Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje

Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447830/bmid_vysoce-citlivi-lide-jak-vzkvetat-ve-wyD-447830.jpg 4 30 10

Jste vysoce citlivý člověk? Máte bohatou představivost a živé sny? Potřebujete každý den trávit určitý čas o samotě a je pro vás tato potřeba samoty stejně důležitá jako voda a jídlo? Říkají vám druzí lidé, že jste "příliš citliví" anebo "příliš nesmělí"? Nemáte rádi hluk, nedorozumění či zmatek a cítíte se v hlučném prostředí rychle vyčerpaní? Pokud vaše odpovědi na uvedené otázky zní "ano", pak můžete být vysoce citlivým člověkem. Každý člověk se občas cítí zahlcený a přestimulovaný příliš velkým množstvím podnětů, ale vysoce citlivým lidem se to stává prakticky každý den. V této průkopnické knize vám klinická psycholožka, dr. Elaine Aron, která je sama vysoce citlivým člověkem, ukáže, jak rozpoznat svou vysokou citlivost a jak se s ní nejen naučit žít, ale co nejlépe ji využívat ve svém každodenním životě a těšit se z jejích darů. Na základě svého mnohaletého výzkumu a stovek rozhovorů s vysoce citlivými lidmi vám ukáže, jak můžete lépe porozumět sami sobě a své vysoké citlivosti a jak si díky tomu vytvořit naplněnější a bohatší život. V této knize mimo jiné najdete: - Sebeposuzující dotazníky, které vám pomohou rozpoznat vaši vysokou citlivost - Techniky k pozitivnímu přeformulování vašich minulých zkušeností ve světle nového poznání vaší vysoké citlivosti, které vám současně zvýší sebevědomí - Vhledy a informace týkající se toho, jak vaše vysoká citlivost ovlivňuje vaše pracovní a osobní vztahy - Tipy, jak zvládat nadměrnou aktivaci a "přestimulovanost" - Informace o lécích a o tom, kdy vyhledat odbornou pomoc? - Techniky k obohacení vaší duše a duchovního života.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

The Highly Sensitive Person : How to Thrive When the World Overwhelms You , 2013


více info...

Přidat komentář

Tritvaetna
06.10.2023 5 z 5

Za mě jednoznačně nejserióznější publikace k tématu, kterou jsem četla (díky bohu vzhledem k tomu, že autorka dala pojmu název). Možná nebyla první, kdo si fenoménu všiml, ale jeho pojmenování a zpopularizování zvládla skvěle. To, že jej dost lidí z ní vycházejících pokroutilo a zkomercializovalo už je jiná věc. Smutná věc. Každopádně za mě patří mezi významnější knihy a nepotkala jsem nic, co by mi výrazně vadilo (ačkoliv v té náboženské kapitole se také se vším neztotožňuji a občas mi tam něco úplně nesedlo, ale to je přirozené). Nepřišlo mi, že by to byla úplně “typická americká populárně naučná kniha, pod tím si představím něco mnohem, mnohem horšího (a více zavádějícího), ale možná mám zkreslené představy. Je trochu škoda, že výzkum probíhal jen v Americe, takže pro Evropského čtenáře mohou hrát určitou rušivou roli i kulturní rozdíly.

JointlieKat94
29.09.2023 3 z 5

Jsem ráda, že jsem knihu četla, ale ještě víc radši jsem, že už jí mám dočtenou. Bohužel.

Ano, považuji se za vysoce citlivého člověka, ale z téhle knihy jsem očekávala něčeho mnohem více a z něčeho o dost méně. Nebavila mě. Ani trošku. Na čtení je vážně náročná. Je tu spooousta rozhovorů a spousta vědecky prokázaných věcí, které mi ale k ničemu nebyly. Je tu taky spousta slov, která mi úplně vytrhávala žilky v očích. Jako je několikrát opakovaný "tento" a "tato", ačkoliv by se to bez toho obešlo. Spustila a vrátila mi traumata, na které jsem už moc nechtěla pomýšlet. Né, nepotřebuji doktora a né, nepotřebuji pilulky a ani celou kapitolu o tom. Teď už jsem šťastná, a to i se svou nálepkou vysoce citlivé osoby.

Z knihy si odnáším velké zklamání a možná i další trauma. :D


arcs
11.08.2023 5 z 5

Elaine Aron je průkopnicí ve výzkumu HSP/vysoce citlivých lidí. Za mě dost revoluce - vysvětlila spoustu mých symptomů, charakteristik - a mnoho těch 'negativních' jako logický důsledek vysoké citlivosti.
Po čase ale přišel Gábor Maté a mnoho z těchto symptomů vysvětlil ještě lépe, hlouběji, vývojově, fyziologicky, zemitě, se zahrnutím rodiny a společnosti jako ADHD, vývojový deficit CNS.

Kakarinka
09.10.2022 4 z 5

Ubírám hvězdičku za pro mě matoucí a naprosto nevědecké pojednávání okolo duchovna. Jinak skvělé.

Luci3.bohacova
29.08.2022 4 z 5

Výborná praktická kniha pro všechny vysoce citlivé lidi. Nepřišlo mi, že by se tam věci opakovaly, naopak se autorka zabývala různými oblastmi života. Jednu hvězdičku ale ubírám za ten šílený předklad - občas to vypadalo, že to je dílo online překladače.

hana5094
28.05.2022 4 z 5

Obohacující kniha, která mě moc bavila. Citlivost není slabost, ale přednost na dar.

DYRKA98
18.05.2022 5 z 5

Super kniha dobrých rad

bee88maja
24.01.2022 3 z 5

Existují emoce, někdo jich má více, někdo méně. Vždy mi připadalo, že jsem velmi citlivá, ovšem po přečtení této knihy, shledávám se býti velmi obyčejnou průměrnou a zcela necitlivou bytostí. A to zamrzí. Pro někoho unikát, pro mne zklamání.

klara1550
22.11.2021 3 z 5

Skvělé téma, díky bohu za Elaine Aaron a další autory, kteří se tématu věnují. Každopádně pokud bych hodnotila knihu, je to taková typicky napsaná populárně naučná literatura od amerického autora/zde autorky. Spousta omáčky, ale nějakých solidních kusů informací zas tolik ne.

V začátku mě rozčilovaly věty typu: Možná jste to měli takhle a možná takto - čímž je vlastně zahrnuto 100% populace, čili ta informace je naprosto očividná a zbytečná.

Zásadně nesouhlasím s tím, že by byla jungiánská terapie nějak nejvhodnější pro vysoce citlivé oproti jiným terapiím. Za prvé je to individuální dle klienta, za druhé se to odvíjí od osobnosti psychoterapeuta. I další směry mají svou hloubku.

Na druhou stranu se mi moc líbila některá přirovnání, postřehy, a kapitola o spiritualitě. To bylo něco, co jsem potřebovala slyšet / číst.

NGC6715
22.08.2020 3 z 5

Existují lidé s vysokou citlivostí. Více vnímají okolí, rychleji je unaví společnost a okolní vjemy a šumy, pomaleji jednají v neznámých situacích, dokáží se lépe rozhodovat (pokud nejsou přetíženi vjemy nebo jejich zpracováváním). Kniha je zajímavá, ale myslím, že charakterizuje jen určitou část lidí s vysokou citlivostí. Obsahuje mnoho popisů rozhovorů autorky s lidmi a příběhy těchto lidí. Teoretických úvah a zdůvodnění je méně, ale vzhledem k tomu, že se jedná o relativně nový obor, je to pochopitelné, i když mě díky tomu část knihy nudila. Rady a návody, které kniha obsahuje jsou podle mě použitelné jen pro velmi malou část vysoce citlivých lidí.