Vůle

Vůle https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507689/bmid_vule-i6M-507689.jpg 2 13 5

Ukrajinský komiks v žánru alternativní historie a steampunku, který rozvíjí události ukrajinské revoluce z let 1917–1921. V komiksu napěchovaném plnokrevnou akcí se bojuje, jak jinak, za pravdu a svobodu. Setkáte se v něm s hejtmanem Pavlem Skoropadským, „otcem“ Anarchistické republiky Nestorem Machnem, prvním ukrajinským prezidentem Michajlem Hruševským a mnohými dalšími. Komiks se na Ukrajině stal opravdovým hitem, ale nadšení očekáváme také u českých čtenářů. V jednom svazku vycházejí první dvě knihy Vůle.... celý text

Přidat komentář

trudoš
21.09.2023 2 z 5

Smělý komiksový projekt, který tvůrci bohužel nezvládli obsahově ukočírovat. Vůle představuje fascinující svět alternativní historie, v níž Velká světová válka neskončila tak lehce, jak píší učebnice, ale konflikt se rozproudil na mnoha dalších frontách především pak vinou nápaditých vynálezů steampunkového rázu a samozřejmě za přispění magie. Osa příběhu spočívá na boji Ukrajiny za udržení si čerstvě nabyté svobody a nikdy nekončícím boji s ruskými bolševiky, v čele se soudruhem Leninem, arcinekromantem bez špetky slitování.
No řekněte, něco takového prostě musí být v jádru veselá četba, ne?
Jenže není. Výtvarníci v čele s Oleksijem Bondarenkem sice odvedli skvělou práci, ovšem scénář trpí snad všemi neduhy amatérského díla, ať už jde o nepřehlednost zápletky, kostrbaté dialogy, anebo nesmyslné díry v logice. Akční jízda se tak občas stává nečekaně nudnou záležitostí, přičemž čtenář zahraničním dějepisem nepolíbený se bude zmítat v dobře myšlených, ale nic neříkajících souvislostech.

Atlantis
21.06.2023 1 z 5

Politiku stranou, věnujme se jenom samotnému komiksu. Vůle je příšerný výtvor, na kterém se klady hledají jen velmi obtížně. Hvězdu dávám za slušnou práci s barvami. Jinak komiks nijak nerespektuje zajetá pravidla, nedokáže pracovat s panely, autoři neumí umisťovat bubliny, takže dialogy nedávají smysl a občas musíte číst jako mangu. Kresba je vysoce nevyrovnaná, někdy vypadá jako grafika Poldy jedničky, jindy jde o přijatelný mainstream. Postavy jsou nesympatické, jejich rozhovory trapné. Celý děj je brutální splácanina, kde se postava, na kterou útočí dvanáctimetrový robot s dezintegrátorem, po pár stranách diví helikoptéře. V jednom panelu máte makroekonomický rozbor Ukrajiny, aby v dalším byla malá zmínka o tom, že Němci používají zombie. Na duchy (kde se vzali?) platí plamenomet, ale granát ne... A tak dále, prostě tohle nečtěte a už vůbec nekupujte.


Denny456
06.06.2023 1 z 5

Helejte kde nic není... ani smrt nebere. Jedna hvězda za kresbu a zbytek prostě nechcete. Je to obravská blbost na entou. Tohle fakt ne.

fvalek
29.04.2023 3 z 5

No... Tak tohle je nadělení. Zprvu musím pochválit hezkou kresbu, i když barvy byly dost divoké a někdy mi přišlo, že méně je více. Stejně tak kompozice panelů byla někdy taková matoucí až nevysvětlitelná... Ale jinak samotná kresba od postav až po scenérie okolo parádní. Jenže pak to tak skvělé zase nebylo...

Komiks se z počátku dělí na různě dlouhé kapitoly, což pak úplně zanikne a máme v podstatě tři krátké úseky a půlku knihy. Chápu, proč tomu tak je, protože v úvodních sekvencích se autor snaží představit různé postavy a zápletky, později se propojují a nabíhá nějaký lineární děj. Nicméně - celé je to hrozně zmatené a mimo.

Žánr alternativní historie znám teoreticky, ale reálně jsem ho asi až na pár náznaků nečetl, nebo minimálně ne komiksově. Tohle ale není úplně alternativní historie, protože do toho vstupují i nějaké magické věci, zombie, fantasy, duchové a já myslím, že alternativní historie je o tom udělat od nějakého známého bodu vývoj jinak, a ne změnit kompletně celý svět od minulosti po "současnost". Navíc jak zcela správně zmiňuje MagdaFish - znalosti ukrajinské historie jsou u běžného neukrajinského (a možná i jednoduššího ukrajinského) čtenáře prostě naprosto nedostatečné pro pochopení tohohle příběhu. Nedokážu si vysvětlit, o co tam vůbec jde... Kdo jsou černí a bílí, proč spojenectví s Německem, co se děje s ostatními zeměmi, a co se kruci děje někde na východě Sibiře, kde lidé chtějí být součástí Ukrajiny? Zase na druhou stranu, pokud byl cíl autorů navodit člověku pocit beznaděje, když se najednou probudí v alternativním vesmíru, asi to vyšlo.

Jinak příběhově docela dobré, i když se v tom prd dá vyznat, ale lovil jsem nějaké drobečky známého. Nemám úplně rád vojenské příběhy a tady je toho hodně, ale pro mě osobně to napravovala ta magie, duchové, fantasy a všechno další nadpozemské, i když se obávám, že pro jiné čtenáře to může být velké mínus. Sice se mi úplně nelíbí psychedelické, brutální a temné vyobrazení mé oblíbené carské rodiny, ale zbytek byl fajn. Komunistická zombie, steampunkové stroje, mumie a média apod., ale asi se v tom nikdy nedokážu zorientovat... :D

MagdaFish
19.04.2023 3 z 5

(SPOILER) "Komiks žánru alternativní historie" se píše v anotaci. A tady nastává alespoň pro mě ten problém.
Jelikož veškeré mé znalosti o dějinách Ukrajiny v podstatě začínají a končí svatým Vladimírem (plus pár drobků semo tamo) a o událostech konce 1. sv. války v téhle oblasti nevím vůbec nic, tak mi dost věcí v knížce uniká. A fakt nevím, co v té době stalo, co se sice nestalo, ale mohlo se stát a co by se fakt stát nemohlo. (Teda jasně, že v roce 1918 nebyli obří roboti a zombie bolševici ... i když ... :D)
Tvůrci naštěstí reálné postavy ukrajinské historie zde vystupující, představují ve stručných medailoncích, které oddělují jednotlivé kapitoly, takže neznalec se alespoň trochu chytá.
Vlastní hrdinové (kozácký major rozvědky, polská špionka v korzetu, vědátor s motorkářskou asistentkou a prezident ovládající karate) jsou do děje taknějak naházeni a vypuštěni zachránit svět a Ukrajinu před ... no ... spoustou věcí ... a lidí a ... vůbec. :D
A tady vidím asi největší slabinu Vůle a tou je stručnost. Děj by si zasloužil rozvést a propracovat, protože člověk občas neví, kdo proti komu bojuje a která intrika je zrovna na pořadu dne.
Nakreslené je to hezky, není moc poznat, že na každé kapitole pracoval někdo jiný.

Pokud Argo vydá druhý díl, ráda si ho přečtu, abych věděla, jak to dopadlo.
I když překládat cara jako císaře fakt nemuseli. :)