Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta

Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284609/mid_vynalez-prirody-dobrodruzstvi-zapom-B89-284609.jpg 4 24 9

Alexander von Humboldt (1769–1859) je velký zapomenutý vědec – je po něm pojmenováno více věci, než po komkoli jiném. Existují města, řeky, pohoří, oceánský proud, který se táhne podél pobřeží Jižní Ameriky, pak je tu tučňák, obří chobotnice – dokonce i Humboldtovo moře na Měsíci. Jeho dobrodružství a objevitelské výpravy byly úžasné: Humboldt pronikl hluboko do deštného pralesa, vylezl na nejvyšší sopku na světě a inspiroval šlechtice, prezidenty, vědce i básníky. Žárlil na něj sám Napoleon. Inspiroval i Darwina k plavbě na Beagle. Jules Verne vlastnil mnoho jeho knih. Byl prostě úžasný. Nyní máte příležitost užít si fantastickou cestu po jeho stopách – závody napříč Ruskem nebo mapování tropické řeky plné krokodýlů. Andrea Wulf poukazuje na důležitost jeho myšlenek, a že jsou aktuální i dnes. Humboldt předpověděl změnu klimatu vlivem činnosti člověka již v roce 1800 a jeho objevy a nápady dodnes využívají vědci, ochránci přírody, spisovatelé, politici i umělci. Chtěl znát a rozumět všemu a jeho způsob myšlení překonal dobu.... celý text

Literatura naučná Filozofie Příroda, zvířata
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World


více info...

Přidat komentář

Kozel
04.04.2021 4 z 5

Pokud jste si někdy kladli otázku, zda jedinec může něco změnit, a nebyli si jisti odpovědí, pak může jméno Alexandera von Humboldta velmi dobře posloužit jako příklad toho, že jedinec dokáže mnoho. Jméno tohohle vědce kolem mě už několikrát proletělo, aniž bych mu věnoval větší pozornost. Což autorčin knižní pomník změnil.

Naprosto skvostná - a vědecky ohromná - monografie života pruského nadšence, který bez akademického vzdělání změnil vnímání přírody, jejích vztahů a které dodal poetiku, z níž dosud čerpá Attenborough a moderní dokumentaristika vůbec. Podal základy ekologii, dnes poněkud zvrácené; ovlivnil politiku, kterou pohrdal, potkal se s tolika osobnostmi, že je proti němu Forrest Gump žabař; a mimo jiné dal popud Darwinovi, aby se vydal na svou slavnou plavbu. Na jeden - úctyhodně dlouhý - lidský život, dokázal Humboldt tolik, že jsem se chvílemi zdráhal uvěřit.

Humboldt rozhodně stojí za studium. Jako osobnost i jako vědec. Je až mrazivé, co všechno viděl a vnímal před více než dvěma sty lety a dnes je "objevováno" jako Amerika. Jediné, co knize kazí dokonalost, je nakladatelství Omega. Jejich překlady plné překlepů nejrůznějšího druhu (včetně záměny obrázků!) je už téměř legendární. Leč, některé knihy jiným způsobem nevyšly. Což je případ i této. A stojí za to se do ní začíst.

Alexander von Humboldt měl hodně co říct a nabídnout své době. A došlo to v mnoha směrech slechu. Jeho jméno pak na starém kontinentě i ve severní Americe poněkud zapadlo. Což je škoda, protože jeho práce ovlivňuje i současnost, aniž bychom si to uvědomovali. Humboldt je mimo jiné dalším důkazem, jak fascinující a v lidských dějinách naprosto průlomové bylo 18. a hlavně 19. století.

Datr1
02.02.2021 4 z 5

Čekala jsem něco jiného, víc osobní příběh, ale tohle osvětlilo celý pohled na 19-té století, historické souvislosti skvěle podané, překvapivě dobře se to čte.


HonzaRoušavý
21.05.2020 4 z 5

Tak málo známé jméno a takový význam v historii. Neskutečné. Knihu můžu doporučit úplně každému zvídavému člověku.

Jak už zmiňovali předešlí komentující, škoda jen mnoha překlepů a chyb českého vydání.

manka71
01.06.2019 5 z 5

Skvělá kniha, autorka si s ní dala velkou práci, jen opravdu škoda těch nesčetných překlepů a chyb v českém vydání.

Jana_Z
24.04.2019 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Příběh života A.H. zasazený do souvislostí - takových by mělo být víc.

tatan
31.12.2017 4 z 5

Humboldtovo dílo fascinovalo vzdělance po celém světě a po Napoleonovi byl pokládán za druhého nejslavnějšího člověka své doby. Změnil pohled, jakým se díváme na přírodu, a inspiroval nejvlivnější vědce 19. století. Byl průkopníkem ochrany přírody, jak ji známe dnes, v současnosti však o něm – snad s výjimkou Německa – skoro nikdo nic neví. Knížka Andrey Wulf je vynikající a dobře se čte, jednu hvězdičku ale ubírám za nedbale připravené české vydání - překlepů je opravdu moc, mapy zůstaly s anglickými popisky a o českých edicích Humboldtových publikací se nedozvíme nic. To ale nic nemění na tom, že Andrea Wulf odvedla výbornou práci.

valda
20.12.2017 5 z 5

Podle Alexandera von Humboldta se jmenuje kdejaká část světa. Je to asi hlavně proto, že to byl jeden z prvních cestovatelů v moderním slova smyslu. Tedy nevydal se do Jižní Ameriky zotročovat indiány na plantážích. Ale jel tam podívat se na sopku Chimborazo, protože se tehdy věřilo, že je to nejvyšší hora světa, taky proto, že chtěl provést na jejím vrcholu určitá měření, a v neposlední řadě prostě proto, že je krásná. Kromě toho, že Humboldt rád cestoval a na svých přednáškách cestováním nakazil všechny znuděné aristokraty, které už nebavili ty věčně se opakující lovy a války, tak především to byl také horlivý vědec. A to ve všech možných přírodních disciplínách. Prováděl tedy mnoho pozorování, psal spoustu knih atd.
Tahle kniha mě mile překvapila svou čtivostí, a taky tím, že autorka si musela načíst nesmírné množství materiálů, aby dala dohromady, takhle ucelený pohled na člověka, který, jak sám název knihy napovídá, vynalezl moderní způsob nahlížení na přírodu. Nepřišel s žádným gramofonem, spalovacím motorem, nebo žárovkou. Ale jistě dopomohl k tomu, aby svět začal své okolí vnímat z více uceleného pohledu. Ne jako nekonečný zdroj energie, který je potřeba co nejvíce využít k zdokonalení lidských technologií. Místo toho se začaly objevovat zárodky ekologie, a lidé si začali uvědomovat, že přírodní rovnováha může být i velice křehká, a člověk v ní může zanechat nenapravitelné škody.

elcapitano
15.05.2017 5 z 5

Opravdu dobré! Popis dobrodružného a poznáním a vědou naplněného života AH. Vyprávění je zasazené do historických souvislosti a kontextu soudobé úrovně poznání, filozofie, politiky.
Jak je možné, že je AH v dnešní době skutečně víceméně zapomenutý?
Opravdu velkolepá kniha.

9098
17.01.2017 4 z 5

Rozhodně jedna z nejlepších knih v roce 2016.

Štítky knihy

příroda věda

Autorovy knížky

Andrea Wulf
britská, 1972
2016  88%Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta

Kniha Vynález přírody: Dobrodružství zapomenutého objevitele Alexandera von Humboldta je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce20x
Chystám se číst26x
Chci si koupit12x