Vyšehradský hřbitov

Vyšehradský hřbitov https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19798/vysehradsky-hrbitov-19798.jpg 5 5 2

Počátkem 60. let 19. století vznikl v Čechách spolek českých spisovatelů Svatobor, který mimo jiné začal pořádat sbírky na zřizování důstojných hrobů českých spisovatelů a zabýval se myšlenkou zřízení jakéhosi národního Pantheonu na Vyšehradě. Citováno květnatým dobovým jazykem, byl Slavín určen "k pohřbívání nejpřednějších, nad jiné vynikajícím způsobem o národ český zasloužilých mužů, kteří výtečnými spisy aneb uměleckými výtvory, důležitými vynálezy nebo nevšedními obětmi, tuhými zápasy a blahodárnými úspěchy čest a slávu českého národa pomáhali šířit i přes hranice této naší vlasti." Z finančních důvodů se hřbitov nepodařilo již více rozšířit, a tak je dnes na nevelké ploše natěsnáno více než 600 hrobů, převážně osob všeobecně slavných nebo ve svém oboru vynikajících. A tak se autor pokusil o jakýsi výběr 164 snad nejzajímavějších jmen a u každého ze slavných nebožtíků uvádí několik slov o jeho životě a osudech. V knížce je pro snadnou orientaci očíslovaný plánek vybraných hrobů.... celý text

Přidat komentář

milamarus
30.12.2023 5 z 5

Propojuji s knihou “Vyšehradský hřbitov“, kterou o víc jak půl století dříve sestavil Alois Josef Fojtů (1915-1985). Srovnání s ní se neubráním, v regálu byly vedle sebe.

Předně – tuto si lze z knihovny odnést domů. Výklad o životě a díle té či oné osobnosti není heslovitý, ale plynulý (což byla z čtenářského hlediska příjemná změna). A konečně zatřetí - ač je počet zastavení nižší, sraz je opět před hlavním vchodem, v těsném sousedství Baziliky sv. Petra a Pavla.

Dávám rovněž maximální počet hvězdiček.

---------------------------------
CITÁT:
Zvídavost je dobrá vlastnost a není tedy nutno vázati se pouze na níže uvedenou cestu.

mol378
25.02.2020 5 z 5

Kdo se chce vypravit na magický Vyšehradský hřbitov, ten ať použije tuto knihu jako velice čtivou a přehlednou příručku. Autor píše s historickou přesností, ale velmi čtivě, rozhodně to není pouhý suchý průvodce po hrobech. Velmi doporučuji všechny knihy autora tomu, kdo má rád dějiny velké i malé a zajímá ho i historický místopis. Dozví se čtivou formou plno zajímavostí i relevantních informací.