečná bitva) byl trošku uspěchaný.
Úplný závěr mi trošku připomenul dnešní evropskou situaci s uprchlíky, i když příběh je zkrátka idealistický narozdíl od skutečnosti.

popsie11
14.01.2014

Každý večer čtu dětem pohádku na dobrou noc. Nebo dvě. Nebo tři. Nebo i víc. Většinou to jsou krátké veršované příběhy, které přečtete za 10 minut a dítě se dožaduje další pohádky. Tahle knížka byla ale něčím výjimečná. Byla to první knížka, kterou jsem si vážně užívala a při čtení neusínala. Skoro mi to bylo líto, když jsme ji po 4 dnech dočetli.

Mladý veverčák Wirral/Veverčák si spokojeně žije s maminkou Sugartail/Krásnoocaska v lese nedaleko velkoměsta, snící o bájné zemi Animalii, místě, kde všechna zvířata žijí pospolu v klidu a míru. Zdá se, že nic nemůže narušit jejich poklidný život, opak je ale pravdou. Jednoho dne přiletí balónem žabák Froggo/Žabák, následovaný těžkým stroji, které kousek po kousku ničí domov Wiralla a všech jeho sousedů. Při zběsilém útěku před těžkou technikou přijde Sugartail o život (vážně super, když hned na začátku knížky pro děti zemře maminka hlavního grdiny :D), ještě před posledním vydechnutím však stačí Wirallovi říci, že Animalia není jen sen, ale že je skutečná. Veverčák se tedy vydává hledat ten zvířecí ráj, o kterém od malička snil. Trampoty na sebe nenechají dlouho čekat, první velký problém se objeví při vstupu do velkoměsta Megatropolis/Velkoměstopolis, které je pro něj opravdu šokem. Nejen, že se málem nechá přejet autem (zachrání ho malá krysa Ratsy/Krysík) a přimotá se do šarvátky jezevců s mladou veverčicí Wilhaminou/Vilhalmína, ale poprvé se setkává se špínou velkoměsta. Zvířata ve městě totiž zotročuje ošklivá opice s parukou, Gretsch/Gréca. Wirall, jenž je plný ideálů, chce osvobodit všechny zvířecí otroky a dovést je do jejich "země zaslíbené", jeho smělý plán mu ale komplikuje zlá Gretsch, která zajme Wilhaminu. Naneštěstí se Gretsch také dozví o Animálii, kterou chce okamžitě zničit. Wirral se proto vydává hledat Animalii a varovat její obyvatele před možným nebezpečím. Po usilovném pátrání Wirral a Froggo konečně přistanou na ostrově, kde všechna zvířata opravdu žijí v míru. Varují ostrovany, ti ale vůbec nemají ponětí o tom, jak se bránit a jak vést válku...Jak to všechno asi dopadne?

Zajímavý příběh, který bych rozhodně neoznačkovala jako "jen pro děti", pobaví všechny věkové kategorie. Také nenápadně upozorní na problémy spojené s životním prostředím a dětem dá ten správný příklad, jak by mělo vypadat přátelství. Myšlenku příběhu pak shrnuje poslední věta - "Pravou povahu každého člověka poznáš podle toho, jak se chová ke svým zvířecím kamarádům." Paul odvedl dobrou práci, pomoc známého autora pro děti Philipa Ardagha ale jistě ocenil. Tu správnou jiskru knížce přidávají ilustrace od Geoffa Dunbara, režiséra animovaných filmů.

rigby
11.03.2012 3 z 5

Paul McCartney je všestranný umělec různých zájmů. Nedávno opět překvapil své fanoušky vydáním dětské knížky. Pro nás v České republice to byla událost o to větší, že kniha vyšla pod titulem Vysoko v oblacích v českém překladu ve stejný den jako originál jinde ve světě. Jen Paul McCartney tu chyběl, aby podepsal pestrobarevné výtisky této knížky. I přesto ji však můžeme bez obav otevřít a začíst se. Ještě zbývá upřesnit, že kromě McCartneyho na knize spolupracoval známý dětský autor Philip Ardagh a bohatě ji ilustroval Geoff Dunbar, známý režisér animovaných filmů.

Ihned po otevření knihy nás upoutají bohaté ilustrace z Dunbarovy dílny. Není stránka, na které by se nenašla půvabná pestrobarevná kresba. To, že je kniha určena především malým čtenářům, potvrzuje její vytištění velkými písmeny. Velmi dobře se tak čte, a to nejen dětem.

McCartney nás seznamuje s hlavním hrdinou příběhu, veverčákem Věrčákem žijícím s přáteli v lese Polesí nedaleko velkoměsta a snícím o pohádkové zemi Animalii. V duchu akčních filmů však přijde už na třetí stránce nečekaný zlom, když je poklidná atmosféra narušena příletem horkovzdušného balonu se žabákem Žabákem. V patách za ním jdou těžké stroje, které mění zelený domov zvířátek v asfaltovou džungli. Na útěku umírá Věrčákova maminka Krásnocaska (se sugestivním popisem její smrti jsem se dlouho nemohl smířit, snad to děti přijmou lépe). Věrčák se dostává do města Velkoměstopolis, kde se okamžitě seznamuje s Krysíkem (malá krysa, co jiného) a zanedlouho také s veveřicí Vilhelmínou, kterou zachrání ze spárů drsných jezevců. Pomalu poznává reálie špinavého velkoměsta a vydírání jeho zvířecích obyvatel zlou tlustou krysou Grécou. Když vidí tu bídu a útlak kolem sebe, vzpomíná si na maminčina poslední slova o ráji v Animalii a rozhodne se zvířata zachránit. A jestli se mu to s pomocí Žabáka a dalších kamarádů podaří, si musíte přečíst v této půvabné knížce. Jen prozradím, že akce následuje akci a snad ani na jediné stránce se nebudete nudit.

Jak je v úvodu knihy předesláno, vyprávění není určeno pouze dětem, ale i dospělým. Každá věková kategorie si najde to svoje a nepohrdne na první pohled jednoduchým příběhem, kterým prochází zásadní myšlenka síly přátelství a ochrany životního prostředí. Sám autor ji pak shrnuje v závěrečné větě celého příběhu: "Pravou povahu každého člověka poznáš podle toho, jak se chová ke svým zvířecím kamarádům."

Určitě doporučuji neohrnovat nos nad dětskou knížkou, protože opravdu stojí za přečtení. A ne jednou, ale nejméně dvakrát. Její kouzlo totiž vystupuje z na první pohled povrchního vyprávění postupně a teprve s odstupem času zjistíte, že jste si vlastně tento prostý příběh zamilovali. Kvalitu knihy ještě podtrhuje technická úroveň jejího zpracování: pevná vazba, křídový papír, absence překlepů a tiskových chyb.

Trenka
23.01.2012 3 z 5

Nic nového, nic zajímavého, nic zábavného. Dokonce se to ani neodehrává vysoko v oblacích. Ale na druhou stranu musím uznat, že malým dětem by se to i zalíbit mohlo a navíc já jsem veliká fanynka exbeatla Paula, tudíž níž s hodnocením jít nemohu. A závěrečné ponaučení je krásné a pravdivé: "Pravou povahu každého člověka poznáš podle toho, jak se chová ke svým zvířecím kamarádům."

https://procjehavranjakopsacistul.wordpress.com/

Autorovy další knížky

Paul McCartney
britská, 1942
2005  78%Vysoko v oblacích
2012  86%Den bez masa
2004  84%Černý pták
2001  95%Po mnoha letech
2020  76%Čuprděda