Vyhnanci z ráje

Vyhnanci z ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160615/vyhnanci-z-raje-160615.jpg 4 12 4

Soubor dvanácti imaginárních rozhovorů vedených se známými historickými, biblickými, literárními či mytickými postavami – Adamem, Sysifem, Odysseem, Buddhou, Faustem, Hamletem a dalšími. Rozhovor třináctý a poslední je potom jakýmsi autorovým vnitřním dialogem vedeným se sebou samým dialogem v němž shrnuje poslání celé knihy.

Přidat komentář

mirektrubak
03.07.2023 4 z 5

"A čím vás bude víc věřit v totéž, tím budete troufalejší a nesnášenlivější k nevěřícím. Mne povede moje nejistota v hledání pravdy k úsilí o lepší poznání, a tedy ke snášenlivosti, vás vaše víra, na počátku plná pokory vůči Bohu, povede k odstraňování nevíry jiných. Svou víru prohlásíte za jedinou pravdu a v jejím jménu povedete boj. Časem se původní cíle vaší víry úplně vytratí a zůstane jenom násilí. Bojím se každého, kdo pevně věří, Tomáši. Víš, pochybovat o své pravdě je trýznivé. Ale nepochybovat o ní - z toho jde strach."
(Jidáš)

Porovnání s Čapkovou Knihou apokryfů se nabízí, je ale možná vůči Vyhnancům trochu kruté, protože v Čapkově pomyslné autorské společnosti se ukazují i slabá místa sbírky - zatímco Čapek vytváří pestrou strukturu variací a já jako čtenář na začátku netušil, kam s jeho apokryfním výkladem doputuju, u Váchy se v některých povídkách jednalo "pouze" o negativ dobře známého obrazu potrtrétované postavy.
Přesto: úvahy na téma "co když to bylo všechno jinak?" jsou v podání Jaroslava Váchy hodně zajímavé čtení. Jsou přesně tak znejisťující, jak mají být, aniž by přitom přestaly být chytré nebo aniž by začaly působit samoučelně. Bylo to intelektuální i literární potěšení.

AlLois
03.08.2019 4 z 5

V některých příbězích jsem se skutečně našel a jak píše samotný autor na konci, nutí nás k přemýšlení a to je dobře.


milamarus
22.05.2015 4 z 5

,,Nežádám, abyste se mnou souhlasili, chci jen, abyste se mnou přemýšleli.“

soukroma
22.04.2013 5 z 5

Mistrovské dílo.... Myslím, že každý si v některém z příběhů najde něco pro sebe, něco málo poučení a hlavně zamyšlení. Životní touhy, city, strasti, morálka se prostě se staletími nemění, a je celkem jedno, zda obecně známí hrdinové existovali opravdu či jen v mýtech... Tato kniha mě dostala úplně stejně jako Čapkovy Apokryfy.

Velká škoda, že kniha je prakticky neznámá, nečtená, alespoň podle zdejších statistik...

Štítky knihy

apokryfy

Autorovy další knížky

Jaroslav Vácha
česká, 1921 - 2018
1985  100%Španělská cesta
1989  85%Cesty a poutníci
2002  83%Vyhnanci z ráje

Kniha Vyhnanci z ráje je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst11x