Výbušnina: Operace CIA Splinter Factor

Výbušnina: Operace CIA Splinter Factor https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129727/bmid_vybusnina-operace-ci-129727.JPG 3 17 6

Mezinárodně politická atmosféra "studené války" a podíl zahraničních zpravodajských služeb na inscenaci politických procesů z konce 40. a počátku 50. let v zemích socialistického bloku. Kniha vypráví o přímém podílu americké CIA na procesech v padesátých letech v Maďarsku, Polsku, Bulharsku a v Československu. Odhaluje, proč právě Československo bylo nejkrutěji postiženo v zájmu globální strategie americké politiky.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , SAKKO
Originální název:

Operation Splinter Factor , 1974


více info...

Přidat komentář

Sitting-Bull
16.12.2023 odpad!

To je ale blábol!
"Dva roky jsem sbíral podklady pro tuto knihu..." Hmm, ještě že CIA a MI6 jsou (a byli v roce 1974, kdy tato kniha vyšla) takoví looseři, že gerojovi Svenovi stačilo jen jít a během dlooouhých dvou let posbírat podklady (včetně neodeslaného Gottwaldova dopisu Stalinovi).
A samozřejmě obsahuje kniha řadu faktických chyb. No, na pobavení a v rámci duševní rozcvičky ten blábol byl dobrý... Jen škoda, že nejde udělit záporné hvězdičky. :-D

jaroslav0572
28.12.2022 4 z 5

Autora této překotné knihy sotva můžeme obvinit z příklonu na bolševickou stranu, o to je tedy cennější, že něco takového sepsal. Podivuhodní bratři vykukové John Foster a Allen Dullesovi shromáždili politickou moc, úředníky, velmožná sídla, když zákonem o National security aggency stvořili monstrum na rozvracení politických systémů (jak jinak než prokomunisticky orientovaných) po celém světě. Tento příběh v sobě kloubí touhu po moci bez nitky politování na milionech zabitých duší a zpitvořených rodin, s využitím osob, které byly snadno manipulovatelné.

U nás téma procesů z raných padesátých let znovuotevřel Miloslav Ransdorf, když se dostal až k samé podstatě „agenta chodce", tajné službičky plk. Moravce a zločinné skupiny soudruha Slánského. Bohužel, krátce po švýcarské anabázi byl umlčen(†).

Poučení bych hledal různá, jen mi nejde do hlavy chování polských činitelů i dnes, v roce 2022. Ti snad chtějí býti místodržícími navěky! Poučné, mrazivé a samozřejmě degradující jakékoli propagandistické manýry naší doby tzv. postkomunistcké. Autorovi děkuji, a dávám 80% hodnocení, jen nesouhlasím s jeho rozborem sovětského „klidu zbraní" při varšavském povstání z druhého viselského břehu.


moničina
26.04.2021 5 z 5

Skvelá práca. Som rada, že vznikla aj takáto kniha, človek sa stále niečo nové dozvie.

kannibal28
24.03.2020 2 z 5

Skoro do záveru nič moc ale polednych približne 20 strán sa mi lubilo. Ale kto má rád špionáž tomu sa knižka hadam lubiť bude.

Dandulka
02.01.2020 5 z 5

Velmi zajímavé na této knize je, že ji psal americký autor. Přesto si autor nebere servítky a pouští se i do kritiky CIA. Že by přece jen všechno byla jen hra tajných služeb?

KnihovniceVěra
28.02.2017 4 z 5

Těžké čtení, i když je knížka tenká, a na konci zůstává pocit, že celou pravdu nemám šanci odhalit. Přesto stojí za to se téhle nedávné historie aspoň dotknout.
Nepřijde mi jako psaná nezávislým novinářem, spíš na pomezí literatury faktu a propagandy a jako obhajoba činnosti tajných služeb. Podnět k zamyšlení, čemu věřit a čemu ne ....
Překlad je místy špatný a je tam spousta pravopisných chyb.

Štítky knihy

tajné služby špionáž CIA politické soudní procesy studená válka operace Splinter Factor

Autorovy knížky

Stewart Steven
britská, 1935 - 2004
1991  62%Výbušnina: Operace CIA Splinter Factor

Kniha Výbušnina: Operace CIA Splinter Factor je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x