Všechno bude dobrý, Beth

Všechno bude dobrý, Beth https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496310/bmid_vsechno-bude-dobry-beth-7EE-496310.jpg 4 31 31

Bethany je obyčejná deváťačka. Narodila se v USA, ale nyní žije s mámou a tátou v Čechách, v paneláku na sídlišti. Má spoustu dobrých i méně dobrých kamarádů. Když rodiče na začátku školního roku odjedou pracovat na Srí Lanku, přestěhuje se k babičce. Dál chodí do školy, vymýšlí si příběhy… a taky hubne. Její kamarádky Matylda a Hortenzie jsou tak „hodné“, že jí pomáhají nakupovat hezké oblečení a ukazují jí kouzla posilovny. Bethany každý den pilně cvičí a jídlo prostě vynechává. Jedna otravná spolužačka si toho všimne a snaží se jí pomoci, už je ale pozdě. Beth odvezou do nemocnice a stanoví jí jasnou diagnózu: mentální anorexii. Zvládne se Beth uzdravit, najít si nové kamarády a možná i prvního kluka? A co návrat do školy a přijímačky na střední?... celý text

Přidat komentář

Kuxka
10.11.2023 5 z 5

Knížka mi přišla dobrá, ale docela jednoduchá. Řekla bych, že ideálně pro čtenáře, kteří jsou mladší než hlavní hrdinové – zhruba 13 a míň. Chování hlavních hrdinů mi nepřišlo vždy úplně úměrné jejich věku, ale to bude asi tím, že sama autorka byla mladší než Beth a spol., když to psala, což obdivuji. Každopádně knihu doporučuji.

Bětuu
24.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu bych doporučila mladším čtenářům. Byla jednoduchá, rychle se to četlo, nic složitého. Příjemné čtení, ze začátku mě Bethany svým chováním otravovala, myslela jsem, že téma anorexie bude delší..a taky mě dostala ta bouračka! Konečně knihy se mi ale opravdu líbil.


Bea506
05.12.2022 5 z 5

Super knížka, moc jsem si ji užila. Bethany je zajímavá hrdinka, která toho za rok schytá tolik, co jiní za deset let. Byla jsem celou dobu napnutá, protože děj se pořád vyvíjí. Jsem ráda, že jsem knížku objevila, dozvěděla jsem se hodně i o anorexii. Jen mě mrzelo, že příběh není ještě delší.

PrincaListicka
29.09.2022 3 z 5

Než se pustím do samotného hodnocení, je nutné zdůraznit, že tuhle knížku autorka napsala, když jí bylo přibližně 15. Hlavním postavám knihy je taktéž 14 - 15 a chodí do deváté třídy. K tomuto faktu je nutné při čtení přihlížet, zcela určitě není možné knihu hodnotit stejně jako kdyby jí napsal dospělý autor s několika knihami na kontě.

Kniha sama o sobě nemá klasické schéma začátek příběhu - zápletka - vyvrcholení - konec. Spíš bych řekla, že se zde tento motiv opakuje neustále dokola, jelikož se zde objevuje vícero kritických situací, které hlavní hrdinku ovlivňují. Nejprve musím pochválit styl psaní knihy - text je psaný čtivě, záživně, příjemně. To mě trochu překvapilo, čekala jsem, že kvalita textu bude mnohem nižší.

Co se týče příběhu a děje jako takového, je poplatný věku autorky a hlavních hrdinů. Zápletky jsou tak trochu naivní a prvoplánové, objevuje se zde kromě ppp, dopravní nehody či první lásky také úmrtí rodinného příslušníka, rodinné tajemství či šikana. Měla jsem trochu pocit, že autorka chtěla do knihy nacpat co nejvíc zajímavých zvratů a proto děj působí tak trochu přeplácaně a nerealisticky. Umím si ale představit, že kdybych knihu četla třeba ve 13, byla bych z ní nadšená a s hlavními hrdiny se dokázala ztotožnit.
V závěru knihy se pak objevuje ono rodinné tajemství, které má nakonec poněkud prostší a trochu za vlasy přitažené rozřešení, přičemž zrovna tady si myslím, že autorka mohla dobře navozené napětí dále rozvíjet.

Pokud jde o postavy, jedná se o běžné pubertální děti, se kterými se setkáte v každé běžné školní třídě, nijak zvlášť nevystupují z kolektivu. To je, myslím, dobře, protože kdyby se autorka pokusila trochu víc fantazírovat i zde, bylo by to už příliš.

Musím velmi pozitivně ohodnotit to, že ačkoliv se kniha odehrává v současnosti, hlavní hrdinové nejsou pohlceni technologiemi, netráví veškerý svůj čas na telefonu, nesdílí každou blbinu na sociální sítě a na závěr dokonce dobrovolně stráví víkend na venkově. To se již v dnešní době moc nevidí a já jsem za tento detail opravdu moc ráda.

Knihu jsem si poměrně užila, byla to příjemná oddechovka. Doporučila bych ji věkové kategorii druhého stupně základní školy, především pak asi děvčatům. Myslím, že si zde každá najde to své. Nicméně knížku můžu také doporučit všem dospělým, kteří si, stejně jako já, chtějí udělat menší výlet do školních let a nahlédnout pod křehkou skořápku dnešní mládeže.

terryaknihy
29.09.2022 3 z 5

Kniha Všechno bude dobrý Beth mě na první pohled velmi zaujala svou krásnou barevnou obálkou, a když jsem si přečetla anotaci, věděla jsem, že se do příběhu o Bethany chci pustit.
Pravdou ovšem je, že po přečtení úplně nevím, jak příběh hodnotit. Barbora má evidentně aspiraci na to, být velmi dobrou autorkou, ale za sebe musím říct, že je trochu potřeba se ještě vypsat. Nicméně se jedná o young adult příběh o mladé školačce, která trpí anorexií a zažívá spoustu nenadálých událostí. Velké plus byl vývoj hlavní postavy a čtivost, to se mi moc líbilo. Bohužel velké mínus byla určitá přeplácanost a to, že anorexie nebyla více propracovaná a nezabrala více prostoru v příběhu, což jsem tak nějak dle anotace očekávala. V podstatě bylo rychle vyřešeno, ale na druhou stranu se jedná o YA a možná to bude pro mladší ročníky lépe stravitelnější.
Knížku rozhodně doporučuji mladším čtenářům a nakonec se mi líbilo, že @cosmopolis_cz do vydání takové knihy šel v rámci své edice YA :).

Vruznychsvetech
28.09.2022

Kniha Všechno bude dobrý Beth, je svým způsobem hrozně zvláštní. Už podle anotace očekáváte příběh o Anorexii, ale ve finále dostanete mnohem více. Anorexii je věnován celý začátek knížky, ale pak najednou nic. Všechno je vyřešené a jede se dál... Bohužel mi přijde, že to bylo až moc urychlené. Vlastně jsem se těšila na knihu zaměřenou na toto téma a to jsem dostala jen na začátku, což netvrdím, že je nutně špatně, ale já osobně bych uvítala kdyby se Anorexii kniha věnovala delší dobu. Co se určitě knížce nedá upřít je čtivost. Je psána v krátkých kapitolách a autorčin styl psaní je moc příjemný. Líbilo se mi, že se v knížce pustila i do odvážnějších těžších témat, což může spoustě čtenářů, co se o psychologii atd... moc nezajímají dost pomoct v projevení zájmu o tohle odvětví. Takže za mě i když mi tam chyběla ta hloubka do které by se danému tématu autorka věnovala rozhodně povedená knížka.

tatana2977
09.09.2022 5 z 5

I když jsem ve věku autorčiny babičky a vím, že je příběh určen mladým, ráda jsem si knihu přečetla a to opravdu skoro jedním dechem. Tak mladá autorka a jak umí poutavě popsat prostředí, má ohromnou zásobu nápadů! Myslím že je málo takových knížek pro mladé. Budu ráda za další knihy od Barbory, určitě budou mít úspěch.

Rosse
06.09.2022 2 z 5

Moc mě mrzí, že musím dát knize tak nízké hodnocení. Nerada bych ji úplně shazovala, ale nemohu ji ani do nebe vychválit. Za mě byl potenciál příběhu, který anotace slibovala, nedostatečně využit.

V knize byla hromada „zápletek“, které jsem nestihla vstřebat a byl konec a zase se řešilo něco jiného. Byla zde kopa myšlenek a nepodstatných odboček od tématu, že mi po 60 stránkách přišla kniha nudná.

Bylo fajn sledovat vývoj hlavní postavy, to jak se v čase měnila a jaký měla postoj k tomu, co všechno se jí stalo. Ale mělo to svá podstatná ALE.

Například mi přišlo zvláštní, že Beth dostala zhruba v polovině knihy mazlíčka, který by jí na 100% ovlivnil život, ale pak se na něj vlastně zapomnělo nebo už nebyl tak důležitý, protože se začalo řešit něco jiného. No a tak to vlastně bylo po celou dobu příběhu se vším, co se tam nakouslo.

Pokud si můj komentář čte někdo mladší, doporučuji si na knihu udělat vlastní názor tím, že si ji přečtete. Třeba vám padne do noty. :-)

malinajahodova
30.08.2022 5 z 5

Za mě úžasná kniha, její čtení jsem si moc užila a rozhodně ji mohu doporučit. Autorka dokáže lehce popsat i těžké události v životě, dokáže pobavit, poučit i dojmout. Vyzdvihuje, jak je důležité mít ty správné přátele, kteří vás vždy podrží a budou vás podporovat za každých okolností. Většina postav mi hned přirostla k srdci, líbilo se mi jejich realistické chování. Přijde mi neskutečné, že holka v mém věku dokáže napsat a vydat knihu takového formátu a budu se určitě těšit na její další tvorbu.

Večernice694
25.08.2022 5 z 5

Skvělá knížka, poutavě napsaná, přesně pro současnou generaci teenagerů. Ale znám i starší maminy, které ji přečetly jedním dechem a zavzpomínaly na léta mládí. Beth a její přátelé jsou autentičtí a bezprostřední, dialogy jsou dobře vystavěné. Anorexie je nosné téma první poloviny, dál se řeší přijímačky na střední školu, první láska, rodinné tajemství (podtitul knihy jasně říká, že témat je více - tak úplně nechápu, jak může být někdo "překvapený", že to není příručka jen o anorexii...).
Než knihu otevřete, je, myslím, důležité si uvědomit, že ji napsala patnáctiletá holka, především pro své vrstevníky. Píše o věcech, které dobře zná, stylem blízkým její věkové skupině. Kniha je napínavá, zábavná, dává naději. Na první místo staví přátelství a lásku, věřím, že mnohé pohladí na duši. Velký obdiv autorce: když někdo dokáže v patnácti napsat a hlavně VYDAT takovou knihu, je to super! Jen tak dál!

_Brunetka_
24.08.2022 1 z 5

Tohle není špatná knížka, ale mě jednoduše vůbec nebavila. Rozhodně bych ji doporučila spíš mladší kategorii, která nemá tolik načteno. Do stylu psaní a tím pádem i do příběhu jsem se nemohla vůbec dostat. Postavy mi nesedly, jejich charaktery nebyly nikterak zapamatovatelné a k srdci mi nepřirostly. Mimo to mi přišlo, že se na jejich věk chovaly docela dětinsky. Tohle dílo jsem si vybrala k přečtení kvůli vážnému tématu anorexie, ale ve skutečnosti ho vůbec nerozebírá - to mě na tom zklamalo nejvíc. V jedné kapitole slečna totiž anorexii propadne, ve druhé je u ní už objevená a v další je z ní vyléčená…všechno to jde až moc rychle. Zbytek děje se dá sice přečíst, ale není nijak zajímavý a nemůžu se zbavit finálního pocitu, že kdyby Všechno bude dobrý, Beth nebylo sepsané, není to pro nikoho ztráta. Bohužel teda tato knížka za mě ne, ale pro začínající čtenářky to třeba může být dobrý start.

julinka87
23.08.2022 2 z 5

Nemůžu jinak. Autorka je mladičká, určitě se vypíše, ale ožehavé téma PPP za mě bylo strašně povrchně podané. Anorexie a bulimie jsou opravdu velkým problémem, který zasahuje nejen puberťačky, ale i dospělé...
Tenhle počin dělá ze závažné nemoci prkotinu.

lukas5696
18.08.2022 5 z 5

Velice povedená knížka. Spisovatelka předvedla výbornou práci v tom, jak se jednotlivé postavy autenticky chovají. Ačkoliv je to asi především pro náctileté holky, tak i ostatní skupiny si zde přijdou na své, například na konci při menší "detektivce". Já osobně jsem si čtení užil (dokonce jsem se i chvílemi dobře zasmál), takže tuto knihu rozhodně doporučuji!

Ronnie Sparks
23.07.2022 4 z 5

Příběh je napsaný čtivě, ale já jakožto dospělá musím říct, že mě kniha bavila jen do ukončení léčby, pak už se v knize řešila pubertální láska a trable, proto knihu doporučuji dívkám od 12ti let. Určitě se vám bude líbit a je to tenká kniha, tak ji budete mít přečtenou rychle.

Štítky knihy

anorexie dívky pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

Barbora Koutná
česká, 2006
2022  77%Všechno bude dobrý, Beth