Všichni moji strýčkové

Všichni moji strýčkové https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115788/bmid_vsichni-moji-stryckove-oPb-115788.png 4 24 12

Komorní vyprávění o rodinné sounáležitosti příslušníků rozvětvené židovské rodiny na počátku století.

Přidat komentář

bila.tecka
05.05.2024 2 z 5

Nesympatické čtení. Sentimentální vzpomínání na velmi rozvětvenou židovskou rodinu je sledem místy vtipných, často však omšelých historek. Prostopášný strýček Jakub mě iritoval nejvíc. "Ten uměl žít." Prošukat celý život bez empatie k zavrženým ženským protějškům, to není "umění života", ale sobecké hajzlíkovství. Jistě, kdo by nechtěl zemřít při sexu. Ptá se ale někdo druhé zúčastněné osoby, jak ta událost nesla? Pro mnohé jistě traumatický zážitek.

ujira
29.03.2023 5 z 5

Milé, poetické, vzpomínkové čtení s lehce smutnou závěrečnou linkou z jedné velké židovské rodiny. Pan Fischl píše krásným jazykem, okořeněným humorem a lyrikou.


Alma-Nacida
01.02.2023 3 z 5

Audiokniha čtená Josefem Somrem ve standardní vysoké kvalitě, ale jinak musím říct, že mám jiné autorovy knihy radši. Možná hodnotím moc tvrdě, když jde vlastně o nalezený rukopis, nejspíš by bylo bývalo došlo k nějakému učesání, tak celkově tři a půl hvězdy.

PBlažek
07.01.2022 4 z 5

Viktor Fischl je můj nový literární objev; toto je už třetí kniha, kterou jsem od něj během několika měsíců četl, či spíše poslouchal jako audioknihu. Předtím jsem tohoto autora vůbec neznal. Jak zde již kdosi napsal, krásné, spíše oddechové čtení v nádherném podání pana Somra. Jedná se, jestli se nemýlím, o Fischlovo poslední dílo. Vypráví v něm - už to je jako postup pozoruhodné - formou biografických medailonků svých strýců příběh svého rodu. Není zde sice mnoho hlubokých filosofických myšlenek, přesto kniha nepostrádá hloubku. Knihu mě zaujala nejen svou poetičností a vtipem, ale hlavně jako svědectví o životě české (majetnější) židovské rodiny v době konce Rakouska a První republiky. Uvědomil jsem si, o kolik bylo židovské prostředí kosmopolitnější, než to (národnostně) české. Členové rodiny se již před první světovou válkou zcela přirozeně pohybují mezi Prahou, Vídní, Milánem; ani po vzniku Československa se mentálně neuzavřou do jeho hranic, ale zůstávají tak trochu tím čím byli dosud - občany mnohem širšího středoevropského prostoru; ještě později je - zde však již proti jejich vůli - nastupující nacismus rozpráší po celém světe. Krásná, misty humorní, místy nostalgická četba o životě kdysi tak významné skupině obyvatelstva českých zemí, kterou nacismus tak nemilosrdně zdecimoval a která se v národnostně-české historické paměti dostala kamsi na okraj.

jana59
11.05.2020

plně souhlasím s e-Lan

m.zirhut
23.03.2020 2 z 5

(audiokniha) Zajímavý mi přišel pouze začátek o dvanácti křeslech. Potom už mě poslech jen uspával, což se mi pro jízdu autem nezdálo uplně ideální, takže jsem knihu bohužel nedoposlouchal.

zdenaR
28.01.2019 5 z 5

Nádherné čtení, nostalgie, emoce i trochu toho smutku. Vše co patří do dobré knihy :-)))

HelaF
21.01.2019 5 z 5

milé úsměvné odpočinkové čtení

E_Lan
25.09.2018 5 z 5

Pane Fischte, Vaše knihy si šetřím a čtu maximálně jednu do roka. Je to balzám na duši, sem tam smutný, sem tam veselý. Prostě takový život je. A vy ho umíte tak nádherně popsat. Když se k tomu přidá i čtení pana Somra, tak je výsledek tak zábavný, že mě ani kolony na D1 vůbec netrápily a užíval jsem si kapitol navíc:-)

EvaEma
02.06.2018 5 z 5

Měla jsem jako audioknihu načtenou panem Somrem. Lahodila mému uchu :-) Nicméně i obsahově se mi kniha moc líbila, psaná s nadhledem, s vtipem a popisující tolik zajímavých osudů!

Jonna
14.11.2017 5 z 5

Krásné vyprávění o době, která se už nevrátí. Trocha nostalgie, zajímavé osudy rodinných příslušníků, emoce a láska,... Krásná doba, strašlivě zakončená druhou světovou válkou.

Vesmich
13.02.2017 4 z 5

Zástup rakousko-uherských i republikových figur, bzučících světem jako včelky, buď v rytmu trubců, anebo dělníků. Krásný strýček proutník s hlasem Orfeovým, další strýček - trubec, rozšafný a nevázaný voják, po něm posedlík manželčinými vlasy nebo šťastný sedlák, milující a milovaný manžel.....Defilují, přicházejí a ztrácejí se a bylo by to lehké a příjemné vyprávění, kdyby se nad ním pořád nevznášel mizerný židovský osud krvavého dvacátého stoleti. Čert aby to spral.